單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

我下嫁一個福建家庭,現已16年,由於老公賭錢,性需求大,而常吵架,但其他老公對我也不過不失,由於與c6鬧離婚,次數不盡,好返....又嘈....3日一小架,5日一大架,在8年之前,正當決意離婚搬回娘家,也再另結新歡,老公即跑來哭著會改變,求復合,而我亦心軟,還是捨不得他,與他復合,心想都結婚成10年,希望生個bb,令大家關係有轉變,更希望bb得來不易,會珍惜,結果由有bb左到生關係都很甜蜜,馬上公屋加上我、c6、bb名,轉新公屋,家人也萬分高興,可惜......bb出世後一個月,各人有各意見,也緊張bb,問題越來越多,吵架更越來越多,關係也一日差過一日,結果,62,99,c6把所有野通通唔理,c6更日賭夜賭,以賭為生,我獨力供養書教bb都現在都已7歳,在2013年中c6搵到好工,收入更唔錯,在我fb add左佢舊情人到朋友,她又剛離職,有一個仔,比我係偷睇佢電話、發現佢2個攪埋左,c6不但沒求應錯,更希望離婚,如果我唔係有個仔、住公屋(62名
係戶主)、近學校,要62,99湊返學、放學,我會答應離婚,但想到無地方住,帶住個仔,都唔知點好?結果忍足一年,現在c6更搬左出去住,久不久返黎睇佢爸爸、媽媽、囝囝,我心越來越更灰,無朋友無信得過講(怕講錯對象)家醜外揚,唔敢同家人講(怕佢地膽心),屈左成年,就痴線,有時都唔知自己日做、夜做為咩? 多謝聽我呻!

一個人的快樂, 不是因為他/她擁有得多, 而是因為他/她計較得少, 願我們有一顆知足常樂的心.

大宅

好媽媽勳章

好慘, 心軟復合, 最後都要離婚, 仲要有個囝....你有工作, 有經濟能力搬走嗎?

呢個男人十分賤, TUM你返黍再飛你...

大宅

離婚公屋可以分戶架嘛傻豬!
唔好俾咁多藉口自己,維持現狀你只會一路辛苦一路呻,
你唔敢行出第一步離開,係永遠都唔會變架!
你有路行,你有得揀架!
變,初頭係會辛苦啲,但唔值得留住既野就放手啦!
無眼屎乾淨盲,的起心肝變先可以過到令自己開心既生活!
加油!日日怨自己之前點解選擇錯誤,不如諗下點行以後既路好過!
要同自己講,我值得過更好既生活!

子爵府

回覆:屈係心中,已一年,好想呻一下!有點長

想方法,走,揾政府支援

大宅

我係雖然有工做,有萬二蚊糧,但當中仲幫c6還跟13萬賭債,還左30期喇,仲有18期,每期都還4000,每月仲要比囝囝補習費、興趣班、還有老媽媽的生活費2-3000,自己都要返工小小,已經好慳,一直我都諗跟辦法,點樣攪分戶,分於同區,盡量不太改變,而影響囝囝,問過樓下議員免費律師,他叫我暫時唔好工作,拎綜援,去住向情軒、等去中轉屋,再上公屋,時間約一年,但心有不甘,當初無我及囝囝、c6有名,62無可能換到間大公屋,如今無利用價值下,要我同囝囝出去訓街一年,仲唔知安排搬到去邊?我點忍心個仔咁可憐?所以啞忍,無哂辦法,無處可呻依種生活唔知仲要過幾耐.....唉,很多謝你們聽我講,給我意見

一個人的快樂, 不是因為他/她擁有得多, 而是因為他/她計較得少, 願我們有一顆知足常樂的心.

侯爵府

引用:我係雖然有工做,有萬二蚊糧,但當中仲幫c6

原帖由 Bo-Bo 於 15-02-25 發表
我係雖然有工做,有萬二蚊糧,但當中仲幫c6還跟13萬賭債,還左30期喇,仲有18期,每期都還4000,每月仲要比 ...
嘩,真糸睇到我都好心痛!
分户,如你鐵定有離婚,你可以先去找區議員及社工幫忙!
如可以的話,去約見政府精神科e生,叫他出封信比你話你受情绪受嚴重困繞!
最后交晒所有野比房署經理,希望他们可以盡快幫你搞分户!
加油丫,你真糸好堅强!
祝你和BB有更好的將來!

男爵府

但戶主係老爺, 都可以分戶??

珍珠宮

引用:我係雖然有工做,有萬二蚊糧,但當中仲幫c6

原帖由 Bo-Bo 於 15-02-25 發表
我係雖然有工做,有萬二蚊糧,但當中仲幫c6還跟13萬賭債,還左30期喇,仲有18期,每期都還4000,每月仲要比 ...
揾醫生同社工幫手,離婚係唯一既出路,仲有,可否唔幫個男人還錢?留多個錢喺身邊。

侯爵府

引用:但戶主係老爺, 都可以分戶

原帖由 Sami 於 15-02-26 發表
但戶主係老爺, 都可以分戶??
可以架,因为只要BB管養權判左楼主,而住户人数有楼主名,入息審查又合格!分户機會率大好多!
但房署效率慢過慢世蝸牛……
所以楼主找社工,十e生,呈信講健康及生活實况給房署會快D……

Sami    發表於 15-2-26 10:19

水晶宮

先搵社工,離婚後可以分戶的。

唔好再幫佢還債,留番D錢比自已同BB過新生活。
債-----留比佢的女人還吧,有享受,也要做做義務。
不管小朋友的爸爸是砍手砍腳,也不願小朋友少了一件衫仔穿。
記著可憐人自有可恨之處。

這個男人不長進,留番比佢的父母管教吧。

翡翠宮

2018復活節勳章

Bo-Bo 發表於 15-2-25 18:45

仲要幫佢還錢, 我唔知點安慰你好, 只能祝福你和小朋友!!

男爵府

月餅勳章

回覆 Bo-Bo 的帖子

盡快攪離婚,可以分戶。
仲有,幫佢還錢仲要還左30期係極笨的事,唔好幫佢再還。

大宅

sorry to hear that, take care

大宅

我無得唔還,我去銀行惜錢比c6,佢話會還條數,只出我名去惜,但一路一期都無還過,條數已經係我個名,無可能唔還了,我知我係好蠢信佢,講比人知都比人笑爆,但我內心真係好痛,所以屈係心都成年,朋友、家人都唔敢講,很醜,所以黎依度透一透氣,呻一下吐苦水,就算你們笑我,我都見唔到,我會努力仲有18期還,我會從新的日子好快來,而現在面對,仍還債中,根本無能力帶到囝囝搬走,更無左62、99幫忙湊囝囝返學、放學,突然無左個孫,2老都會好唔開心,我是否啞忍c6在外㝷歡呢?我一人受苦,,好比咁多人唔開心呢?所以想到依步,就停了!唉感激你們聽我的故事!

男爵府

樓主,
忍辱負重, 傻都只一次, 還清D債再諗.
個衰人擺明要起尾注, 攞咗錢就同出面D 女人住.....
人家佈陷阱裝您, 一日未事發, 您一次無得防.
既己如此, 您更應該住系6299度, 留番多少少錢系身邊.
保重.

珍珠宮

TAKE CARE,揾社工同PLAN下自己的路吧...再加上命運決定你手上,你去選擇的...

洋房

asd......

侯爵府

回覆:Bo-Bo 的帖子

條数既然改变吾到,甘你就要記得提自己蠢一次就够吾可以在蠢第二次,因为愈幫他只會愈害他!
令外亦真的要为自己做好準備最好可以儲D金钱,因为下一次會發生咩事,你自己都預計吾到,學懂保護自己才最重要!
以前公司的大老闆經常都教我们,愈安於現狀,只會讓你更危險,懂得居安思危,才能讓你有更大的進步空间和跨越人生的難关!
我吾知可以幫到你D咩,但你的現况如一直下去對你甚至你BB成長亦會有很大的影响!
有無返下教會?又或者你可以考虑下寻求專業人士的幫助!

大宅

樓主,我都曾經好似你咁,不敢走出第一步,所以一直纏繞左十多年,直至兩年幾前才醒覺,勇敢的走出來,開頭一定會辛苦,但只要堅持一步步走,相信你一定唔會後悔自己當初0既決定,加油,我地同路人會全力支持你,若不嫌棄,可PM我同你傾下架!!!
~~就算我曾淌著淚,狠心放棄自己,然而袮卻說不會把我遺棄~~

大宅

多戲各位對我依個三唔識七既人安慰,返而日日對既c6 16年咁害我一生,害我小孩,試過這次痛,已清醒,做人蠢一次就夠喇!錢不但女人自我保護既工具,更可保護我小孩成長,今日佢竟當我面去搵女日,他日佢點仆係街,都唔駛旨意我去扶佢一下,我問過房屋處,我離婚我可折名,可分戶我同囝囝嗎?房處職員回覆,由於間屋係62名,更5個人戶口,如婚姻改變,係多人留,小人走,咁意思係我同囝囝走,再排過公屋輪候,收線既我更灰,現在我動彈不得,為左囝囝只好,繼續同62,99住得幾耐得幾耐,盡量儲有限錢,希望c6逢賭必贏,順風順水,千萬唔好有麻煩返黎家門,而佢飲酒又好,生愛滋病又好,我只會恭喜

首頁

尾頁

跳至