嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

今日我個仔仔能活著真的要好多謝何汝祥醫生.
是原是我仔仔三個半月大,在5月20日開始發現便便深綠色,而質感比正常唔同,開始膽心就會他去廣華醫院,上了8樓兒童病房.當時醫生說應該沒什麼,好多小朋友都是這樣,我亦相信,因可能吸收唔晒質所以便便綠色.而bb個肛門亦有些紅,可能損了,所以驗出來的便便是有隱性血,住了三日就出院了.5月26.27日留便便到醫院,5月28日覆診.當日報告是有隱性血的,醫生說不用怕,沒什麼的,是個肛門重未好的,沒事,下星期再留大便便看看,如果有就照胃鏡,可能是慢性出血.但現時沒有生命危險.回到家bb便便和上次一樣,立即回8樓搵番個醫生.(因醫生說星期五做胃鏡的,當日是星期四)果個陳醫生見了d便便就說,沒事的.下星期看看啦.大佬呀!如果不是有什麼問題,何解會有血,我要bb佳院查清楚何解有血.陳醫生就說你要留就留啦.星期五當日我就問何解唔照胃鏡,他就說我和大醫生都認為不需要.是肛門損了.bb個精神好過你和我,而便便回覆正常.我亦再相信他.唉........6月5日早上7時,bb痌血了.
成個人青BB.我們立即去call 何汝祥醫生. DR. HO叫我們 立即去浸會,當時血色素得8.(正常是12)DR. HO立即幫bb照晒所有的US &CT.都搵唔到原因,最後要去STH照同位素.好彩可以明顯知道出血的原因.是小腸位置多了一條手指尾長的腸,是這裡出血.立刻回BH輸血,希望不再出血可等待明早7:30做手術.(由楊醫生主刀,因我們選擇用微創方式)好楚有何醫生英明的診斷,如果唔係我都bb都唔知會點.(因出血太多和快)bb手術好成功,現在留院觀察.

[ 本文章最後由 kung170 於 08-6-7 23:30 編輯 ]

別墅

好在有何醫生,真係值得讚揚!咁BB依家點呀?好啲未呀?留意吓佢個傷口呀!希望佢健康成長!

男爵府

好媽媽勳章

dr. ho is very nice and good dotor, he is also my dotor. hope your baby will get well soon.

大宅

hi dear,
i also want to know the full name of your ' Dr. Yeung', is he good too ?
thanks

原文章由 kung170 於 08-6-7 23:20 發表
今日我個仔仔能活著真的要好多謝何汝祥醫生.
是原是我仔仔三個半月大,在5月20日開始發現便便深綠色,而質感比正常唔同,開始膽心就會他去廣華醫院,上了8樓兒童病房.當時醫生說應該沒什麼,好多小朋友都是這樣,我亦相信, ...

洋房

原文章由 Kwinghei 於 08-6-10 06:42 發表
hi dear,
i also want to know the full name of your ' Dr. Yeung', is he good too ?
thanks

做手術的是楊重光教授,是專做微創的.
何汝祥醫生是外科醫生,專做開刀的.

洋房

原文章由 dongan 於 08-6-7 23:44 發表
好在有何醫生,真係值得讚揚!咁BB依家點呀?好啲未呀?留意吓佢個傷口呀!希望佢健康成長!

有心了,現階段好多了.可以食二安士奶,要比d時間條腸.

首頁

尾頁

跳至