在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

我BB八個月帶去打針時,醫生話佢一日兩餐固體三餐奶唔夠,要三餐固!話佢瘦左因為吃唔夠!BB 八個月22磅,76cm!

大宅

回覆:BB八個月應該吃幾多餐?

我仔以前真係食好多餐架,2餐固體+4餐奶+2餐小食(果蓉,肉蓉),一日食唔停,俾大約時間你參考下

0800 200ml奶
1000 小食
1130 150ml奶
1300 午餐
1530 小食
1730 200ml奶
1900 晚餐
2100 200ml奶

別墅

回覆 ravian 的帖子

真係好多餐啊!謝謝你!

大宅

回覆:Mangoflo 的帖子

唔洗客氣,我仔食固體之後追磅追得好快,所以你都要加油呀

別墅

多謝你啊!新手媽媽真是無從下手,可唔可以分享BB固體?

伯爵府

DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

8個月22磅, 76cm都話瘦? 22磅生長線都有8x, 76cm生長線97+喎, 咁都話瘦? 我仔就嚟9個月先19磅, 74cm, 兒科專科醫生都話唔錯, 雖然可以再肥少少, 但2固3奶唔駛變, 只係叫俾多啲乳酪, 芝士我仔食咋, 你醫生有冇攪錯咗呀? 我覺得你唔駛變喇, 一般去到11個月至1歲先轉3固, 因為BB 1歲前仍然以奶為主咖!

別墅

Vinkivan 發表於 15-2-27 04:17
8個月22磅, 76cm都話瘦? 22磅生長線都有8x, 76cm生長線97+喎, 咁都話瘦? 我仔就嚟9個月先19磅, 74cm, 兒科 ...
係呀!我都覺得好癲啊,家陣12pm,3pm,6pm都係固體。得八個月就甘少奶,我真是想3pm俾返奶。我老公又緊張大師,一聽都醫生話佢瘦左,日日都問我有無俾三餐固體。一味叫我上網睇下我整d固體OK無。大壓力啊

伯爵府

引用:Quote:Vinkivan+發表於+15-2-27+04:17+8個

原帖由 Mangoflo 於 15-02-27 發表
係呀!我都覺得好癲啊,家陣12pm,3pm,6pm都係固體。得八個月就甘少奶,我真是想3pm俾返奶。我老公又緊張 ...
3點俾返奶啦, 其實8個月咁快俾3固對腸胃都好大負荷咖, 始終BB仲細, 同埋奶先係主, 你叫老公多啲上網睇下育兒資訊, 好多時醫生都唔一定啱咖, 尤其嗰啲未有仔女嘅醫生, 佢哋都係紙上談兵, 好多有經驗嘅媽媽嘅育兒知識仲叻過醫生咖!

伯爵府

引用:Quote:Vinkivan+發表於+15-2-27+04:17+8個

原帖由 Mangoflo 於 15-02-27 發表
係呀!我都覺得好癲啊,家陣12pm,3pm,6pm都係固體。得八個月就甘少奶,我真是想3pm俾返奶。我老公又緊張 ...
同埋相隔3小時一餐太近, 可以4小時一餐, 一日五餐會好啲。

別墅

Vinkivan 發表於 15-2-27 14:44
同埋相隔3小時一餐太近, 可以4小時一餐, 一日五餐會好啲。
OK,多谢分享!

禁止訪問

大宅

我個BB 8 個月,4奶 (200-240ml) + 2固+ 生果小食。不過固體會用雞/魚汁煮粥。

大宅

引用:多謝你啊!新手媽媽真是無從下手,可唔可以

原帖由 Mangoflo 於 15-02-26 發表
多謝你啊!新手媽媽真是無從下手,可唔可以分享BB固體?
我係上fb \"home made for baby\",介紹好多baby food同小食架,你可以search下

別墅

yayukicheung 發表於 15-3-4 15:22
我仔係大隻b,一直食四餐。個時3奶1固,現在兩奶兩固

別墅

Lamhoiwai 發表於 15-3-5 10:01
我個BB 8 個月,4奶 (200-240ml) + 2固+ 生果小食。不過固體會用雞/魚汁煮粥。
好,多謝你

別墅

ravian 發表於 15-3-5 16:32
我係上fb \"home made for baby\",介紹好多baby food同小食架,你可以search下
多謝你啊。

大宅

咁我個囡八個半月,重17磅就78cm咪重差,之旦係她食得好多野,有時,bb係唔重就唔重架啦,無計,我囡兩固三至四奶一小食,個固可以食到兩個bb碗

男爵府

嘩,我仔細你仔半個月,體重身高都一樣!
我仔食緊一固咋,5餐奶
醫生話9個月轉2固好啲,一歲前bb以奶為主
同埋我全人奶,我都想佢食多啲人奶吸收dha

首頁

尾頁

跳至