樓市動向

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章

事源間公屋得我同媽名, 媽已70歲, 我已結婚, 如媽不在, 房署應該不會留間公屋比我繼續租, 問過房署賣43萬(差不多30年樓), 現在我哥一家同我媽住(但佢無名), 我C6又驚我哥第二時吾肯搬走比番間屋我, 大家覺得我買吾買好(我只能借銀行去供的)......

公爵府

咁平我會買,不過如果你哥哥住緊,可能你要同佢商量一下會唔會係夾份買。又或是你買咗然後租比你呀哥!用啲租金供樓!但當然你心中要有預算,佢地不是平常租客,唔好諗會好易收到樓。

但係即使係咁,有層樓係手,他人啲樓升咗,加按吐現又得,唔一定要賣樓的!
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

你自己一家唔喺度住? 你同哥哥感情如何? 哥哥同大嫂對錢的睇法點先? 如果係我, 我不會買, 我會叫哥哥買. 戶主係媽媽冇你哥名, 買時可以只落媽媽個名, 再立平安紙, 他日由你哥哥繼承.

你諗下, 如果你買咗, 你亞哥一家點會輕易搬走俾番間屋你? 佢地會捨得出去交貴租嗎? 細時兩兄妹大時兩房人架喇, 當然若你只係一心買俾你哥住就另計啦, 不過, 你C6應該唔會咁大方囉. 到時你錢(首期同供款)又冇樓又冇, 仲俾層樓佔咗你個買樓quota同供款額, 將來你再買樓要俾DSD, 做按揭麻煩D.

happy+    發表於 15-2-26 11:44

伯爵府

回覆:好吾好買左間公屋

如果你唔係住緊,點解要買?
要緊張居住問題都係你哥哥?

別墅

回覆:好吾好買左間公屋?

又唔係你住緊,做咩要買公屋

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

patatinapatata 發表於 15-2-26 13:11
轉下手賣返出去都賺成百萬.

男爵府

回覆:好吾好買左間公屋

你大佬住,做咩唔加名?

別墅

引用:Quote:patatinapatata+發表於+15-2-26+13:1

原帖由 CALVEN 於 15-02-26 發表
轉下手賣返出去都賺成百萬.
咁預埋大佬一份,一齊買一齊分囉。

伯爵府

畀面勳章

回覆 patatinapatata 的帖子

我係諗住買來第二時養老住, 現在有能力供, 希望老來可安穩d, 老實講現在居屋/私人樓都無能力供了, 才諗下間公屋, 我哥以前有名.....不過好耐之前已除名! 我都會同佢地傾, 就算我買吾買好, 都叫佢地盡快自己一家申請公屋.

大宅

間屋有你個名,應該可繼續住,不如你先問房署!咁你是不是同住?應該加埋你太太果名喎!當然能力许可一定買

子爵府

sukiwongsk 發表於 15-2-26 10:59
事源間公屋得我同媽名, 媽已70歲, 我已結婚, 如媽不在, 房署應該不會留間公屋比我繼續租, 問過房署賣43萬( ...

阿哥住緊, 點解係得你買? 你出名, 你哥出錢又得唔得.

我覺得正常,阿哥住緊無LALA 你買左, 佢訓街, 定要交租比你? 43萬, 公屋可以借9成半喎. 阿哥出2-3萬,每月供3幾千ONLY喎. 如果佢要交租比你, 交幾多? 你收佢1000嗎? 如果佢要比2000-3000, 不如佢買.

我覺得正常人都唔會就咁比你買囉.
一係你同阿哥傾, 買返黎, 轉手賣出黎, WIN 左大家分... 否則阿媽過身, 大家都會咩都無..

男爵府

緊係買,宜家公屋都好值錢,買返黎四十幾萬,俾廿萬係咁易執一執,二百幾萬賣返出去,賺百幾萬再去買間細樓仔放租俾你哥/人地同你供滿去 多層樓收下租做業主

大宅

點解房署可以買 ? 唔係己經無得買咩?

男爵府

回覆:tommy_baby 的帖子

買都係亞哥買啦,你買左人地住邊?出去挨贵租?定交公屋租金俾你?

真係夠兄弟!

水晶宮

tommy_baby 發表於 15-2-27 11:25

同問

子爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:點解房署可以買

原帖由 tommy_baby 於 15-02-27 發表
X2,我姑姐想買都無得買喎

伯爵府

畀面勳章

回覆 tommy_baby 的帖子

仲有....你上房署個網睇下有邊條邨可以買便知, 我都係過年時呀媽同我嫂再講起先知道!!

伯爵府

畀面勳章

回覆 vespa 的帖子

間屋無呀哥個名點叫佢買? 更何況佢無錢買(賭仔, 仲欠緊我錢), 無諗過現在買即叫佢地搬, 因佢地一家三口可以申請公屋的, 係佢地懶懶閒吾去申請O者, 我會比佢地住到派到屋為止, 只係驚佢吾肯申請O者(因為我買左了), 我亦會比呀媽住到終老, 間屋我只係留來養老用, 我仲有十幾廿年先退休, 每個人都要為自己老來作打算!

伯爵府

畀面勳章

回覆 seasonbaby 的帖子

可能係你姑姐條邨吾賣O者, 你上房署睇下就知邊條邨可買.

複式洋房

首頁

尾頁

跳至