樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

sukiwongsk 發表於 15-2-27 14:57
回覆 vespa 的帖子

間屋無呀哥個名點叫佢買? 更何況佢無錢買(賭仔, 仲欠緊我錢), 無諗過現在買即叫佢地搬, ...

1. 你可以先買, 然後再轉名比你哥, 再將幾萬蚊首期借比佢, 叫佢每月自己供返層樓!

2.你可以同你哥聯名買左先, 然後當果幾萬蚊首期是你哥同你借既, 之後叫佢每月自己供返層樓!
3. 你可以自己買, 然後租返比你哥,不過你哥可能因為唔係自己既, 會唔交租!

43萬, 點都買架啦,睇你之後點分架咋.

男爵府

回覆:好吾好買左間公屋?

你唔好好地同你阿哥傾掂數,佢去申報你無響公屋住除你名都得。呢件事唔可以淨係計自己,你搵你哥哥好好傾條件啦。

禁止訪問

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

回覆:好吾好買左間公屋

複式洋房

大宅

回覆 sukiwongsk 的帖子

咁如果住緊個層無得買, 可否要求向房署換樓, 然後買呢??? 有乜計?

子爵府

點都買左先啦!!咁抵!!買左係咪會寫你名??

禁止發言

大宅

2023年兔年勳章

邊度有得睇有無得賣?

男爵府

回覆:Chan_annie 的帖子

www.housingauthority.gov.hk/tc/home-ownership/buying-a-flat-under-tps/list-of-tps-estates/

別墅

而家個價係未補地價的。請記住呢一點。

大宅

2023年兔年勳章

引用:www.housingauthority.gov.hk/tc/home-owne

原帖由 oliloo 於 15-02-27 發表
www.housingauthority.gov.hk/tc/home-ownership/buying-a-flat-under-tps/list-of-tps-estates/
謝謝

伯爵府

+3金熱血

引用:你自己一家唔喺度住?+你同哥哥感情如何?+哥

原帖由 tantanmama 於 15-02-26 發表
你自己一家唔喺度住? 你同哥哥感情如何? 哥哥同大嫂對錢的睇法點先? 如果係我, 我不會買, 我會叫哥哥買. 戶 ...
Agree

伯爵府

+3金熱血

引用:回覆+vespa+的帖子間屋無呀哥個名點叫佢買?

原帖由 sukiwongsk 於 15-02-27 發表

間屋無呀哥個名點叫佢買? 更何況佢無錢買(賭仔, 仲欠緊我錢), 無諗過現在買即叫佢地搬, ...
你想買畀自己養老但又有賭仔住左響裡面?那麼,你想其他養老方案吧。否則最後可能只係貼哂錢畀賭仔。忠言逆耳

男爵府

43萬真系好吸引,但睇到你阿哥份人我就有所保留,除非你預咗為咗間公屋同佢吵大鑊,否則都系算把啦,家家有本難諗的經,外人只系睇到表面嘢,好難比意見你,兩老婆好好商量一下啦!

水晶宮

如果自己有地方住,我不會買,免傷和氣。

男爵府

回覆:MariaTsui 的帖子

不買公屋。

這樣哥哥會積極地申請公屋,負責任養自己一家。

不要忘記買屋之後,還有管理費、差餉等雜費,都是業主負責的!

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:事源間公屋得我同媽名,+媽已70歲,+我已結婚

原帖由 sukiwongsk 於 15-02-26 發表
事源間公屋得我同媽名, 媽已70歲, 我已結婚, 如媽不在, 房署應該不會留間公屋比我繼續租, 問過房署賣43萬( ...
叫你哥買左佢咪得囉。
咁第時你媽走左佢繼續住。
你就無變過又唔駛拎錢出黎。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:咁平我會買,不過如果你哥哥住緊,可能你要

原帖由 ume 於 15-02-26 發表
咁平我會買,不過如果你哥哥住緊,可能你要同佢商量一下會唔會係夾份買。又或是你買咗然後租比你呀哥!用啲 ...
公屋不能加按

瑪瑙宮

引用:回覆+vespa+的帖子間屋無呀哥個名點叫佢買?

原帖由 sukiwongsk 於 15-02-27 發表

你媽買左寫遺囑比你阿哥咪解決左囉,你都只係住戶。你媽先係戶主。

間屋係賣比你阿媽。唔係你架。

公爵府

LedTV 發表於 15-3-2 14:18
公屋不能加按
買斷都唔得?咁我又真係唔知呀!
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

首頁

尾頁

跳至