自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我的鐘點工人,做完野同我吹水十分鐘,計埋我錢。遲去三分水,又計三分鐘。上工前話要來我家話想知道啲野放邊同邊度接放學,坐係度吹水兩粒鐘,又計我錢。是這樣的嗎?

象牙宮

那你不要吹水. 事前, 自己把所有要做的寫下. 再傾.

家助也是一樣米, 百樣人.
有的家助. 拖時間的. 拉布的.

家助都想做少D. 輕松D. 高薪. 這些和外傭有冇分別, 大家心里有數.

找合自己家助. 難在此 wor. 所以市面出, 厂家出好多自動家電.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

環保接龍勳章 畀面勳章

回覆:yeemelody 的帖子

咁斤斤計較就唔好請佢啦,通常逐個鐘計架,佢連傾工都咁計,真係到時同你計分鐘來拗就無謂

wcpcelia    發表於 15-3-3 13:52
jpangel    發表於 15-3-3 09:23
davywm    發表於 15-2-27 15:00

大宅

引用:咁斤斤計較就唔好請佢啦,通常逐個鐘計架,

原帖由 chunheibaby 於 15-02-27 發表
咁斤斤計較就唔好請佢啦,通常逐個鐘計架,佢連傾工都咁計,真係到時同你計分鐘來拗就無謂

...
我之前仲以為行規係咁。

大宅

引用:咁斤斤計較就唔好請佢啦,通常逐個鐘計架,

原帖由 chunheibaby 於 15-02-27 發表

...
呢個月已經逐分鐘計錢啦。

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

請去都儍
叫去反鄉下,
冇D職業道德

大宅

回覆:本地鐘點工人是否逐分鐘同你計錢的?

即炒 !

子爵府

聽到未聽過去到要逐分鐘計....知道有補15分鐘咁囉~

佢上黎時你會不在家? 我平時係佢邊做我邊同佢講, 你先做房, 之後就廚房啦~ 咁唔駛預早用多十分鐘同佢傾定做乜....

同埋你似乎係每日請佢接放學, 呢樣可能令佢怕因為校車遲而要做多左好多時間?

男爵府

BK Milk勳章

我之前請嘅鐘點事前講明做3個鐘幾多錢,邊d一定要做,邊d隔星期做,問佢得唔得。總之做晒d野,快手做完又得,慢慢做多左時間都係一樣價錢

水晶宮

吹水都收錢又離譜啲, 咁你同佢吹有無收返佢娛樂費, 飲你杯水有無收佢茶水, 佢咁算到盡我唔會用佢囉
生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

男爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章

趁早炒佢啦, D人咁計較, 邊係做野架。
費事日後傷感情先炒,
陣間係門口等 "車立" 等得耐都收番你 3min.
梁媽媽

大宅

引用:吹水都收錢又離譜啲, 咁你同佢吹有無收返佢

原帖由 琛媽 於 15-02-27 發表
吹水都收錢又離譜啲, 咁你同佢吹有無收返佢娛樂費, 飲你杯水有無收佢茶水, 佢咁算到盡我唔會用佢囉 ...
越比越唔順

侯爵府

係law. 吵左佢. 同呃人錢, 冇分別~

大宅

咁你哋啲鐘點係唔係用簿寫低番工放工時間呀?

珍珠宮

抄得

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 親子達人勳章

甘計較炒得

男爵府

我係講明請3hrs.要清潔好厨房,厠所同枺窗。-定要做5先可以走。通常咁做佢地5會拖慢來做!

男爵府

打錯字……係一定要走完先可以走

男爵府

回覆:yeemelody 的帖子

你呢個梗係炒得啦!齋吹水都要計錢?佢係心理醫生段分鐘計呀?我都未計佢做唔晒d野啦!更何況我一定唔會同個鐘點係到吹水令佢停晒手腳唔做野!我之前有個鐘點就係做耐咗開始熟d就成日搵水吹,之後我發覺唔對路係到嘥時間我就開始避開佢,佢做廳我就入房,佢做房我就出廳費事講咁多,一句起兩句止!一開始請鐘點我會同鐘點講定每次要做咩就唔駛次次黎都吩咐做d咩,除非有特別野要佢處理先會當日黎時一早講清楚,而一般鐘點做over 15分鐘左右我就會計多半個鐘錢,佢地遲到我唔會計,所以平時佢地遲走做多十分八分鐘都唔會互相計較!

大宅

引用:我的鐘點工人,做完野同我吹水十分鐘,計埋

原帖由 yeemelody 於 15-02-27 發表
我的鐘點工人,做完野同我吹水十分鐘,計埋我錢。遲去三分水,又計三分鐘。上工前話要來我家話想知道啲野放 ...
咁都得,三分鐘都好意思講

首頁

尾頁

跳至