懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

屋企養左隻芝娃娃,但因為入院生b所以暫託人照顧,但依家出返院,bb又安頓好,自己傷口又好返,想接返狗狗返黎,但ar媽死都話唔好,又話要狗定要b,bb會哮喘,又話有朋友新抱有左,狗狗養左十一年都要送佢去愛協…但我上網seach過,都冇乜話狗狗對bb有咩影響,好多朋友都照養,到底狗狗同bb可以共存嗎?

水晶宮

cmcheuk 發表於 15-2-27 12:32
屋企養左隻芝娃娃,但因為入院生b所以暫託人照顧,但依家出返院,bb又安頓好,自己傷口又好返,想接返狗狗 ...
當然可以。識好多朋友都有狗有B。最重要係狗狗要管教得好同注意清潔。棄養太唔應該。可以係接狗返屋企前俾BB著過嘅衫佢聞下,等佢習慣啲味。

洋房

回覆:狗狗與bb

其實您養開狗狗接觸得多 bb本身對狗狗都唔會特別敏感
我屋企有大仔金毛同細仔poodle
而我對孖b女啱啱1月頭出咗世
一d問題都無
bb出院果日返到屋企就急不及待比兩隻仔聞吓bb 睇吓佢地有咩反應 狗狗好開心仲lam佢地手仔
我成日上youtube搵d bb同狗狗玩呀瞓呀嘅video
好想快d見到兩個b同兩隻狗一齊玩
我覺得樓主都可以搵d video 比媽媽睇下
等佢知道狗狗同bb係可以共存

伯爵府

其實你咁問,係怕得罪阿媽,定你自己都唔sure 想唔想要返隻狗?
老一輩一定叫你掉左隻狗,因為人有私心,bb大過天。
主人你自己就要做好心理準備,又bb又狗就要勤清潔,同埋要適當隔開佢地。
我自己有3隻大狗,老公照顧多,但地方真係清潔到暈,好多狗毛,有時真係眼火爆,因為吸完又有毛,我仔有鼻敏感,會成日卒眼,咳個d。有時咪隔隻狗上樓上(2層),狗都可憐,但有時要取捨,但就一定唔會唔要佢地,係比佢地時間少左。

洋房

回覆:Locherry1215 的帖子

我就係想接返狗狗,因為我知佢等緊我

大宅

我好唔認同d人有b就唔要狗!
點解兩者唔可以並存?

我自己都養左兩隻莎莎,
屋企長輩成日都好言相勸叫我送隻狗俾人/拎去愛護動物協會我都一一拒絕.
其實只要勤d清潔屋企, 注意衛生情況, 每次摸完狗洗乾淨手先去整bb d嘢冇問題架!
只係狗狗可能對突然多左個屋企成員可能會表現呷醋,
你可抱bb俾狗狗聞下, 久唔久就同佢講呢個係屋企新成員, 要錫妹妹/細佬, 佢地慢慢就會開始接受.

大宅

梗可以喇!D鬼佬根本BB同隻狗一起吃一起訓!香港甘多人敏感又哮喘就係因為乜都驚,同動物一起才健康!唔係叫你唔講衛生,但水至清則無魚是有道理的!自然D!

伯爵府

bb同狗狗一齊大, 抵抗力好D就真呀

yuba    發表於 15-3-3 15:52
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.

大宅

完全明白..我由有左到宜家岩岩生左,比亞媽講過無數次叫我唔好養狗,我同佢講隻狗都係我個仔,我係點都唔會掉左佢!到宜家bb出左世,暫時唔見有咩問題喎!就算bb真係對狗狗有敏感,我都會想盡一切方法令佢地可以一齊生活。對bb, 我有義務要養育佢。對狗狗,照顧佢一世都係我對佢既一個承諾...

侯爵府

我的育兒心得勳章

我陀住繼續同狗錫錫一齊訓照執大小便,生左就買定空氣清新機不過唔比狗狗上床同埋暫時唔咁近bb,係有時比佢地聞bb腳仔,佢地不知幾錫bb!我本身都有鼻敏感完全無問題養左佢地開始仲好左添,哮喘唔係天生架咩??其實由有開始個個都突然好關心我d狗,連路人甲乙丙都問,我只會答:一切照舊,唔會唔要佢地囉!

禁止訪問

回覆:cmcheuk 的帖子

大宅

可以,其實點解唔可以共存?
講嚟講去咪又係話會令bb哮喘!其實一個人會唔會有哮喘,好視乎個人體質,唔會純粹因為養狗而有囉!
bb又未大,乜都未知就判定狗狗會影響bb,對狗狗好唔公平。
我女3歲,一出世入嚟呢間屋,就同家姐(狗狗)一齊生活,冇氣管問題!

大宅

亞囡出世到而家同狗狗一齊住左4年半,一d問題都無。第一個星期,狗狗對BB好好奇,成日走去睇佢,習慣左完全相安無事,我地仲發現狗狗好清楚唔可以整到BB,行過佢旁邊都會小心翼翼。亞囡識行開始,成日主動揾狗狗玩,仲會分享食物比佢,而家仲會幫手放狗,好似兩個好朋友噤。

男爵府

你都是狗狗的媽媽, 做個有責任的主人, 我鄰居是醫生夫婦, 他們由懷疑到而家小孩10歲和8 歲了,兩隻長毛狗狗, 一家5口都生活在一起.完全無問題

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

完全反對因為BB唔要隻狗!
係有養之前都會諗過自己家庭會多個小朋友架啦, 問返自己點解當初又要養先?
又調轉頭諗, 點解可以為BB唔要狗, 唔點解為隻狗唔要BB??
因為都係生命囉!!!有感情架嘛

老人家唔明唔緊要, 但樓主你自己養狗既, 都問得出問題: BB同狗可以共存嗎?
咁證明你自己立場都唔堅定, 係養狗, 甚至有BB之前及之後都冇做好功課就行事.
好多研究都證明, BB自小同貓狗相處, 佢地敏感既機會少好多
就算你冇睇過E D研究, 你對芝娃娃無感情嗎?

我一早就已經表哂態, 任何人講一句叫我唔好要我兩隻女丫? 我同佢死過
99我都照剷!
試過99 同我隻狗講, 第時有BB睇下你點算! 佢講一句咋, 我已經腦都唔經同佢講, "兩隻都係我既, 我兩隻都錫!!!"
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

大宅

我家姐屋企3隻,宜家生咗,佢哋三隻好似保鏢咁照顧bb。動物同bb可以並存㗎,只要教得好,一定得。

珍珠宮

畀面勳章

引用:屋企養左隻芝娃娃,但因為入院生b所以暫託

原帖由 cmcheuk 於 15-02-27 發表
屋企養左隻芝娃娃,但因為入院生b所以暫託人照顧,但依家出返院,bb又安頓好,自己傷口又好返,想接返狗狗 ...
當然可以呀, 最緊要唔好比佢地單獨一齊,

怕互相攻擊啫

因為大家都唔識熱怕得濟,怕佢地整損

其他都ok

大宅

得罪講句,其實樓主妳開post叫人比意見妳,而妳自己又話上網search話問過人,其實妳係咪想人見議妳吾好隻狗???

網上從來都吾會提倡主人懷孕放棄動物,愛協/漁處亦大力推廣家庭共融,外國亦大量文獻列出動物能幫助小朋友培養愛心及性情。

上一輩吾明白根本吾重要,但妳身為隻狗既主人,養果刻吾係承諾過照顧一生一世先養架咩?再者,有bb相信亦係計劃之內吧? 妳講到隻狗掛住妳,但妳又遲遲未接返屋企,他日如何身教妳既小朋友珍惜生命?

洋房

回覆:Cqy00 的帖子

第一,今日係我出院後第五日,第二我出post係因為想比我媽睇,第三我冇話唔要佢,想知係咪真係有特別野要注意,我可能單單幾句其求講小左姐!

洋房

引用:第一,今日係我出院後第五日,第二我出post

原帖由 cmcheuk 於 15-02-27 發表
第一,今日係我出院後第五日,第二我出post係因為想比我媽睇,第三我冇話唔要佢,想知係咪真係有特別野要注 ...
我隻狗要跟人上床訓,屎尿屙完要立即蹲底執,屋企長時間得我一個,所以先唔係第一日接

首頁

尾頁

跳至