少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題.....教左好耐, 佢都唔識...有咩好方法呀??請指教

珍珠宮

我有一塊砌圖, 拎起個英文字有個圖畫果d

其實第時返學都會教,唔使必心急.

複式洋房

原文章由 PEGGYP 於 08-6-5 23:18 發表
如題.....教左好耐, 佢都唔識...有咩好方法呀??請指教

我個B 兩歲5個月時認到A-Z'S 既大細楷, 到到2歲10個月先識用ABC BLOCKS 順序砌A-Z, 2歲11個月先會講A-Z'S, 其實我都只係買張 ABC POSTER 貼向D 當眼位, 佢行過實見到, 同佢沖涼又或得閒時又唱ABC'S SONG 俾佢聽, 跟住佢自己上埋網學英文, 咁就識左啦, 而家日日都教緊佢英文生字, 佢已經識用字母砌字俾我睇, 仲會讀俾我聽TIM, 我諗係千祈唔好迫佢去學, 反而係之前無聲無色咁將D 英文字母溶入佢個生活中, 慢慢佢都不知不覺咁入左腦囉....... 俾埋個網址你啦..... www.starfall.com
如果ok既, push 俾其他媽咪啦~! 希望幫到你

伯爵府

我個囡(2.5歲)都係識到D咋喎,點解要咁勞氣一定要佢識晒A-Z?

珍珠宮

原文章由 mylulu007 於 08-6-6 15:23 發表
我個囡(2.5歲)都係識到D咋喎,點解要咁勞氣一定要佢識晒A-Z?

教極唔識,即係佢未 ready lor!
不如放埋一排再教啦,學習真係唔好迫,佢怕左 d ABC,你重大件事!!

我囡以前係睇 phonics kid 學識 ABC 的!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

珍珠宮

原文章由 webjen 於 08-6-6 15:53 發表

教極唔識,即係佢未 ready lor!
不如放埋一排再教啦,學習真係唔好迫,佢怕左 d ABC,你重大件事!!

我囡以前係睇 phonics kid 學識 ABC 的!

係呀, 最緊要有學習興趣

最近阿仔可能係 nursery 學認字, 依家見字就讀, 見到我件 t-shirt 有字都捉住我來讀 小朋友真係好得意, 每個階段學唔同既野, 而且一但有興趣, 佢地就會自己把握機會學.

男爵府

I play the ABC song to my BB. She is now 2.1 years old and can sing the whole song.
But I didn't teach her how to recognise the ABC characters.

珍珠宮

好似webjen咁講, 佢係未ready, 呢d 嘢由學校去教, 你唔好再挫敗佢, 令佢覺得自己唔得, 嚴重的話重會影響自信!小朋友係從遊戲中學習, 得閒花多d 時間同佢玩多d 同講多d 故事!

別墅

Peggyp,

www.starfall.com ABC, 一邊睇, 一邊學, 我覺得幾好同最快. 但平時自己都要多d 在生活中同佢講. 我個仔歲半開始, 我就比英文兒歌佢睇, 唔理佢睇唔睇, 都一日開半小時至45min, 成日同佢講1-10 (中/英), 一去超市就問佢d數字點讀(又係中/英), 未夠2歲佢1-10中/英都無問題, 我重成日換轉晒次序問佢, 佢都識答.
2歲開始就上starfall 綱, 在綱佢真係學到好多英文字. 你try try.
我個仔現在2歲半, good morning, how are you, fine, thanks. my name is xxxx, 都識啦.

大宅

我個仔15個月時, 我買左abc block 同佢臨訓前玩. 我無埋佢識唔識, 都無成日問佢, 我就咁拎起一粒就讀比佢聽. 兩個week後, 佢竟然拎起自己讀. 發音雖然唔係太正, 但我知佢讀緊咩. 如果比幾粒佢揀, 佢都會揀岩我讀既字母. 到左個幾兩個月後, 佢可以讀晒所有字母. 依家19個月就可以順住背a-z,1-10,但我無迫過佢. 都無乜教佢背, 佢只係睇abc song 同poster 學. 我估佢都係玩下玩下學返黎. 呢d野, 唔迫得. 佢可能識,但唔想比你知.

水晶宮

我覺得唔洗緊張,每個小朋友都唔同嘛..
比人早學識唔代表將來比人成功?
我個小朋友兩2.5歲都係認得10個左右字母,但我無逼佢去學...佢唔鐘意可能佢未ready

男爵府

點解要教個小朋友ABC, 佢學校個老師唔會教咩? 點解要做左老師份工?

同個小朋友玩下未仲好!

民房

唔識教架~ ^^ 哈哈~
只要買隻phonics (唔知係唔係咁串), 最好有兒歌個隻~ 之後就日播夜播~
佢就自自然識架啦~

因lee個歲數既小朋友係會咁就學識野~
左面係-老公     中間係家姐 - 柔柔   右面的係細佬 - 樂樂

似樣嗎?? 呵呵         >>MyBlog<<

男爵府

用flash card,好有效!

大宅

路過~

你個女同你老公個餅印一模一樣呀...我個女又係勁似我老公ga,,真係好攪笑...我想問到已家你個女係唔係大佐都仲係咁似你老公?

原文章由 柔.樂’媽 於 08-6-26 20:35 發表
唔識教架~ ^^ 哈哈~
只要買隻phonics (唔知係唔係咁串), 最好有兒歌個隻~ 之後就日播夜播~
佢就自自然識架啦~

因lee個歲數既小朋友係會咁就學識野~ ...

別墅

我個仔19個月識晒a-z啦!妳試吓比D兒歌佢聽同玩認字遊戲.
我現正train佢講兩個字,e.g.mom mom open.

[ 本文章最後由 amanda.tong 於 08-6-27 23:58 編輯 ]

民房

其實比得佢地睇得多,
陪佢地一齊睇,一齊學,
佢地就好快識.....
我覺得唔好篤實個字一定要佢學識,
可能咁佢仲學得快D,
我女女歲半左右已經識晒了。。。。
初初係無意中教左佢都唔知,
因為是係佢痾臭臭時,佢喜歡玩衫夾,
衫夾上有A-Z,佢問問下就學識左少少字母了,
後來我就會搵D佢喜歡的網頁比佢睇,
等佢自己自然吸收。。。。
而家女女已三歲了,有時佢會自己講D無理頭英文,
我都由得佢,我只會問佢講咩,
但唔會好認真咁糾正佢。。。
怕佢有錯敗唔敢再講英文,
等佢第日返學先慢慢學.

[ 本文章最後由 sailormoon 於 08-7-19 23:41 編輯 ]

子爵府

好媽媽勳章

我仔剛剛歲半, 自從十六個月開始, 每晚臨訓前都用張alphabet poster, 由頭到尾邊唱abc 歌邊指每個英文字俾佢聽同睇(大階及細階各一至兩次), 然後再重點教O個個月最要識O既字 (如: 先A-F, 再G-K), 兩個多月, 佢己經可以指讀由A-T, 差最後幾個
我覺得唱首歌只係諗口黃, 要佢真係要識, 一定要連字連讀音俾佢聽
同埋個起步要細O的, 可能係三至五個字母咁, 同埋要接受佢相似字型的字母會調轉, 呢個係正常現象 (如, p, q, b, d)
之前睇過一本書, 講幼兒認字母, 佢話早期學字母會調轉呢幾個字母係正常, 因為細路仔唔同大人, 對於細路仔來說, 一個人無論由頭看由尾看, 由左看由右看都係同一個人, 唔會因為方向不同而有分別, 但係字就偏偏不同方向就變成不同字, 是較難習慣, 所以多看多讓他知道他們的發音, 就會慢慢記得
不要急吧, 孩子不過未夠三歲

大宅

其實一d都唔難, 我個仔宜家2歲9個月,當佢2歲半時已識A-Z, 仲要係Afor Apple, B for Boy....Z for Zip.

只要你日日同佢學少少, 佢一識一個字你就不停讚佢, 出街或在其他地方見到d英文字就問佢識唔識, 如果佢識, 佢自己都會好開心, 自自然然就會好主動去學.
大力仔

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我個仔17個月就認晒A-Z, 一直都有比佢唱ABC SONG, 但佢好似無反應, 正至睇左某一間英語的SAMPLE DISC, 佢跟住讀, 再係遊樂場見到D 字母, 居然可以講得出(唔係順序)...

個刻.. 我明白點解有D咁貴的教材, 都有咁多人去買啦...

首頁

尾頁

跳至