懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實我已經37週,回想起確實有左,話比媽咪知個日,佢聽到當下只係\'\'哦\'\'左一聲,之後就不段提醒我要小心身體。
其實,我明白媽咪一定好唔捨得我要受咁多辛苦,所以都唔知比咩反應好。
我記得係網上睇過有個故事,話有個孕婦終於生左位千金,老公一家好高興,老公叫外母一齊上BB病房睇BB,但外母講:你個囡係樓上,而我個囡係入面,你地上去先啦,我要睇我個囡
好感動~

禁止訪問

大宅

回覆:我媽咪知道我有左,表現得不是特別開心

回想我第一胎時都係覺得媽媽對我關心唔夠,仲同我斤斤計較我生左後每星期只能夠黎一次睇我同BB,我都好傷心,當時不停喊,可以喊足一日。點知我女出世後佢不知幾錫我同我囡,只要我肯開聲佢一定幫我。有時唔洗諗得太差,可能係懷孕情緒太敏感所致。

象牙宮

我媽有孫/外孫時, 反應不大,
我有仔結婚生BB, 坦白我興奮不來的. 怕增我麻煩.
最好自己獨立. 不依賴父母

長者/ 老人家有何反應? 時代不同了.
長者又有經濟能力, 有文化, 不依靠子女, 不會想湊孫的. 撞肯為子女湊孫, 愈來愈少 or 迫不得意.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

有d媽媽係比較冷靜,我媽都係,但我又無咩野,而家我仔8個月,我媽都好鍚佢

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

我媽都係呀,第一個反應係問我check真先好講啦,但原來佢其實係消化唔到件事先甘出奇冷靜

沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

男爵府

嗰時我媽入咗醫院,我同佢講「今次無帶大仔嚟,下次連埋細仔一齊返屋企探你!」
佢話「吓?!你又有咗呀?」
不過佢打後會煲湯叫我返去飲,日日打嚟問我身體點
到生前一晚同佢whatsapp完後陣痛,到生完先打比佢,佢話「估到你生咗啦!搵極你都唔覆」

水晶宮

我生完阿爸第一時間係問我身體點,唔係望bb先架我老豆真係乜都以我為先

從愛生憂患 從愛生怖畏 
離愛無憂患 何處有怖畏

大宅

Me2!我有第一個係意外!佢呆了!
當然之後好錫個孫!但三年黎都唔係咁想我再生,因為坐月得唔好又開刀我媽唔想我再受苦成日話生一個就夠!
所以當我好興奮話佢知有左第二個時,佢都係一句:下…
感覺唔到佢開心!我明白!因為佢唔想擔心我!驚我身體愈來愈差!
第二個出世左差唔多兩個月,一樣咁錫架!

珍珠宮

媽媽會比較冷靜,但嫲嫲婆婆果d再高一級嘅長輩就會好興奮

複式洋房

我媽咪就無乜特別,話我年幾唔細,小心飲食,唔好逞強
我99同62就「哦,幾好丫」,之後咩都無講,湯水都無一滴(我地同住),真係心都淡!

大宅

我就同媽講有左第2胎時, 佢知預產期係5月, 即刻話: 下???4-5月份好易生女!!!我即時爆佢, 佢係福建人好想有仔 (第一胎係女)...當然佢係一個好媽媽, 好多嘢為子女好, 但佢講果時好唔like 囉

大宅

引用:我就同媽講有左第2胎時,+佢知預產期係5月,+

原帖由 kkbaby01 於 15-02-28 發表
我就同媽講有左第2胎時, 佢知預產期係5月, 即刻話: 下???4-5月份好易生女!!!我即時爆佢, 佢係福建人好想有 ...
我奶奶仲好笑,之前同佢講左係女仔,新年有人上屋企拜年,奶奶問個小朋友我個肚係男仔定女仔,小朋友話係女仔,奶奶話佢傻,亂up

大宅

性格問題啫,我媽聽到都係哦一聲,知道係囡時仲話…無男仔同表哥玩(家姐個囝)…我開頭都好唔開心,覺得佢唔錫我個BB,但而家事實係錫到燶

別墅

我有咗第三個話俾阿媽知時佢反應都好冷淡。而且仲叫我不如唔好要,因為湊三個好辛苦又要洗多好多錢等等⋯⋯ 有兩個已經好夠等等。 起初一聽到佢嘅反應真係呆咗,因為無諗過佢會咁。佢係一個好媽媽,我明白佢怕一湊三辛苦同困身,但仔女係天賜,所以我覺得唔有都有咗,我當然會生佢出嚟。
之後其實阿媽都無再講任何野,我生時佢可能會請假飛過嚟添,所以你唔好太唔開心,我相信佢哋始終都錫自己仔女嘅!

男爵府

我好明白....

C6 / 99 同自己媽咪真係無得比。

每次我去完產檢,我媽咪都會打來問"醫生話你點呀? 身體無咩野麻" (主要關心我大肚之後的身體狀況)

但我C6就會問"BB點?"

我唔係話C6唔錫我,只可以話世上只有自己媽咪會真正關心自己...

講完我都眼濕濕.....

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

fifihon 發表於 15-3-2 11:27
我好明白....

雖然我有左唔係好耐但我6299都好錫我, 成日都問我仲有冇嘔, 胃口點..
但都有D 壓力架
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

男爵府

lemontea520 發表於 15-3-2 11:36
雖然我有左唔係好耐但我6299都好錫我, 成日都問我仲有冇嘔, 胃口點..
但都有D 壓力架
...
你99都算好,會問候你。

好過我99啦,佢會係我同大囝親子時間時,話想見孫而抱走佢囉。

大宅

開心吸收勳章

fifihon 發表於 15-3-2 11:27
我好明白....

自己媽媽通常真係唔會特別開心, 但好多方面會好關心你,
我阿媽開頭都係講左句"咁你自己小心D啦" 就無左啦

但支後就成日問我返唔返去食, 唔想我辛苦叫我唔好煮, 又特登整魚湯比我飲,
同佢講食唔到乜就無再整果味啦, 又陪我去買BB野, 又陪我等車搭車,
次次產檢完都係即刻WHATAPP問我點

99就完全唔同, 乜關心都無句, 成日整埋D我唔食/唔想食既野,
我老公同佢講, 重要加多句"大肚唔係大曬,你老婆唔食我地都要食"
到而家到個B就出世啦, 先懶係係咁E問下

所以呢, 99同阿媽永遠都好大分別,
無可能可以張奶奶當阿媽, 99都唔會當新抱係女,
最多大家互相尊重

男爵府

ceci9136 發表於 15-3-2 12:43
自己媽媽通常真係唔會特別開心, 但好多方面會好關心你,
我阿媽開頭都係講左句"咁你自己小心D啦" 就無左啦: ...
係呀,因為我地係由媽咪個肚出來,我地先係佢地的心肝寶貝,媽咪知道個女有左,第一時間唔係開心將會有個孫,而係擔心個女將會受十月懷胎之苦。

所以世上真的只有媽媽好。

首頁

尾頁

跳至