跳至

首頁

尾頁

別墅

我會同阿女8月中去日本, 要留意的咩呢, 當時佢歲半, 可以食大人野嗎, 要不要帶水?

大宅

好羨慕呀,我都好想去呀!

原文章由 leunter 於 08-6-7 11:15 發表
我會同阿女8月中去日本, 要留意的咩呢, 當時佢歲半, 可以食大人野嗎, 要不要帶水?

別墅

我上次同阿囝(1歲)去日本 , 我都有俾當地的飯/烏冬同菜菜佢食 , 妳個囡到時歲半應該可以食到大人野 , 但我覺得妳最好帶定 baby food(我嗰次加熱撈飯)去好d .
我嗰次帶咗兩支 1.5L 自己煲的水去 , 去到再溝當地的水(煲熱的水) , 妳可以帶1支自己煲的水去 ! 另外 , 妳可以用即棄奶袋方便清洗奶樽 , 奶咀要帶多2個做後備 !
記住去醫生度攞定D平安藥 , 探熱器 , 退熱貼等......
妳跟團定自遊行 ? 聽到妳去日本旅行 , 令到我都心思思 想去(我想阿囝兩歲前再去1次 , 因不用俾團費) , 有問題可以再問我 !

別墅

好多謝你呀. 我係自己去, 所以要預備好晒的野.
另, 點樣加熱的baby food ar??
你有無帶bb車? 坐機時bb食咩呀??

別墅

原文章由 leunter 於 08-6-10 15:09 發表
好多謝你呀. 我係自己去, 所以要預備好晒的野.
另, 點樣加熱的baby food ar??
你有無帶bb車? 坐機時bb食咩呀??

我嗰次用熱水座熱的baby food(錫紙包裝) , 我係跟團所以會容易有熱水 , 我覺得一定要帶bb車(佢瞓覺同食嘢時方便d) , 妳可以推到登機閘口俾空姐寄倉 , 落機時空姐會俾番妳 , 我上次坐機佢哋只係俾d亨士的baby food , 我俾咗d麵包同奶阿囝飲 , 妳應該可以俾少少飯同麵包妳囡囡食 ! 記住帶多d餅仔上機 , 飛機升降時俾餅仔/水 俾bb食同飲 , 準備定玩具係飛機俾佢玩防止bb扭計.......
希望呢d資料幫到妳啦 !

別墅

真係好有用呀. 唔該晒你呀.

大宅

好媽媽勳章

我上次只係帶O左一樽Baby food, 到最後都冇食到 (因為佢超勁鍾意食日本飯同拉麵) 至於水, 我就帶o左兩支1公升o既, 去到溝o個邊d水. 有樣o野我覺得好有用, 就係餅仔同果汁, 比佢上飛機升降時食同飲o既. 記得回程時比遲o左個仔食, 搞到佢摩住隻耳仔喊o左一陣, 我估係氣壓問題. 而bb車, 係一定要帶, 如果佢肯行還好, 唔肯要你抱成日都幾係o野.

別墅

我都唸 住帶BB車, 不過原本果部好重, 所以想買一部可以訓既輕身士的車.

我又想問, 你地比BB食大人野, 咁份量點預呢, 怕唔怕腸胃不適應呀

[ 本文章最後由 leunter 於 08-6-10 23:43 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

其實我冇特別點預o架, 佢食到咁上下就搖頭唔食. 至於腸胃o個方面, 基本上佢已經食o左大人o野好耐吓, 同埋足o左一歲已經發展成熟o左好多, 所以可以食多d大人o野o架啦!

別墅

明白晒. 希望一切順利, 玩得開心

男爵府

原文章由 mrsyam 於 08-6-10 12:39 發表
我上次同阿囝(1歲)去日本 , 我都有俾當地的飯/烏冬同菜菜佢食 , 妳個囡到時歲半應該可以食到大人野 , 但我覺得妳最好帶定 baby food(我嗰次加熱撈飯)去好d .
我嗰次帶咗兩支 1.5L 自己煲的水去 , 去到再溝當地的水( ...

mrsyam,
請問帶埋亞b跟團, 旅行社收bb幾$$團費, 同埋搭車時, bb有冇扭計? 我都想同bb去旅行, 但諗緊跟團定自由行, 跟團有導遊, in case有咩問題, 佢都熟識當地, 但又驚bb有時扭計, 俾其他團友怒視~~
全因為你,令我一生都佳美,你令我生命從空虛,化做傳奇,唯獨你是我拯救,我總不至死,直到永遠,從心底讚美!

別墅

原文章由 cy_cheung 於 08-6-12 14:25 發表

mrsyam,
請問帶埋亞b跟團, 旅行社收bb幾$$團費, 同埋搭車時, bb有冇扭計? 我都想同bb去旅行, 但諗緊跟團定自由行, 跟團有導遊, in case有咩問題, 佢都熟識當地, 但又驚bb有時扭計, 俾其他團友怒視~~ ...

以我所知兩歲以下的小朋友不用俾團費 , 只係航空公司收取1千蚊費用(仲有唔記得係機場稅定飛機燃油費) , 我嗰次阿囝成日同團友玩 , 所以佢冇點扭計(係飛機都冇喊過) , 或者妳帶d玩具俾佢玩 !
我都係因為驚bb有唔舒服 , 所以先跟團(有導遊幫) !

大宅

我同小王子去日本係今年3月…就一歲…我地取了
10ml水《但其實日本可以唔駛取水都可以》…
日本米糊同一D baby food《係日本多數用熱水開糊仔無咩難度》…
上機記住取定BB最鍾意既餅仔或面包…
配定D藥《預防萬一》…
其實都唔係好麻煩…

我地下個月去泰國…又試下白豬會唔會變黑豬先
:-P [size=medium]我小王子三月廿七日出o左世了,奇妙旅程展開喇,每日無盡變化同新奇驚喜,我同老公都娛樂無窮

http://hk.myblog.yahoo.com/maggie_709/

侯爵府

好媽媽勳章

其實hotel day day 都有distill water x 2... 我地買左5支watson's 去反而飲淨左....

餐包不嬲唔食baby food, 跟我地食, 都ok, 但有預備bread & 餅仔for佢肚餓時頂肚.

搭飛機方面, 起飛通常都ok, 因為你會記得比佢飲水, 但降落就容易忘記, 我地上次就係一時唔記得左, 到發現時已經太遲, 佢按住耳仔, 喊到拆天!!!! 適逢佢個傻仔daddy 返黎時又係無留意降落, 佢話耳仔勁勁勁痛+聽唔到野.... 甘大個人都會甘樣, 真係 mouth:

呀! 我地回程時為左避免降落時佢飲飽水唔願再飲, 所以.... 叉哥"貢獻"左佢兒童餐o個包利賓納出黎, 到時隔一陣甘比佢飲dd

ps: 不過我唔係去日本. 日本應該乾淨, 唔駛太擔心~

祝: 旅途愉快

[ 本文章最後由 叉燒媽咪 於 08-6-17 00:19 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至