自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止發言

子爵府

原文章由 我愛Corina 於 08-6-8 06:23 發表

其實有得必有失啦...
老左,肥左,小$$洗左,責任大左,自由度細左(接近零tim)..我好認同ga....
不過有時睇到個女笑到好開心,訓到好傻豬個樣,我又好開心喎...

今日我同個朋友見到個女人拖住個女,佢地著住母女裝,佢同我 ...

係ar, 我都曾諗e 家係過渡期, 佢地大d 想so 我都難, 真係見到佢地d 得意野我既時候, 真係 , 有d 野習慣,小動作好似自己/hubby 真係 ,但2個真好好夠, 因為要教呢一代d 讀書真係好緊張, 又擔心佢地學壞......, 好彩有bk可以

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我得一個女, 佢有一個堂兄、一個堂姐、一個表弟、一個表妹。我本身唔鍾意小朋友, 不過c6勁like, 我一心想生個仔, 點知生左個女, 仲要係霸王個隻, 我地兩公婆比佢玩殘, 我唔會再生, 如果又整多個霸王女真係想死, 老公話老啦, 唔好攪, 個女叫我千其唔好生, 佢都唔鍾意細佬妹, 所以我就一早收工大吉!!
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

珍珠宮

原文章由 701003 於 08-6-8 16:29 發表

拜年、擺酒...果D碎料啦 第日父母年老,想反哺兩老果時,先至攞命 我老公就係人辦所以我生三個!

呢代父母通常都有退休金, 有晒計劃喇.

我唔指望個仔養番我, 最緊要佢自己搞掂自己.
其實我都幫個仔儲定一筆錢喇..

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我C6個邊夠多表乜堂乜。。。。 一年見1-2次
次次敆會飯局都派代表(父母)出來

原文章由 w_y 於 08-6-6 15:08 發表
堂/表兄弟姊妹好疏架咋, 未必一定去飲, 視乎平時有無交往.

水晶宮

畀面勳章

原文章由 Carman_mami 於 08-6-6 12:27 發表
宜家d人個個都只生一個囝囡,笫時拜年只有公公婆婆,爺爺麻麻4個親人,如果結婚,親人果台真係冷清low

拜年、擺酒...果D碎料啦 第日父母年老,想反哺兩老果時,先至攞命 我老公就係人辦所以我生三個!

[ 本文章最後由 701003 於 08-6-8 16:31 編輯 ]

禁止訪問

男爵府

我都係生得一個囝,亦肯定佢唔會有堂兄弟姐妹,不過佢有十二個表哥表姊和兩個小表妹

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

多親戚同兄弟姊姊又如何?
我親戚夠多啦, 不過all都唔係hk, 有d係巴西, 有d係巴拿馬, 我c6有6兄弟姊妹, 到我地結婚, 佢d兄弟姊妹一個都冇來, 所以我冇擺酒, 費是求佢地黎。

別墅

我5兄弟兄妹
我排第4
得我1個生左個女
大哥移民美國好多年
生左2個女

你咁講
將來有乜喜事
我個女咪好lonely law ~~~~~~

有少少擔心添

aln

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

阿仔就好想有細妹,
我就唔想喇,一個都教到我cc下,
無咁好精力湊多個喇
老公份工好長時間
基本上得我一個教仔
生多個,我諗到無諗過

子爵府

牛年勳章

我細女成日都叫我生多2個bb比佢(佢有個家姐),佢話想做家姐喎唔想做細妹.
要我再由頭黎過,我咁大勇氣,况且養一個細路唔係咁簡單,教係最辛苦.

公爵府

畀面勳章

我都係咁唸,所以依家有左,準備生第2個,咁岩我身邊有親人同朋友同時期有左 唔怕悶!

原文章由 ac321 於 08-6-6 13:26 發表
agree! I think the best gift for my kid is: give him a brother/sister. 諗到第時自己年老呀仔又無兄弟姊妹得佢一個會好慘.
Therefore, I have 2 kids!!

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

原文章由 Carman_mami 於 08-6-6 12:27 發表
宜家d人個個都只生一個囝囡,笫時拜年只有公公婆婆,爺爺麻麻4個親人,如果結婚,親人果台真係冷清low

mouth:我夠四兄弟姊妹,我老公夠兩兄弟,
結婚時親人果台又味冷清清,
大部份人唔係香港,不是在大陸就是在外國,
不能抽取時間來,

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我自己都獨女,我同d cousins都好好ga...
不過始終唔同親兄妹ga...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原文章由 kacary 於 08-6-7 18:35 發表
我有1子1女, 比我再簡1個都唔生, 自己唔six 教又無耐性 , 佢地玩起黎好噪, 好煩,hubby 又唔理野, 佢份工好BUSY.當初都係諗生多個, 大女有人陪, 生完人又老左,肥左,$小左.責任大左,又要緊張讀書D野,本來大女上P1可以 ...

其實有得必有失啦...
老左,肥左,小$$洗左,責任大左,自由度細左(接近零tim)..我好認同ga....
不過有時睇到個女笑到好開心,訓到好傻豬個樣,我又好開心喎...

今日我同個朋友見到個女人拖住個女,佢地著住母女裝,佢同我講,第時你地就係咁ga啦,幾開心,(朋友得個仔)....我話唔駛第時,因為我已經買左母女裝啦..等天氣好d我地著比你地睇啦....^^

我想有2-3個小朋友最好當中有仔有女啦....
不過我好驚生bb,好驚會死,又痛wor...

子爵府

我有1子1女, 比我再簡1個都唔生, 自己唔six 教又無耐性 , 佢地玩起黎好噪, 好煩,hubby 又唔理野, 佢份工好BUSY.當初都係諗生多個, 大女有人陪, 生完人又老左,肥左,$小左.責任大左,又要緊張讀書D野,本來大女上P1可以自由D, 多D 自己時間, E家 ,想細仔番埋學好D, 有個朋友就結婚, 講定唔生仔LA, 原因佢HUBBY曾經常番大6做野, 佢曾SHORT KA, 自己抱住AR B 係屋企, 都好知自己頂唔順.

大宅

好 ...

原文章由 awah112 於 08-6-6 17:47 發表

咁妳生咗幾多個
升久必跌

大宅

.

男爵府

2個親兄弟姐妹共同成長,始終同表兄表姐等係唔同的. 佢地每一日等於自己都學習緊相處,忍讓 , 分享喜怒哀樂:lol :lol .
好幸福能夠生到2個健康的小朋友, 哥哥唔可以講係好錫好錫個妹, 不過佢很是懂得保護佢 好喜歡一齊玩. 妹妹呢,倒是非常喜歡哥哥, 試過不只一次,如果佢見到哥哥 , 佢自己都跟住一齊 , 仲識攞埋手巾幫哥哥拭眼淚呀
呢o的親情真係有錢都買唔到的, 所以我點都覺得生2個是好的.
你快樂,所以我快樂 !!!

首頁

尾頁

跳至