母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

子爵府

點解d人,無論家人定朋友,一聽到我想餵母乳,就一樣估你一定唔成功、又話邊個邊個都失敗之類,一d鼓勵都無??其實佢地係真心想我知道事實,定睇死佢地做唔到人地都唔得

珍珠宮

引用:點解d人,無論家人定朋友,一聽到我想餵母

原帖由 JNF 於 15-02-25 發表
點解d人,無論家人定朋友,一聽到我想餵母乳,就一樣估你一定唔成功、又話邊個邊個都失敗之類,一d鼓勵都無 ...
唔好理人哋講乜,最緊要自己做好準備就得
如果我朋友話要餵奶,我會好支持

複式洋房

回覆:有無人可以講下

努力加油。我都係餵人奶(暫時埋唔到身餵,但我都會努力

複式洋房

BK Milk勳章

只要你肯堅持,無野係做唔到既…

家人既支持其實都好重要,當初我老公都覺得要補奶粉先夠,最後我都做到全人奶。雖然阿女唔係肥嘟嘟,但起碼都好健康,我老公都好佩服我呀

媽媽,加油努力啦,十卜十卜

大宅

引用:點解d人,無論家人定朋友,一聽到我想餵母

原帖由 JNF 於 15-02-25 發表
點解d人,無論家人定朋友,一聽到我想餵母乳,就一樣估你一定唔成功、又話邊個邊個都失敗之類,一d鼓勵都無 ...
激將法

大宅

越睇死你唔得.你就越做到比佢哋睇.只要你有信心同堅持.一定得.加油

伯爵府

開頭我C6都話驚我唔夠奶, 又話呀囝食唔飽, 我地訓唔到..
想我轉粉..
但我堅持...結果呀囝越黎越大隻...
成長線由5%去到50%...
佢好開心咁同人講個囝係食人奶大的...

大宅

引用:開頭我C6都話驚我唔夠奶, 又話呀囝食唔飽,

原帖由 rachel_tim 於 15-02-26 發表
開頭我C6都話驚我唔夠奶, 又話呀囝食唔飽, 我地訓唔到..
想我轉粉..

大宅

rachel_tim 發表於 15-2-26 03:39
想我轉粉..
我個仔都係,由出世25到三個月75生長線,兩個月時開始全人奶,體重有升無跌,睇落去唔係節瓜仔但肌肉結實呀!

大宅

JNF 發表於 15-2-25 19:39
早排新聞先話,全港只有百分之二人可做到全人奶至六個月,我地就係呢百分之二,係一個創舉,所以別人以為不可能呀

angelwtk    發表於 15-2-26 10:30

子爵府

回覆:yathei2014 的帖子

係呀要努力!有咩辦法可以克服初期密密食無得訓既問題呀?

別墅

JNF 發表於 15-2-25 19:39

好彩我屋企人好支持我餵母乳,我囡就黎7個月,仲係全人奶
加油呀,唔洗理人講咩

大宅

JNF 發表於 15-2-26 08:36
係呀要努力!有咩辦法可以克服初期密密食無得訓既問題呀?
要克服最重要係意志...要諗住就算冇得訓都要比佢食...捱得住頭一個月之後就冇問題!!!

大宅

身邊人或者因為冇乜人能夠做得到,所以覺得你做唔到。
的確起初一個月係好攰好辛苦,唔係咁多人捱得住。你都要有心理準備呢!不過我們呢度好多媽媽都有超人意志才可以捱得過。你都可以。

~~ 祂不應許天常蔚藍, 但應許祂的慈愛常在!~~
~~ 願我們常存感恩的心去讚美上主!~~

伯爵府

母乳路多數難行, 但心諗BB 最多都只係食1-2年, 時間過得好快...
捱吓捱吓就過架啦....

(而家4個月呀囝未介夜奶, 仲係每3個中飲奶)

大宅

咁又真係幾難既......頭一個月阿B密密啜我唔夠訓情緒差超辛苦, 而家諗番起都好佩服自己, 真係唔知自己點解可以捱過。過左頭一個月就好好多架啦。阿B肚餓嗱起件衫俾佢啜就搞掂, 去街又超方便, 帶個人去就得啦。
呢度好多媽媽支持你架! 唔好埋佢地講乜, 做自己想做既就OK。

別墅

回覆:JNF 的帖子

同自己講一定得!我初時都好介意啲人點講,尤其好憎佢講話要阿仔介奶!前幾日阿仔輪狀病毒,佢都問醫生關唔關人奶事!我已經費事理佢!but anyway 阿仔而家歲半,自己同阿仔開心咪得囉!其他人唔洗理!

洋房

媽媽奶,最難都係頭一兩星期.
你肯俾佢埋身,佢又肯啜,就OK,唔會唔得~!
唔好理佢地,有時對家人要直接一點! 堅持一點~!
返而係自己心理質素好緊要
1. 唔開心,真係會少咗奶.
2. 覺得好辛苦,無得瞓,俾咗奶粉,令自己生唔夠奶
3. 自己一定要有信心

過了一個月,就會有回報~! 人地有眼見,其他人有眼見~

大宅

真係好老實講最辛苦頭一個月.佢個半至兩個鐘就食.抖都未夠.又要餵.過咗呢個月.無人幫手照顧大仔.要開始一湊二架日子又嚟.我都唔知呢兩個幾月自己點捱過..好彩就阿女戒咗夜奶.我夜晚都有得抖.最多家務做少d.

別墅

我第一胎壓力大, 好快就放棄左人奶。
第二胎, 我比第一胎仲少奶, 但我希望亞女食得幾多就幾多, 雖然唔係全人奶, 都有8/ 9成人奶, 老公見到大女食奶粉都健康, 佢覺得餵到滿月已經夠, 依家我餵左就黎5個月, 已經超額完成; 我無特別追奶, 係各方無壓力下反而餵得耐左;
其實奶粉好; 人奶好; 最緊要媽媽心情好先有力湊bb, bb自然會開心快樂, 有奶就努力餵; 餵到幾多得幾多

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊