單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:樓主,我都曾經好似你咁,不敢走出第一步,

原帖由 三王一后 於 15-02-26 發表
樓主,我都曾經好似你咁,不敢走出第一步,所以一直纏繞左十多年,直至兩年幾前才醒覺,勇敢的走出來,開頭 ...
多謝!依關我真係唔知點過,諗唔到去路!

一個人的快樂, 不是因為他/她擁有得多, 而是因為他/她計較得少, 願我們有一顆知足常樂的心.

侯爵府

回覆:Bo-Bo 的帖子

吾洗灰,屋村房處办事處,而家多数都是外判,就算你去办事處問都會比官腔回答你,何況你仲要糸电話詢問!
但話又言兑回頭,你要問清楚自己糸吾糸有足够勇气決定離开,因为一決定就不會有回頭路,只可堅持行落下!
我有2個系到識mami,己經成功分户仲生活得好开心!或者你有需要可以pm我同你分享下她们的個案

侯爵府

回覆:屈係心中,已一年,好想呻一下!有點長

真愈睇你個case就愈嬲!你老公真糸食住你,但甘都吾緊要,但又滾又賭,仲要無家用真糸腦殘到貼地……呢D人粉……吾风流得幾耐……等天修

大宅

babytszkin 發表於 15-2-26 23:00
吾洗灰,屋村房處办事處,而家多数都是外判,就算你去办事處問都會比官腔回答你,何況你仲要糸电話詢問!
...
多謝你! 但我唔識點PM到你? 依個男人已經變左,再一齊我都過唔到自己關,更何況....現在係佢提出想同我離婚,我唔簽字,係因為一身賭債,帶住個細去得邊? 最唔想受害到我寶貝.

一個人的快樂, 不是因為他/她擁有得多, 而是因為他/她計較得少, 願我們有一顆知足常樂的心.

大宅

babytszkin 發表於 15-2-26 23:13
真愈睇你個case就愈嬲!你老公真糸食住你,但甘都吾緊要,但又滾又賭,仲要無家用真糸腦殘到貼地… ...
C6有比家用,每月5000,叫我轉交佢媽,交租,買送,有時會唔比,百多暫口,之後....佢媽成日話唔夠,仲比面色我睇,我心諗....唔夠我都再比唔到你,要黑面就黑你仔囉,點解黑我呢? 至此之後...我再唔收佢果5000蚊家用,叫佢直接比佢媽,嘈咩都唔關我事. 先再無受99依個問題既面色.

侯爵府

引用:Quote:babytszkin 發表於 15-2-26 23:13 真

原帖由 Bo-Bo 於 15-02-27 發表
C6有比家用,每月5000,叫我轉交佢媽,交租,買送,有時會唔比,百多暫口,之後....佢媽成日話唔夠,仲比面色我睇, ...
甘我想問下平時他癲起上黎有無郁手打你架,我指推撞又或者扯頭发?
令外你BB幾岁?有無接触過一D社區服務,例如社區保姆,你有無試過接觸家庭服務社工?

侯爵府

引用:Quote:babytszkin 發表於 15-2-26 23:13 真

C6有比家用,每月5000,叫我轉交佢媽,交租,買送,有時會唔比,百多暫口,之後....佢媽成日話唔夠,仲比面色我睇, ...
差D忘記了,如果你見到他有keep起一D同狐狸小姐親密照片,肉麻短訊,記得第一時間用自己手機影低,將來有用架

珍珠宮

Bo-Bo 發表於 15-2-27 11:00
其實真係要揾社工,安好你的住所,唔係你走唔到...PLAN下之後的日子啦...

侯爵府

以我知識所知,如他己經入紙.申請離婚!
就算你吾簽,同一屋下,只要言正明同你分房訓2年,他就可以在入紙分居生效,到時你仲煩,所以你要想下同他点拎贍養費,点要返個BB,因为條c6好大可能將來帶埋件cheap女人上屋企趕你走!
所以我覺得你景况真糸麻麻你都糸拿拿声走去家庭服務中心約見社工,講下你的情况比社工知,問下可以点做好過!

大宅

引用:我係雖然有工做,有萬二蚊糧,但當中仲幫c6

原帖由 Bo-Bo 於 15-02-25 發表
我係雖然有工做,有萬二蚊糧,但當中仲幫c6還跟13萬賭債,還左30期喇,仲有18期,每期都還4000,每月仲要比 ...
經一事,長一智
所有嘢都係在你甘心情願下做
而家心有不甘!?
我係你就長痛不如短痛
記得你由而家開始
所有事都以個小朋友行先
你生活將會有好過
加油!

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

計劃忍得到住係呢到,直至還清果18期數,不過一路可以搵住社工幫你。睇下有咩學費減免之類。
錢,唔好再放出去,男家咁樣,你只有賴皮。一毛錢都要留起。99話你,你就話無錢,要幫個死佬還債。
仲有,唔好心軟,咩無左個孫,2老唔開心。呢d 係呃人既。

不知所謂的乙陸!!!

大宅

其實上年我已去搵樓下議員幫手,他已經有轉介我去免費法律資詢,及社工,律師就如之前所講教我,而社工會跟我聯絡左成年,佢話:我既情況,真係無野可以幫到你,最近因她要轉區工作,將我個 file close 埋,叫我有咩問題,再去同社處聯絡,所以我就好似係度等死咁,咩都做唔到,一片空白,再諗唔到有咩辦法再可做

侯爵府

吾好將事情睇到甘灰啦!你要不停甘为自己想方法吾好放弃丫,因你問題仲糸未解決的!
你社工話幫你吾到D咩,其实社工一個人咩成百個file,未到+萬火急,社工一定吾做野住!
你社工調走話close file,甘你应該在走去同令一位开過file因將來拎屋,申请社會服务有社工寫report樣樣都會快D……
有時自己要懂得自己詮釋事情要講得逼切和嚴重D,比我糸社工,你又賺成萬2蚊個月,又有屋住緊,又有人邦你湊B,比我都話無野邦到因未到慘

侯爵府

引用:其實上年我已去搵樓下議員幫手,他已經有轉

其實上年我已去搵樓下議員幫手,他已經有轉介我去免費法律資詢,及社工,律師就如之前所講教我,而社工會跟 ...
而且拎屋吾系一時三刻的事!
以我case計,我出離婚令前社工幫我寫report,離婚令一出4個月己上楼!
令外,有一個单親mami糸自己媽咪屋企住,社工家訪見到BB要同她打地鋪,個mami又因要湊B要拎綜緩,最后她要求社工幫她因請體恤安置,結果都系4個半月上楼!
最后就系我朋友,初初社工都糸話無野邦到她!但同老公傾離婚其間,老公推撞她又扯頭发,她報警,社工轉介她入庇護中心,她同社工講自己己經無家可歸,社工叫地她拎綜緩自己租房住,因有租金津貼!
后來我朋友自己去看c家精神科e生,在出信轉介正苦精神科e生睇抑屈症,一見完e生,e生己經出信比她轉交社工!
最后社工幫她寫report,都糸4……5個月到以體恤安置上楼

大宅

好似我果個,拍拖時候成日溝女俾我知道又求返我,結果結左婚以為佢會好,點知又同前女友搞埋要我離婚,唉,男人,無個好

希望在明天

侯爵府

其實上年我已去搵樓下議員幫手,他已經有轉介我去免費法律資詢,及社工,律師就如之前所講教我,而社工會跟 ...
所以你吾好灰,亦吾需要,吾好一碰壁就放棄,甘樣解决吾到問題架……要不停为自己想方法丫,加油……加油

大宅

2018復活節勳章

我既經歷同樓主十分相似,又係c6出面有女人,最後搬走埋,留低我,我對仔女,6299係62間公屋到,我都係加名入62間公屋後再換大公屋既,當年換左大公屋1年後c6就有小三,當時我家人不肯幫我湊小朋友又唔比我搬回娘家,我足足耐左年幾,期間我揾過社工,因為我地調遷過而且戶主係62唔係c6,所以係唔可以分戶,只可以除名自己另外申請公屋,仲有單親同正常隊既輪候時間係一樣,最後經過多番波折,我媽終於肯比我返去又幫我湊小朋友,我亦都係年幾前辦妥離婚及申請公屋中,預計都要5-6年先可以上樓,係呢段時間我會努力工作儲下第時既裝修費用,我覺得你應該跟家人傾下,點都係自己爸媽最親,佢地唔會見死不救的

傻豬大王  2005年6月27日 聯合出世 3.01kg/ 滿月~4.2kg/ 兩個月~5.8kg/ 三個月~6.5kg/ 四個月~7.1kg. 妹妹於2011年1月20日出世, 重2.79kg/ 滿月~3.92kg/ 兩個月~4.89kg/ 四個月~6.44kg/ 六個半月~7.33kg/ 一歲~8.61kg

侯爵府

引用:好似我果個,拍拖時候成日溝女俾我知道又求

原帖由 lkissk 於 15-02-28 發表
好似我果個,拍拖時候成日溝女俾我知道又求返我,結果結左婚以為佢會好,點知又同前女友搞埋要我離婚,唉, ...
甘又吾好甘灰……男人都有好多好好架……只糸當初個天盲左派錯籌比我地姐……
我有班朋友仔……而家婚姻生活美滿,D老公又愛屋企又錫她們……不知幾幸福……
所以而家我地有得洗牌再揀过,就一定揀过好男人先在嫁,無就寧願单身,寧缺莫濫
費是將來害死自己

侯爵府

引用:我既經歷同樓主十分相似,又係c6出面有女人

原帖由 NGASZE626 於 15-02-28 發表
我既經歷同樓主十分相似,又係c6出面有女人,最後搬走埋,留低我,我對仔女,6299係62間公屋到,我都係加名 ...
多謝你分享……好正能量丫你都要繼續加油,加油

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

去搵社處家庭服務中心既社工。認同其他人講,你要講得迫切一d 。如果唔係,排到都未到你。

不知所謂的乙陸!!!

首頁

尾頁

跳至