在職全職

跳至

首頁

尾頁

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

歡迎光臨,大家繼續開心傾

象牙宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

寶石宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

在制訂今年預算案中的一次性紓緩措施時,我考慮過政府已經推出一系列扶助基層的經常性措施;來年的經濟展望,尤其是略為放緩的通脹;以及本年度的財政狀況。我建議推出以下五項涉及約二百億元的措施,連同預算案其他措施,可以為本地生產總值提供百分之零點七的提振作用:

(一) 寬減二零一三/一四年度百分之七十五的薪俸稅和個人入息課稅,上限為一萬元,全港一百七十四萬名納稅人受惠。有關扣減會在二零一三/一四年度的最終應繳稅款反映。政府收入將減少約九十二億元;
(二) 寬減二零一三/一四年度百分之七十五的利得稅,上限為一萬元,全港十二萬六千名納稅人受惠。有關扣減會在二零一三/一四年度的最終應繳稅款反映。政府收入將減少約十億元;
(三) 寬免二零一四/一五年度首兩季差餉,以每戶每季一千五百元為上限。估計涉及大約三百一十萬個物業。政府收入將減少約六十一億元;
(四) 為公屋住戶代繳一個月租金。其中,政府會為須向房委會繳交額外租金的租戶繳付單位一個月的基本租金。至於香港房屋協會乙類單位的非長者住戶,政府會為他們繳交一個月租金的三分之二。這項措施涉及開支十億元;以及
(五) 向領取綜合社會保障援助(綜援)、高齡津貼、長者生活津貼和傷殘津貼的人士發放額外津貼,金額相當於一個月的綜援標準金額、高齡津貼、長者生活津貼或傷殘津貼。這方面的額外開支為二十七億元。

148. 除了一次性措施,我亦建議提高供養父母或祖父母的免稅額,減輕納稅人這方面的負擔。這項措施可惠及約五十五萬名納稅人,政府每年的稅收會減少約三億元。我會作出以下三項調整:

(一) 供養六十歲或以上父母或祖父母的免稅額,由三萬八千元增加至四萬元。與這些父母或祖父母連續全年同住的納稅人所享有的額外免稅額會按同樣幅度增加;
(二) 供養五十五至五十九歲父母或祖父母的免稅額,由一萬九千元增加至二萬元。與這些父母或祖父母連續全年同住的納稅人所享有的額外免稅額會按同樣幅度增加;以及
(三) 如果父母或祖父母入住安老院舍,長者住宿照顧開支的扣除上限,會由現時的七萬六千元增加至八萬元。

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用:在制訂今年預算案中的一次性紓緩措施時,我

原帖由 htts 於 15-02-25 發表
在制訂今年預算案中的一次性紓緩措施時,我考慮過政府已經推出一系列扶助基層的經常性措施;來年的經濟展望 ...
我更加冇啦,我都冇資格交稅

寶石宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

食左自助山嘅seafood, 我已無憾lu, E 家 唔食得 seafood都算啦

象牙宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

htts 發表於 15-2-25 12:17
在制訂今年預算案中的一次性紓緩措施時,我考慮過政府已經推出一系列扶助基層的經常性措施;來年的經濟展望 ...
比個森麻we黎好嗎~~~咁多字, 阿婆老花

寶石宮

yanyan-mummy 發表於 15-2-25 12:19
我更加冇啦,我都冇資格交稅

我有dd, 但真係dd, 我交over 30k tax, 但退稅後都係係over 30K, 咁有咩分別

寶石宮

bylobb 發表於 15-2-25 12:20
比個森麻we黎好嗎~~~咁多字, 阿婆老花

• 提高供養父母或祖父母免稅額
  • 寬減75%的2013-14年度薪俸稅及個人入息稅,上限為1萬元
  • 寬免2014-15年度首兩季差餉,以每戶每季1,500元為上限
  • 向領取綜援、高齡津貼、長者生活津貼及傷殘津貼人士發放額外一個月津貼
  • 為公屋租戶代繳一個月租金

象牙宮

htts 發表於 15-2-25 12:19
食左自助山嘅seafood, 我已無憾lu, E 家 唔食得 seafood都算啦
仲諗住約你3月去食lunch buffet添

雲母殿

htts 發表於 15-2-25 12:19
你吾係永遠都戒口哇

雲母殿

htts 發表於 15-2-25 12:21
我有dd, 但真係dd, 我交over 30k tax, 但退稅後都係係over 30K, 咁有咩分別
交咁多仲話dd, 我同c6 $30都冇得交

寶石宮

引用:Quote:htts 發表於 15-2-25 12:19 食左自助

原帖由 bylobb 於 15-02-25 發表
我照去,唔食seafood, dessert熱食夠我架喇

寶石宮

引用:Quote:htts 發表於 15-2-25 12:19 食左自助

原帖由 yanyan-mummy 於 15-02-25 發表
你吾係永遠都戒口哇
我身體好d就可食返囉

雲母殿

htts 發表於 15-2-25 12:21 提高供養父母或祖父母免稅額寬減75%的2013-14年度薪俸稅及個人入息稅,上限為1萬元寬免2014-1 ...
我只受惠差餉

雲母殿

htts 發表於 15-2-25 12:28
我身體好d就可食返囉
咁你流住口水先

寶石宮

原帖由 bylobb 於 15-02-25 發表
你早d約我地,我要取假架

寶石宮

引用:Quote:htts 發表於 15-2-25 12:21 我有dd,

原帖由 yanyan-mummy 於 15-02-25 發表
退唔退我都交over 30k呀,我得mum allowance

寶石宮

引用:Quote:htts 發表於 15-2-25 12:21 提高供養

我只受惠差餉
佢減1500, 我仲要交over 1500

象牙宮

htts 發表於 15-2-25 12:21 提高供養父母或祖父母免稅額寬減75%的2013-14年度薪俸稅及個人入息稅,上限為1萬元寬免2014-1 ...
剩係得rate我有得享受

象牙宮

yanyan-mummy 發表於 15-2-25 12:27
禾都係交幾舊水tax乍~~~退極未又係幾舊水~~~夠食餐lunch buffet lor

首頁

尾頁

跳至