跳至

首頁

尾頁

別墅

派位就派左主風,但係純陽都好好,主風係BAND 1,好多人想入都抽唔到,但係我去左純陽攪既活動,又覺得佢地D老師同校長對教育好有熱誠,而且小班教學,好ARM我個仔,因為佢有輕度自閉症,唔合知點選好,有無媽咪可以比D意見?

大宅

兩間學校好唔同
小班教學還是係收生不足,你要自行定斷一下,一陣下年比人殺就慘lu
如果你小朋友有輕度自閉症,可能多一點人照顧會好一點,主流學校唔知小朋友應付得來嗎?要你自己至知lu

公爵府

原文章由 mygoddish 於 08-6-9 11:08 發表
派位就派左主風,但係純陽都好好,主風係BAND 1,好多人想入都抽唔到,但係我去左純陽攪既活動,又覺得佢地D老師同校長對教育好有熱誠,而且小班教學,好ARM我個仔,因為佢有輕度自閉症,唔合知點選好,有無媽咪可以比D意見? ...

如果有輕度自閉,就一定是純陽.
聖公會的學校都是一些較傳統的學校,相信對照顧有特殊教育需要的學生會不大理想.
純陽在照顧這類學生上,相對是較有心的.

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 mygoddish 於 08-6-9 11:08 發表
派位就派左主風,但係純陽都好好,主風係BAND 1,好多人想入都抽唔到,但係我去左純陽攪既活動,又覺得佢地D老師同校長對教育好有熱誠,而且小班教學,好ARM我個仔,因為佢有輕度自閉症,唔合知點選好,有無媽咪可以比D意見? ...

你個case 我都相信純陽會岩你小朋友, 殺校我估無咁快.

民房

每間小學有優點& ,
而且小學無分band,要睇間學校升中的百分比,同佢的校風or教學熱誠,未來的發展方向. 其實小學好難定佢係好定, 要睇你的小朋友本身的資質,當然如果小朋友入左間比較深同出名的小學, 呢個小朋友小學的學歷一定比其他的好,將來入唔
中學
會點呢???

主風係聖公會學校,
而且是班教學,教學資源比較,支援 : ,物力&財力,
但功課多,小朋友吃力. 而純陽是小班教學(等於收生不足 or 特殊)
資源比較有限
.
但功課多而且小一不須黙書, 活動教學,校長同老師有愛心,
有熱誠,小朋友可愉快學習.

你要自行同兩間學校校長商談小朋友有輕度自閉症,
學校有支援,…,
之後
你要自行挑選.

禁止訪問

大宅

我好似記得馬偱都有一team老師專門負責處理有特殊需要的同學,有人知嗎

公爵府

現在大部份的小學都有也"team"的老師負責有特殊教育需要的學生.正如有"team"老師負責訓導,"有"team"負責教務等.

民房

"融合教育"
Pls check from : www.hkedcity.net/iclub_files/a/1/6/webpage/join_party/sennetwork.htm

首頁

尾頁

跳至