0-6個月

跳至

首頁

尾頁

男爵府

hashtag影視迷勳章

我個陪月姐姐話,一定要規定時間餵BB,例如四點、八點、十二點。就算BB兩個鐘喊肚餓,未夠鐘都唔好俾佢食喎。但係究竟啱唔啱呢?因為見佢喊得好可憐,又唔肯瞓,BB只得一個月大。

大宅

回覆:missapple 的帖子

有時候bb喊未必係肚餓,可能係肚仔唔舒服或扭眼瞓。如果係奶粉,我會盡量拖到3個半鐘先俾,人奶就拖到3個鐘,如果佢幾餐都早喊,就有可能每餐份量不夠,嘗試加多半安俾佢。我會盡量跟4個鐘一餐嘅時間表,等佢習慣有規律嘅飲食。

大宅

回覆:一定要定時餵BB

樓上咁講唔係好岩得哂咁bo

bb咁細,如餵「人奶」記得係用 feel on demand 原則,bb想食就餵,係冇特定時間表嘅

大宅

回覆:Miumiulab 的帖子

FYR: 我BB頭個月見醫生佢話如果BB體重正常就feed on demand 佢餓就餵, but初生BB多數around 3個鐘會喊餓
因為我Bb underweight 就要2-3個鐘必餵一次就算BB 唔喊食都要叫醒佢,佢喊食就當然要餵wor

別墅

Bb咁細,我會見佢餓就餵囉

男爵府

引用:我個陪月姐姐話,一定要規定時間餵BB,例如

原帖由 missapple 於 15-02-26 發表
我個陪月姐姐話,一定要規定時間餵BB,例如四點、八點、十二點。就算BB兩個鐘喊肚餓,未夠鐘都唔好俾佢食喎 ...
每個b需要飲奶嘅情況不同..点可以規定..照俾啦..可以滿足地食同瞓..bb情緒也好d

男爵府

睇下bb幾大先~ 初初想食就喂啦~ 等大大下先調整好d~ 唔洗咁急要bb食得太規律~

男爵府

回覆:一定要定時餵BB?

阿B食奶粉,個陪月話唔好比阿B控制喎,話佢大咗會厭奶。不過我自己就唔忍心,因為見佢真係肚餓。

大宅

引用:樓上咁講唔係好岩得哂咁bobb咁細,如餵「人

原帖由 hkeric 於 15-02-26 發表
樓上咁講唔係好岩得哂咁bo

bb咁細,如餵「人奶」記得係用 feel on demand 原則,bb想食就餵,係冇 ...
Sorry,我忘了講,人奶我係pump出黎,所以知佢食左幾多,如果埋身就真係喊就要餵。

通常出院前醫生都有建議幾耐餵一次,如果佢建議3(或4)小時,就跟返約3(或4)小時。bb個胃仔細,食左2小時後未消化哂(奶粉),喊就即刻俾佢食,可能會嘔奶或食得少過每四個鐘俾嘅奶量,跟住又好快喊,到時就好亂。

翡翠宮

咁如果bb真係餓,唔通由得佢喊咩,俾我就忍唔到喇

男爵府

同意,定時餵係好,不過佢喊肚餓真係好心痛!有時食完奶兩個鐘後,佢又扭肚餓,要佢再喊兩個鐘先有得食,真係好慘!
我聽見有人話比水呃佢,不過姑娘又話唔好比水佢飲!唉,好唔忍心!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

唔好喊太耐...會入好多風ga

別墅

我頭嗰個幾月冇分時段,放題式餵法,一扭食就比佢埋身啜。到個半月後開始stable就3小時左右一餐。

大宅

開心吸收勳章

missapple 發表於 15-2-26 12:14
同意,定時餵係好,不過佢喊肚餓真係好心痛!有時食完奶兩個鐘後,佢又扭肚餓,要佢再喊兩個鐘先有得食,真 ...
如果係餵奶粉, 可每日俾少少(約1-2安),分開餐與餐之間飲下, 因為奶粉應該熱氣, 同埋 bb 第日大d易 d 接受飲水, 我姑 9 o個仔6個月前都冇飲過水, 到左而家1歲都唔多鐘意飲水, 而家只係象徵式俾 bb 啜兩啖, 就算佢真係飲唔哂, 飲唔到都唔緊要, 每日都俾佢試, 佢第日就冇咁抗拒

大宅

我初初都有呢個苦惱問題,健康院姑娘話BB仲甘細,想食就俾佢食啦,有需要可以每餐加奶。所以我都冇堅持定時餵啦,如果2個鐘咪俾少1安佢食...BB餓狂哭都好慘架。

大宅

得一個月大...餓就喊咖拉
等大啲先調節

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得都唔一定架,如果佢真系餓咁都唔俾佢食咩

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

前後30 MINS 我覺得可以俾喇..

大宅

我bb幾三個禮拜大,但真係好唔定時,初初有兩三次過哂時間先食,呢好多時都未要四個鐘就嘈食奶,攪到食奶嘅時間錯哂

複式洋房

比屋企人湊都好慘...佢地一見BB喊就開奶, D時間錯哂...有時3個鐘食2次奶, 次次都食唔哂, SIDE哂D奶粉....

首頁

尾頁

跳至