母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

復工兩個幾月,因奶量直跌,所以加左泵。7am 2pm 7pm 12pm。食左more milk+飲埋黑豆茶,點知情況無好仲差左,之前朝早一朝有160ml, 慢慢愈來愈少,今朝兩邊加埋得40ml.. . 點算呀…………………………

大宅

畀面勳章

回覆:lanmui11 的帖子

會唔會考慮半夜起身泵一次?

伯爵府

lanmui11 發表於 15-2-26 08:42
復工兩個幾月,因奶量直跌,所以加左泵。7am 2pm 7pm 12pm。食左more milk+飲埋黑豆茶,點知情況無好仲差左 ...

其實一日4泵真系唔多窩你7am到2pm呢一轉系成7個鐘頭先泵
如果你bb系4個幾月,距應該一日食緊5-6餐奶,你起碼要一日泵6次。

如果一日4泵你系已經加左泵,甘即系你之前一日3泵。。。。。我仔一歲我先系3泵羅

老套d講,埋身先容易keep奶量
你放假可以俾bb試埋身~

子爵府

回覆:加泵再食more milk+ 情況更差

復工兩個月,即係阿b只是4個月,你每次都隔7個鐘先泵,就算你話係加左,依然係唔夠,4個月b仲食緊8餐,你就要泵8次

大宅

我返工淨係lunch泵到一次咋.....我試下凌晨3點加多泵一日五次睇下有無改善

別墅

我之前四個月就一日7泵先至可以穩定返D奶量,如果泵得少,你就好似話緊比個胸知唔洗做咁多奶比阿B,放工就比阿B埋下身刺激做奶,情況會有明顯改善架。

大宅

我開左工都係兩個月, 但係我都盡量泵6-7次奶量先穩定咋
樓主會唔會考慮改下個schedule?

大宅

引用:我開左工都係兩個月, 但係我都盡量泵6-7次

原帖由 angelwtk 於 15-02-26 發表
我開左工都係兩個月, 但係我都盡量泵6-7次奶量先穩定咋
樓主會唔會考慮改下個schedule? ...
返緊工你泵幾多次到?

大宅

引用:我之前四個月就一日7泵先至可以穩定返D奶量

原帖由 lamcat327 於 15-02-26 發表
我之前四個月就一日7泵先至可以穩定返D奶量,如果泵得少,你就好似話緊比個胸知唔洗做咁多奶比阿B,放工就 ...
想問下一日泵七次,每次係咪泵得好少嫁?

大宅

lanmui11 發表於 15-2-26 11:04
返緊工你泵幾多次到?
我公司好少少...比我泵到2次, 但我收工前會泵左先走我個schedule係: 12am, 3or4am, 8am, 11am, 3pm, 6pm, 10pm
有時10pm我埋身比佢lam兩啖(佢其實唔識啜), 所以比佢lam完直接跳12am

大宅

回覆:angelwtk 的帖子

我個女識啜的,但佢好有癮,當我奶咀。

男爵府

7pm後改成 7pm, 10pm, 1am, 4am, 7am試吓
返工7am 至 2pm中間偷偷去toilet泵可以嘛?
增奶點都係要密泵密啜先有用

別墅

lanmui11 發表於 15-2-26 11:21
想問下一日泵七次,每次係咪泵得好少嫁?

6am果次10安,其餘6次平均每次4-5安左右,加埋30-40安,夠4個月BB食了。
我個schedule: 6am,9am,1pm,5pm,8pm(多數埋身),10pm(有時埋身),1am

男爵府

引用:復工兩個幾月,因奶量直跌,所以加左泵。7a

原帖由 lanmui11 於 15-02-26 發表
復工兩個幾月,因奶量直跌,所以加左泵。7am 2pm 7pm 12pm。食左more milk+飲埋黑豆茶,點知情況無好仲差左 ...
Me too

大宅

引用:7pm後改成 7pm, 10pm, 1am, 4am, 7am試吓返

原帖由 prettyhousewife 於 15-02-26 發表
7pm後改成 7pm, 10pm, 1am, 4am, 7am試吓
返工7am 至 2pm中間偷偷去toilet泵可以嘛?
增奶點都係要密泵密啜 ...
加泵開頭係咪會泵得好少量嫁?我試下蛇去泵……我唔想就咁斷奶

別墅

引用:Quote:原帖由 prettyhousewife 於 15-02-26

係,初頭每次加泵既都係少少,習慣左之後佢就會追返個量

大宅

回覆:lamcat327 的帖子

我會加油的!!!

男爵府

引用:Quote:原帖由+prettyhousewife+於+15-02-26

初頭會㗎,加油啊!💪💪

大宅

引用:復工兩個幾月,因奶量直跌,所以加左泵。7a

試下飲增奶嘢,我飲黑麥汁同棷青水好得!

洋房

呢個係個難關~!
但過咗一排就OK
我那時一放工就埋身餵

張返工前餐推到最遲食
(即0830出門,我會0730/0800先餵佢,如果有時間會泵埋多的出來)
1245(1300) PUMB一次 20-30 mins
(手泵快一點啲,可以有5-6OZ,盡可能唔好過6個鐘去泵)
1830(睇放工時間) PUMB一次 10-30 mins (,盡泵)
放工埋身餵埋先食飯

自己嘅心情好緊要, 一定要開心,放鬆,有時PUMP唔到都唔好記住!

如果可以,你錄定你BB啲肚餓喊聲,再加佢啲相,睇住來泵,好有效!

一定要放鬆心情,一唔問心,可以有都泵唔出.....

星期六日一定所有都埋身,兩餐中間都泵吓佢,一兩安可以用來閒日補奶

我唔係好讚成平日晚上起身泵,實在大攰,會影響心情同工作

我覺得手泵用來返工用好一點,因為有做奶反射,而且比電泵快好多~加多個MIRCOWAVE BOX,就可以燒毒,然後去那裡都PUMP得

你都過咗四個月,好快就半年,好快又九個月,之後就早晚埋身餵,唔洗再泵

媽媽,你要定住呀~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊