單親天地

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆:Bo-Bo 的帖子

今日同個仔去街都有想起你的故事,想起自己過往……我系樹想我當初受盡屈辱,因我是全職媽女馬,個仔又弱智,受盡男家白眼,所有包括我自己父母都只會說,我忍無可忍都還須在忍!
但完全行屍走肉日子,根本就吾糸我餘下人生想過的生活,何况我仲有一個最珍贵的家人,值得我为他努力和付出!
同你一樣,離开時我亦为他的任性背負上十幾萬的債項,最心痛無論我怎样盡力幫他,原来他都只糸享齊人之福!
當初同個仔住板間房,两母子訓地下,吾方便煮飯,一個下午茶餐當晚餐的日子仲瀝瀝在目!
六年啦,雖然現在我生活談不上很富足,但至小两母子每日都是開心和快乐的!
看到你既故事,自己個心就好痛!
要講的我己經全部講完啦,請你一定要相信自己,相信自己有可以改变明天的能力!我得你都一定得,加油

大宅

引用:今日同個仔去街都有想起你的故事,想起自己

原帖由 babytszkin 於 15-02-28 發表
今日同個仔去街都有想起你的故事,想起自己過往……我系樹想我當初受盡屈辱,因我是全職媽女馬,個仔又弱智 ...
很多謝你每一言、每一語的雪中送炭好比我身邊相識幾十年朋友,竟然大家的故事咁相近,處境亦咁相似,希望有緣同你真正認識,與你互相鼓勵有共鳴!

得到你既教導,我會再計劃到樓下議員,社處搵社工幫手,而剛剛司政報告出左,我人工合乎資格去排2人公屋收入限額,我會入紙去排,但唔知唔折名去排,得唔得?當排到才折名?而c6處處迫我離婚,相信佢係出面個女比壓力佢要名份,佢會比我急,就等c6出錢搵律師攪離婚囉,難道....仲要我出要?出埋錢比佢開房?好唔好?而且我仲有18個月債係身,囝囝仲細,有2老幫手湊返學,可以安心返工搵錢,當一邊儲錢,一邊排公屋、一邊等另一個社工幫手,會唔會幫到我行出依條路!我咁辛苦跟c6都捱左16年,相信依關我會捱得過!真心多謝您

一個人的快樂, 不是因為他/她擁有得多, 而是因為他/她計較得少, 願我們有一顆知足常樂的心.

大宅

引用:好似我果個,拍拖時候成日溝女俾我知道又求

原帖由 lkissk 於 15-02-28 發表
好似我果個,拍拖時候成日溝女俾我知道又求返我,結果結左婚以為佢會好,點知又同前女友搞埋要我離婚,唉, ...
我c6出面果件,又係佢舊情人、仲係初戀、仲仲係我同學,簡直令我無面出去見人,丟我臉

一個人的快樂, 不是因為他/她擁有得多, 而是因為他/她計較得少, 願我們有一顆知足常樂的心.

大宅

引用:我既經歷同樓主十分相似,又係c6出面有女人

原帖由 NGASZE626 於 15-02-28 發表
我既經歷同樓主十分相似,又係c6出面有女人,最後搬走埋,留低我,我對仔女,6299係62間公屋到,我都係加名 ...
我唔同你,我媽媽係同我哥哥住,他有2個小朋友,老婆係大陸人,我坐月返過娘家,我媽媽對我好好,但個大陸婆見到眼都紅,小小事就大發爛揸,差d嘈咬,我身體好返小小就馬上抱埋囝囝返男家,所以我回娘家,媽媽會好開心,但我唔想佢難做!而且我依件事,都無同家人、朋友有講過!自己屈左成年

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 NGASZE626 於 15-02-28 發表

原帖由 Bo-Bo 於 15-03-01 發表
我唔同你,我媽媽係同我哥哥住,他有2個小朋友,老婆係大陸人,我坐月返過娘家,我媽媽對我好好,但個大陸 ...
呢到大部份人都試過\"情何以堪\"既日子。
記住,唔好將別人既錯黎懲罰自己。記住你既目標,還清債,申請公屋,等你同小朋友有個安身之所。可以既,接你媽媽同住,請佢幫你湊下小朋友。其他既,笑下就算。
至於離婚,佢急你唔急,除左錢,對住佢都係錢。

不知所謂的乙陸!!!

大宅

2018復活節勳章

其實我娘家既事都很複雜,如果唔係當初我媽就唔會唔比我返去,你家人都未知你現狀你又點知佢地有咩睇法,現在只是你自己閘左自己既後路,我而家回娘家都不是太好受,但總好過對住ex 9962

傻豬大王  2005年6月27日 聯合出世 3.01kg/ 滿月~4.2kg/ 兩個月~5.8kg/ 三個月~6.5kg/ 四個月~7.1kg. 妹妹於2011年1月20日出世, 重2.79kg/ 滿月~3.92kg/ 兩個月~4.89kg/ 四個月~6.44kg/ 六個半月~7.33kg/ 一歲~8.61kg

禁止訪問

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:原帖由+Sami+於+15-02-26+發表但戶主

原帖由 babytszkin 於 15-02-26 發表
可以架,因为只要BB管養權判左楼主,而住户人数有楼主名,入息審查又合格!分户機會率大好多!
但房署效率 ...
我之前試過問,但唔比分

侯爵府

你要繼續加油丫,我真心覺得你糸好堅强女人!放心,我對你好有信心!難关好快就會過!
我pm左我電話比你,有機會打比我大家傾下計做個朋友你如果吾識点开黎睇找朋友問下丫!应该吾太難架
我都好开心認識到你呢個朋友!
很期待希望糸可見的將聽到你的好消息

大宅

回覆:屈係心中,已一年,好想呻一下!有點長

記住唔好謀謀然除左房署果名,根據房署政策,你只要入息符合申請公屋資格,有機會分戶,問清楚自己的權益,才決定下一步行動未遲。

大宅

babytszkin 發表於 15-3-2 21:04
你要繼續加油丫,我真心覺得你糸好堅强女人!放心,我對你好有信心!難关好快就會過!
我pm左我電話比你:ca ...
不好意思,最近病左,開年後,公司轉了工作比我,好怵忙...好忙...回家仲要教工課.
好多謝你PM我,也很樂意同你做朋友,我會WHATAPPS你..

大宅

manwai11 發表於 15-3-2 23:45
記住唔好謀謀然除左房署果名,根據房署政策,你只要入息符合申請公屋資格,有機會分戶,問清楚自己的權益, ...
上次問....話無得分戶,我再試試問,為左囝囝,我會努力有晝出彩虹的一天.

侯爵府

引用:Quote:babytszkin 發表於 15-3-2 21:04 你

原帖由 Bo-Bo 於 15-03-06 發表
不好意思,最近病左,開年後,公司轉了工作比我,好怵忙...好忙...回家仲要教工課.
好多謝你PM我,也很樂意同你 ...
@0@,,流感高峰期,好多人病!保重丫……
甘我等你what apps我啦到時在傾

大宅

引用:Quote:原帖由+Bo-Bo+於+15-03-06+發表不好

原帖由 babytszkin 於 15-03-06 發表
@0@,,流感高峰期,好多人病!保重丫……
甘我等你what apps我啦到時在傾
已whatapps你喇,打電話怕打擾你

別墅

回覆:屈係心中,已一年,好想呻一下!有點長

樓主你加油呀!

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+babytszkin+於+15-02-28+發表

首頁

尾頁

跳至