論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

因為我家姐姐今年8月尾完約,佢仲考慮緊續唔續約,不過都想向大家請教佢嘅大假安排:

1. 佢嚟左咁耐無放過大假,咁係咪即係完約有14日大假?
2. 無論續唔續約,佢想7月頭放大假因為佢條村有慶典。如果佢續約,係咪來回機票我包? 但如果唔續,我係咪俾單程?
3. 但如果佢唔續約,但我想佢做到8月尾,咁佢放7月頭係咪我唔駛買機票俾佢?
4. 通常點買到工人平機票?
5. 假設我唔俾佢放假,咁係咪一係8月尾完約前14日俾佢早d走,或者補14日假錢俾佢? (雖然我諗我會俾佢放,但問定先)

謝謝!

男爵府

回覆:有關完約假期

留毛,我工人都係八月尾完約。
不過如果我係你我唔會比佢七月返去。

珍珠宮

引用:留毛,我工人都係八月尾完約。不過如果我係

原帖由 TropyC 於 15-03-03 發表
留毛,我工人都係八月尾完約。
不過如果我係你我唔會比佢七月返去。
我知7月俾佢返係risky,不過佢係好姐姐,我會盡量就佢(其實佢放假期間,有一半時間我要另外搵親戚睇小朋友,一半時間剛好就到我放假)。

當然,我仲努力緊請佢留低續約啦!但如果佢父母堅持要佢回家結婚,我亦唔會阻佢,同埋同佢講左嫁左人就唔好再出海外做啦!

大宅

小小心得, 希望幫到你:-

1. 勞工法每一年工人有7日大假, 你用咗2年所以係完約前/合約期內你要放14日有薪年假 . 不過你要小心入境處份CONTRACT (緣色嗰份)第13條(只限續約用).
2. 續約:包, 唔續-單程(即回程)
3. 係, 單程係FOR佢返原居地
4. CEBU AIRLINE, lion AIR.... (唔知你姐姐去邊), 不過7月中至8月是旺季, 所以價錢唔平
5A. 跟足勞工法最多補4日錢, 即你都要放佢10日(以工資代替年假限制祗限於超逾10天的年假部分)
B) 另, 你計法有保留, 因當中應有2天休息日, 所以應是16日 (若有錯請JM更正)

珍珠宮

引用:小小心得, 希望幫到你:-1. 勞工法每一年工

原帖由 V723 於 15-03-03 發表
小小心得, 希望幫到你:-

1. 勞工法每一年工人有7日大假, 你用咗2年所以係完約前/合約期內你要放14日有薪年 ...
我知道仲有2日休息日,即如果走要俾佢完約前16日走。

佢其實想7月1日走,係咪應該機票未係貴嘅時候? 如果真係放佢假而佢唔再續約,就放假嘅機票叫佢自己買,完約嘅單程機票就我俾?

男爵府

我姐姐都是8月底完約(8月28日)、都是想回家過年!
已經應承比佢提早放大假!

珍珠宮

引用:我姐姐都是8月底完約(8月28日)、都是想回

原帖由 AhC 於 15-03-03 發表
...
但你姐姐續約嗎?

我嘅問題係姐姐可能唔續約回家去。如果佢續,早俾佢放大假無問題呀!

複式洋房

回覆:V723 的帖子

聽完有㥧惱,想請教

1.姐姐2/5合約完,自己攪續約,我已買來回機票1/5-17/5,當中包括14曰大假,1日公眾假期,2曰星期曰,但聽你們所説,要合約前放曬,咁是否真的要13/4走?機票咪徙咗?我已於這時間排年假,不能改

2.但又話新舊合約交接,除放年假,要有7日休假,咁是否21日?但朋友媽14日便ok?
3.若第一年假第二年已放(7日,勞工處話放年假可在港),咁1/5-17/5包7天大假,起碼7日休假,可行嗎?

男爵府

回覆 Freesia_cat 的帖子

續約!本來話唔續,下年再回來做,
後來知道續約佢唔駛比agent錢,
(約$15000)
就好想留底!

大宅

回覆 Freesia_cat 的帖子

"佢其實想7月1日走,係咪應該機票未係貴嘅時候? 如果真係放佢假而佢唔再續約,就放假嘅機票叫佢自己買,完約嘅單程機票就我俾?"

放假係自己機票, 完約單程僱主俾, 7 月頭2星期應未算機票的PEAK SEASON.

大宅

回覆 BBQQQ 的帖子

1) 這14 日大假跟勞工法 -所以不是, 你是續約, 即佢仍受僱於你, 你可在新+舊合約內放佢大假.
2&3) 這7日休假跟入境處規定 - 正如我係前回覆, 若續約, 係現合約前有7日休假 (有薪或無薪視乎合約)- 在你填入境處綠色(一式4份嗰份)第13條有列明關於這項. - "你朋友媽的放14日也可以" - 也是可根據這一點去處理. 你有需要可PM我或你可致電入境處外勞組問詳情.

簡單啲講, 若跟足法例做, 姐姐現合約完前7天(即26日前)需回原居地(入境處條例)+ 14日大假(勞工法).

禁止訪問

大宅

回覆 小肥吹媽 的帖子

1) contract sample 你可看入境處website (份嘢叫ID407), 但你一定要問入境處拿一式四份CONTRACT正本 (有CONTRACT NO), 唔係無論領事館或入境處都唔會受理, 小心留意連買工人機票都要跟這CONTRACT NO啊!
流程和所需文件可看這裏的舊POST和下面條LINK, 都係多得呢度啲JM, 我都係自己搞
自己幫菲律賓工人續約
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=10181534&fromuid=1571893

2) 14日年/大假係有薪的(跟勞工法), 7日休假(入境條例)係可以無薪的視乎你個份約. 不過你的情況, 21/5到期, 23號佢先走, 即你要幫佢申請埋EXTENSION FOR STAY, 7日休假可免了 (回埋 JM BBQQQ 的帖子 為何有些人只放14日大假)

希望幫到你.

禁止訪問

禁止訪問

大宅

回覆 小肥吹媽 的帖子

若你在AIRLINE直接訂僱傭機票(如CX, DRAGON), BOOK 位時已要給CONTRACT NO. 另"乘客須於香港國際機場辦理登機時,出示登記用之護照及工作簽證內所註明之僱傭合約號碼". 當然你買普通機票(如: 透過AGENCY或上綱EXPEDIA...) 給她就可另作別論.

放一個月假: 有薪包括年假, 体息日(即你所謂星期日), 和勞工假(眾假期不等如勞工假, 但
勞工假一定等如眾假期)

參考: 今個復活節是公眾假期不是勞工假, 不需放; 但清明那天在星期日即你平時給她的休息日所以你要在60天內補番一天給她 - 即你可在其1個月假內補給她.

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

AhC 發表於 15-3-3 20:05
...
我想問下你, 係咪TOTAL 比16日假工人?

我工人都係8月尾完約, 都係想提早過年?

子爵府

好媽媽勳章

小肥吹媽 發表於 15-3-4 11:52
你好, 我姐姐21/5完約, 我會同佢續約, 我有些事想請教

1. 我會自己幫佢攪續約, 想問吓有冇contract sample ...

自己幫佢攪續約<-- 菲傭可以,但印傭唔得

預計會在23/5-21/6放大假(共30日) <--係工人自己要求放? 當中由23日開始計, 23, 26, 27, 28, 29, 30/5, 1 ,2, 3, 4, 5, 6, 8, 9/6止, 係佢應有既14日有薪大假, 由10/6至21/6, 我就唔知點計, 因為由22/5開始,佢同你係連續性僱傭關係, 你本應該要給予她放每星期的休息日及6月20日的勞工假, 其他要工作的日子,佢就算放NO PAY LEAVE, 你又係要PAY 3日有薪假俾佢, 但我又唔知,可唔可以要求入境處,第2張合約既日期由22/6開始生效,咁你就唔使包多佢3日假錢 (唔好意思,我見你想自己幫佢攪續約, 應該都係想慳錢, 如果係佢自己要求放, 你無必要無啦啦比多3日錢佢)

子爵府

好媽媽勳章

回覆 bin 的帖子

應該咁講:

第一張約,應有7+7=14天大假,不包括其間的休息日及勞工假期
第二張約,每年會多一日大假,應該有8+9=17日大假,不包括其間的休息日及勞工假期

首頁

尾頁

跳至