夫婦情感

跳至

首頁
12345...10

尾頁

男爵府

之前知道老公要交$15K, 佢又有LOAN又搵唔多, 所以我話幫佢$5000交稅, 而我自已都要交$25K. 琴日財爺話退稅, 咁我同老公講, 退左稅就比番$5000, 佢就話我計較, 話比佢儲下都好, 佢話幫人幫到咁不如以後都唔好幫

我只係認為我幫佢交$5000係稅, 因為佢要交稅我先幫佢, 依家退稅, 即係唔洗交, 我話攞番有錯咩? 之前一心幫佢, 依家反比佢話計較, 緊張D

t19920912    發表於 15-3-4 09:10

子爵府

妳無錯, 佢唔比番妳咪今年叫佢和妳交稅, 看他又計唔計

珍珠宮

引用:之前知道老公要交$15K稅, 佢又有LOAN又搵唔

原帖由 Vijoyce 於 15-02-26 發表
之前知道老公要交$15K稅, 佢又有LOAN又搵唔多, 所以我話幫佢$5000交稅, 而我自已都要交$25K. 琴日財爺話退 ...
你老公仲計較啦…

littlesun    發表於 15-2-28 09:37

大宅

回覆:兩公婆為錢面左左 (請評理)

既然開哂口講到咁樣衰,之後醒目 記住 一毫子都唔好幫佢。 但佢比錢您 比家用您必需要 袋袋平安,收好!
表面上必需要不動声色,無謂比借口佢閂水喉 或 投訴您唔體諒佢! 好多嘢 妙處在: 道理心裡明白 講出口就多余 兼無癮 !

littlesun    發表於 15-2-28 09:37
purple_onion    發表於 15-2-26 17:16

男爵府

佢話原本佢都會比番我, 只係我自已開口問先, 成件事就唔同晒

其實我未問佢取回之前有試過佢口風, 我話財爺話退稅, 上限$2萬, 係唔係即係唔洗交?

佢話咩有退稅咩? (我唔信佢無留意新聞), 我見佢唔講, 我先開口問

大宅

幫咗都仲要比人話,你老公先叫計較。

男爵府

回覆 KIKI678 的帖子

佢從未比過家用我, 結婚8年, 早5年先知佢結婚時借LOAN, 一直還MIN PAID, 我以我名義在銀行借$10萬, 之後都仲未清晒, 前2年我私人借佢$10萬, 分5年還比我.. 屋企有女要養, 有工人, 又租樓(各分擔一半).. 事無大少都係我比.. 有幾次一家三口旅行都係我比晒.. 咁都算計較?

同佢咁講..佢仲話我成日講番轉頭, 幫人係用個心, 成日掛係咀邊(其實一年都無講佢一次)就即係計較

瑪瑙宮

吓, d 錢唔係佢係您比佢佢當係自己

有心幫人, 佢唔幫下您?

男爵府

你無錯既,但若果係我,我不會叫佢比番

大宅

引用:既然開哂口講到咁樣衰,之後醒目 記住 一毫

原帖由 KIKI678 於 15-02-26 發表
既然開哂口講到咁樣衰,之後醒目 記住 一毫子都唔好幫佢。 但佢比錢您 比家用您必需要 袋袋平安,收好!
...
非常同意!

男爵府

引用:回覆+KIKI678+的帖子佢從未比過家用我,+結

原帖由 Vijoyce 於 15-02-26 發表
回覆 KIKI678 的帖子

佢從未比過家用我, 結婚8年, 早5年先知佢結婚時借LOAN, 一直還MIN PAID, 我以我名義 ...
咁又唔好為左五千蚊拎番哂啲野黎講,放大佢缺點於是無補

男爵府

回覆 Nancy20090615 的帖子

我估佢原本都諗住比番我, 不過佢依家話我開口先, 所以覺得我好計較..

其實我真係好緊張D, 我對佢講都係咁講, 我話你又幫唔到我, 我又要養個女,工人, 交租.., 點可以唔緊張D??

佢成日都撩我去旅行, 我話一去就3個人, 我唔係計自已洗費,3個人既洗費, 我自已買衫都就住就住, 無名牌, 無食好野.. 錢都留比頭家/個女

我就係咁緊張D, 一聽到財爺講我就好DIRECT咁想問佢取回, 因為個CONCEPTLOGIC.. 估唔到咁都比佢話計較..

仲話兩公婆咁計較無咩意思.. 話一係次過計番晒之前借我既, 比番我。哈哈.. 佢有本事咩? 每個月, 月月清, 仲欠我$6-7

公爵府

幫咗都仲要比人話 x 2

男爵府

回覆 seasky21 的帖子

原本我都無諗住講, 只係佢話我"計較"我就好火..
咁多年做左咁多野, 咁叫"計較"?? 調番轉呢D養家養老婆養女係唔係佢既責任??
為免傷佢自尊, 一直都無講過傷害佢既說話~~

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Vijoyce 發表於 15-2-26 10:15
佢話原本佢都會比番我, 只係我自已開口問先, 成件事就唔同晒

其實我未問佢取回之前有試過佢口風, 我話財爺 ...

好明顯係藉口+扮唔知

瑪瑙宮

Vijoyce 發表於 15-2-26 10:40

我估佢原本都諗住比番我, 不過佢依家話我開口先, 所以覺得我好計較.. 其實我 ...
變左您孭頭家重要顧埋佢, 咁大個男人好唔好意思的?

唉, 您就慣佢了, 第日佢話旅行您話無錢洗晒响頭家度, 您自己 keep 番 d 錢喇.

Miulo    發表於 15-2-26 22:15

男爵府

我真係唔採佢, 去個旅行, 起碼洗幾萬, 但係我話無錢去旅行, 又比佢話我孤寒

佢成日咁講, 我有咩理由唔講番轉頭??

瑪瑙宮

Vijoyce 發表於 15-2-26 10:57

我真係唔採佢, 去個旅行, 起碼洗幾萬, 但係我話無錢去旅行, 又比佢話我孤寒佢 ...
您真係似湊住個 bb , 乜都係您, 又話您孤寒又話您計較, 咁佢自己呢?

比我同佢反枱好耐, 我唔辛苦架?

禁止訪問

引用:回覆 KIKI678 的帖子佢從未比過家用我, 結

男爵府

佢成日話我洗得錢多係自已攞黎.. 佢一向唔想要小朋友, 怕責任大, 一早講唔會(無本事)負責養, 但如果我想生都會比我生一個。所以依家咩洗費.. 係女身上, 工人, 住屋.. 佢都覺得係因為我生左個女先要咁多洗費, 如果唔係我地年年可以去旅行!!

佢又唔諗下, 淨係幫佢還LOAN, 我都用左$20.. 雖則係借比佢, 唔講得好闊卓, 但我諗原至於叫計較

佢話佢會比番D錢我, 費事我唔安樂.. 我話唔安樂唔係因為佢$5000, 而係原來佢係咁睇我.. 我做咁多野都無白費

首頁
12345...10

尾頁

跳至