興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

最近其中一個仔腸胃炎,醫生開左七日抗生素,每次餵藥丸都想死,好想放棄,不過又怕抗生素唔可以停,大家有無好嘅方法分享下?我有買pill popper, pill pocket,都唔多work!

子爵府

回覆:大家分享餵貓貓食藥丸嘅心得吖唔該!

我隻貓貓係英短,最初餵藥時都係轉頭就吐返出來,攪到粒藥溶埋
而家揾到好方法,

子爵府

引用:我隻貓貓係英短,最初餵藥時都係轉頭就吐返

原帖由 sorfn89 於 15-03-01 發表
我隻貓貓係英短,最初餵藥時都係轉頭就吐返出來,攪到粒藥溶埋
而家揾到好方法,
就係先張開隻貓個口,把藥丸掉入貓貓喉嚨,即刻合埋佢個口,用另一隻手掃佢下爬(巴), 掃一陣,掃到見到黏脷,就一定吞咗ga la

子爵府

如果係餵藥水ge, 可以試下呢個方法:
診所姑娘會比針筒,最好問佢攞多兩支
每支針筒抽0.5毫升,如每次要飲2毫升,就要用4支針筒抽定藥水(每支0.5毫), 如此類推。 首先, 將針筒由貓嘴側面無牙位置放入貓嘴(兩邊尖牙後面會見到係無牙ge), 側側地一嘢唧晒嗰支針筒ge 藥水,唔好向喉嚨直射,因為驚會\"族\"死隻貓
咁樣份量,隻貓可以吞晒,唔會嘔返出來,逐支逐支咁餵, 一滴都唔會漏。
(以前唔識,一支針筒抽晒要飲ge 份量,搞到隻貓嘔晒泡,\"thing\"晒出來,根本無食到落肚,又爭扎,又驚,人貓俱疲)

大宅

引用:Quote:原帖由 sorfn89 於 15-03-01 發表我

就係先張開隻貓個口,把藥丸掉入貓貓喉嚨,即刻合埋佢個口,用另一隻手掃佢下爬(巴), 掃一陣,掃到見到黏脷 ...
合埋口佢點樣lam脷?

大宅

引用:Quote:原帖由 sorfn89 於 15-03-01 發表我

就係先張開隻貓個口,把藥丸掉入貓貓喉嚨,即刻合埋佢個口,用另一隻手掃佢下爬(巴), 掃一陣,掃到見到黏脷 ...
我隻仔好鬼好力,好快就比佢逃走左,就算包住毛巾都唔得!

複式洋房

首先扮冇野,準備幾粒好味零食,然後用餵藥既方法餵零食,你自己唔可以表現緊張。餵左兩三粒零食之後即餵一粒藥,然後再餵零食。注意係用餵藥方法質佢食零食,等佢冇咁抗拒飼藥既動作。間中都咁樣餵下零食,到食藥個陣就好EASY。

複式洋房

回覆 lovenus 的帖子

PS。我隻貓係惡到獸醫都餵唔倒,毛巾藥棒全部唔得,夾硬餵連隔夜飯都嘔出來,咁樣呃先得!

子爵府

回覆 JMM 的帖子

應該係掃咗一陣, 見佢吞口水, 放開手, 佢就會伸條脷出來黏下黏下

大宅

引用:首先扮冇野,準備幾粒好味零食,然後用餵藥

原帖由 lovenus 於 15-03-01 發表
首先扮冇野,準備幾粒好味零食,然後用餵藥既方法餵零食,你自己唔可以表現緊張。餵左兩三粒零食之後即餵一 ...
哩招聽落好得喔!

大宅

引用:回覆 lovenus 的帖子PS。我隻貓係惡到獸醫

原帖由 lovenus 於 15-03-01 發表
回覆 lovenus 的帖子

PS。我隻貓係惡到獸醫都餵唔倒,毛巾藥棒全部唔得,夾硬餵連隔夜飯都嘔出來,咁樣呃 ...
我尋日都系,夾硬餵左幾次,搞到嘔,所以好煩惱,上網猛搵方法!

禁止訪問

大宅

引用:我平時日日俾貓食omega 3 都係打開佢個口,

原帖由 mymelody4 於 15-03-01 發表
我平時日日俾貓食omega 3 都係打開佢個口, 塞去接近口龍就得。
咁係咪要即刻用針筒餵水?我上網見到話千其唔好乾哽,會傷口腔粘膜。不過好難實行,因為就算成功塞左粒葯入喉嚨,阿仔都已經逃離十丈遠!

洋房

唉。。喂藥呢家野真係易學難精
由其是新手
我記得當初第一次喂藥真係喂到想哭
見到主人唔舒服仲要拼左條猫命去反抗
真係心都up埋

禁止訪問

男爵府

首先用毛巾包住佢,等佢冇得反抗

男爵府

之後打開貓咀,重點係手指公放入D,佢就合唔埋個口

男爵府

再用拎一隻水放粒藥响喉嚨頂位置,越入越好

男爵府

放咗藥後,用手指輕輕篤粒藥落去,即刻合埋貓口,掃掃條頸就會呑,如果唔篤粒藥落去,因為粒藥未去到喉嚨頂裡面係好易吐出嚟,如果去到喉嚨頂裡面,佢地自然反應係會呑
(篤藥果吓無手影唔到相)
餵藥丸好少失手,反而餵藥水先頭痕,一唧D藥水入口就好似嘔白泡咁成口都係,有病通常我都係叫E生開藥丸

男爵府

#18 係拎一隻手,唔係拎一隻水,寫錯

首頁

尾頁

跳至