自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:強烈反對綜援出三糧!!!

我相信日後更多人離職去取綜援

大宅

珍珠宮

禁止訪問

大宅

回覆:HAPPY~123 的帖子

洋房

睇左頭幾頁既討論,已經即刻忍唔住要第一次在這裡回覆這個話題。其實我想問,反對的人大部分都有交稅,佢地既諗法就係我辛辛苦苦勤力番工搵錢,但又要交稅,政府就=將你既血汗錢燒左咁。但你有冇諗過你地身邊既親戚朋友有冇拎綜援,有冇拎老人金,有冇拎傷殘金?如果有你識佢應該會知道佢既情況喎因為我以前細個既時候1家4口曾經係由綜援養活我地。因為父母離移,我媽一個湊3個,每年生一個,年紀好接近,姐係三兄妹一二三歲時媽媽一個人湊係極度辛苦,仲要一個親戚都冇,所以根本冇能力可以番工搵到錢,唯有靠政府拎綜援,但綜援派既錢講緊係比到你家庭開支啱啱好,真係一個幾毫都計住你,所以我阿媽係極度慳,買粒糖,買個玩具仔都要諗過度過,每次去社署見主任都要比啲主任串你話你比說話你,如果唔係逼於無奈番唔到工都唔想拎囉。所以好快,等我地讀小學可以自己照顧自己既時候,媽咪已經馬上去cut左綜援,去番工。所以如果當年有雙糧三糧對於我地黎講係十分珍貴。十分感激。唔似而家要交稅的人,可以隨隨便便買個雪糕食,一千幾百的玩具買完又買,食餐飯又4,500。所以點解你唔諗下其實你既稅,可能幫到好多人,好多個家庭,令佢地既小朋友可以買多件玩具/食多個雪糕。0

mandelicious428    發表於 15-4-21 04:34

伯爵府

引用:睇左頭幾頁既討論,已經即刻忍唔住要第一次

原帖由 beefball1026 於 15-04-21 發表
睇左頭幾頁既討論,已經即刻忍唔住要第一次在這裡回覆這個話題。其實我想問,反對的人大部分都有交稅,佢地 ...
但欺騙綜援亦大有人在

大宅

原帖由 beefball1026 於 15-04-21 發表
睇左頭幾頁既討論,已經即刻忍唔住要第一次在這裡回覆這個話題。其實我想問,反對的人大部分都有交稅,佢地 ...
唔明點解要生三個囉!時代唔同,cssa 家庭既然無能力,唔該唔好生!而家好多夫婦都選擇唔生,因為擔心養唔掂,而另一邊廂就有人恃住政府養就生生生,唔係人權唔人權問題,係唔合理!cssa 家庭唔係只得份cssa,仲有其他津貼,其實比好多人真係好好多!係咪仲要咁大貪要出三糧?
我做到隻狗咁連雙糧都未出過,一樣有一棚人要養,仲年年交五位數字稅,福利欠奉,見到人地不勞而獲出三糧,的確妒忌又羨慕!我有能力賺到錢係我嘅事,人地出18個月bonus 亦唔到我羨慕,但cssa 出三糧 which is 我有份比出去的,的確係唔順氣囉!

大宅

回覆:mrsyuyu 的帖子

認同,養唔掂又係咁生,最乞人憎

別墅

只係時代唔同
而家領取者 有部份人既心態唔同啫
同埋 有部份更係為左啲綜緩金 明明有能力搵錢
但係要唔想做野既懶人啫

侯爵府

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實鬧嘅jm ,相信係鬧有手有腳有能力工作,而選擇去騙取綜援嘅人,
而唔係鬧有真正需要嘅人,
而家唔同以前啦,事實有唔少係呃綜援

珍珠宮

畀面勳章

反對,反對

首頁

尾頁

跳至