婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:+本帖最後由+babimini+於+15-2-28+17:46+編

原帖由 babimini 於 15-02-28 發表
比daycare 都好過比你99湊下?!我覺得佢唔適合湊B囉,我個朋友兩個仔女夠3個月就比daycare湊到返學,而家一個8歲、一個5歲,問題係揾一間好既托兒所啫

大宅

引用:+本帖最後由+babimini+於+15-2-28+17:46+編

原帖由 babimini 於 15-02-28 發表
試下待bb午睡/晚上c6回來/晚上bb睡後晚點訓,快手快腳咁覆人地+包貨俾客人啦,咁樣係會辛苦一點,但俾我情願辛苦點,攞番個主權都好,如果唔係日後仲多激心事情出現,永遠都係人善被人欺

littlesun    發表於 15-3-2 02:37

子爵府

畀面勳章

回覆:終於爆左99, 跟住點做好..

我都係做網店 但係只郵寄不面交 時間好flexible 包野答野仔仔都可以係我隔離玩

子爵府

畀面勳章

講下我一日大約係點過

我一,三,五送我2歲仔去DAY CARE, 8 至 5。冇工人,冇四大長老。

8點送左佢去後,我就去買送, 有時買貨。之後去郵局寄件。大約十一點鐘, 有時出去食LUNCH, 有時屋企煮。 期間有人問野,咪用電話答,好快姐。 之後咪係屋企做下家務,準備晚飯。如果有時件多咪去包件, 期間係一路睇戲睇劇一路包喎

5點鐘去接仔,有時朝早未買送就去買送,天氣好D就帶佢去公園, 有時去圖書館借書,又或者我朝早去圖書館借兒童書等佢BED TIME 睇。之後夜晚有人問野我都可以用電話即回。等小朋友訓左就可以再包件同POST LISTING。

我覺得做網店已經好FLEXIBLE。 又唔駛朝9晚5......當然錢唔算多,但係買送+交水電費一定夠,聖誕我仲可以買LC 煲同埋禮物俾家人....如果你做網店令你係冇時間湊仔又請唔到工人既話....我建議你要轉BUSINESS MODEL喇。

水晶宮

人家會想,你已冇工作成日在家,又幫你湊埋BB,
BB係佢個孫唔會害佢,你C6又係咁長大,又唔見佢有事。
講比親戚聽時,你就十萬個唔啱了。

你一係停左網上的生意,專心湊B。

一係你就臉皮厚D,扮無野同99講:
我第一次做人媽媽,見到BB唔舒服太緊張,
所以語氣重左D。

仲想關係KEEP好, 就要講D好說話比個下台階老人家。

大宅

找day care啦, 個時我大仔無人湊 (工人放完假反來有左唔做), 我即找全日day care, 貴就貴啲, 我99話幫手我一句話唔洗, 我又唔覺得day care唔好woo, 起碼作息時間有規律

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

babimini 發表於 15-2-28 17:46
網店全日都會有客搵你, 加上我同c6都傾過好唔好去托兒所果d, c6就話果d佢無信心 ...

咁又唔得咁又唔得,托兒所又信唔過, 99又話湊得唔好, 咁講真你應該忍唔好爆你 99 啦

爆完之後又要佢湊返, 咁爆來有咩用

我係你99真係會叫你自己湊返....

首頁

尾頁

跳至