婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

i suffered from depression and have taken 血清素 for ten
days,but i still feel very uncomfortable. I want to give up
my life.Can anyone help me?

禁止訪問

大宅

As long as I knew that, the medicine for the depression will effect after 2 wks of the first day that u told the medicine!

So, don't give up! And u can even try to find a psycharist to find a "better way" to solve problems and leads u to a comfort status!
http://kidkid.netfirms.com/leadkidtospeak.htm

男爵府

原文章由 11-2002 於 08-6-12 20:05 發表
As long as I knew that, the medicine for the depression will effect after 2 wks of the first day that u told the medicine!

So, don't give up! And u can even try to find a psycharist to find a "bette ...

11-2002

Thanks for your information.

i will try my best to keep calm and be patient
for waiting the medicine takes effect.

cheers

cyk96

大宅

welcome & cheers!

don't giveup & share difficulties with yr friends!
http://kidkid.netfirms.com/leadkidtospeak.htm

禁止發言

回覆 #5 cyk96 的文章

男爵府

原文章由 ashash 於 08-6-13 11:19 發表
我食左抗depression 藥一年半喇,食呢D血清素 要食一段時間先有效用,千其唔好放棄呀,我頭頭個人都好似唔知點,但你要慢慢克服佢,我都要用左成大半年先好轉,我由初初一日要食十粒pills減到而家一日食3粒,我而家一路慢慢減緊,i h ...

ashash:

吃了藥十多天,效果未現,早上情緒極差,下午和晚上較好。
精神科藥物不易戒斷,事實所需費用很龐大,政府藥功效差,
你患病多久?為何開始要吃十粒丸?有機會大家分享苦與樂。

ck96

禁止發言

回覆 #1 cyk96 的文章

男爵府

原文章由 ashash 於 08-6-13 14:16 發表
我2年前到成日見頭暈、作嘔,完全唔想食野,冇胃口,做乜都提唔起勁,懶洋洋,有時行都行唔到,only 訓係張床到,入院都好幾次,因為咁,我成日好驚自巳唔知乜病,於是入法國醫院BODYcheck,我又照胃鏡,做磁力共震,驗血,總之乜都check,出左黎話 ...

ashash

多謝你的回覆
我有depression十多年,常常復發,吃了多類藥物。
我近日到陳國楝醫生求診,他開了血清素,又要吃一半政府精神科
藥物,不大適應,好辛苦,最慘是家人不大理會,這些病是自找的
醫生說藥力要一個月才見效,真無奈!
恭喜你已康復,繼續保持開朗,你工作愉快嗎?

cheers

cyk96

複式洋房

Depression

請問陳國棟醫生好?
還有沒有他好的 Depression doctor 介紹 ?

Thanks !

複式洋房

Depression

請問陳國棟醫生好?
還有沒有他好的 Depression doctor 介紹 ?

Thanks !

複式洋房

Depression

請問陳國棟醫生好?

Thanks !

複式洋房

Depression

請問陳國棟醫生好?

Thanks !

複式洋房

Depression

請問陳國棟醫生好?

Thanks !

男爵府

原文章由 tsetse 於 08-6-25 17:01 發表
請問陳國棟醫生好?

Thanks !

我已前是看:

鍾思源 Tel No: 25210006

大宅

林中鍵醫生,他為人好細心和和藹可親,令病人好容易放鬆,令你將你的心事好容易向他說。你可以每個星期晚上八時至九時,新城財經台專講精神問題,也可以打電話去問問題。
電話:23113939

民房

cyk96

Dont give up your life, if emergency, call to some hotline. For my experience, 血清素 need 4-6 week to take good effect.....just wait.

洋房

cyk96,

你唔好咁快放棄, 我個case 都好似ashash咁, 我個胃頂住好多年 (起碼超過有10年), 唔係騙你, 真係十分十分辛苦, 個人成日唔願行, 咩都食唔落, 一d 胃口都無, only 想訓在床上, 成日自己諗, 係咪胃cancer, 如果係起碼做完手術就可以食返野呀, 覺得無哂人生樂趣, 食又食唔到, 我以前未有胃病時132lb, 05年瘦到得返92lb, 個個都話我似吸毒, 面式又唔好, 又白又灰, 真係好想死左去, 睇中, 西醫都睇到心灰意冷, 咩藥都試過都無幫助, d 錢梗加好似倒水咁, 因為我驚去照胃鏡, 所以一路拖, 但實在太辛苦la, 西醫suggest 我照, 我由04年開始-06年, 一年照一次胃鏡, 04年在診所照, 醫生話胃炎, 胃酸過多, 食左特效藥 (nexium), 起碼3個月, 初頭食ok, 但其間又頂返, 跟住轉睇中醫, 又唔多掂, 又轉返西醫, 又叫我入院照胃(05年)result 係食道炎, 又係食特效藥, 初頭又係得, 後來又頂返, 到後來真係好嬲自己, 咩都唔睇, 由得個胃頂, 諗住死就死, 咩方法都醫唔好, 但去到06年, 自己同自己講, 照埋最後一次胃, 有事就快d 知, 快d 醫, result 係話d 膽汁過多倒流在胃, 又食左幾個月藥, (又係個d 特效藥), 都唔得, 後來醫生suggest 我睇另一個腸胃專科, 我將我過去的history講比醫生聽, 我好記得在上年9月, 我仲講到cry, 心情跌到落低點, 醫生話我唔suggest 你再照胃, 之前已照過幾次, 同埋照得咁密, 咁多胃藥都食過哂, 佢話我係胃神經線同腦答錯線, 比左d 血清素我食, 醫生話你唔係痴線, 叫我放心, 佢話佢有病人都係食血清素有幫助, 叫我比d時間, 食一排sin 知個效果, 2week 覆一次診, 我食左1個月都唔得, 到個半月我回去覆診同醫生講, 好d la, 醫生都好開心話如果今次覆診都唔得就要再照胃, 我total 食左 (9/07 - 4/08) 7個月, touch wood 而家唔駛食, 如果頂sin 回去覆診, 不過食呢隻藥令我重左2x lb, 我而家120 lb, 真係大獲, 不過我都好開心, 醫生幫到我, 真係十分多謝. 所以 cyk96 你千其唔好放棄, 一定能醫得返好, 比d 信心自己, 比d信心醫生, 一定能幫到你, 雨過後一定放晴, 我支持你.

複式洋房

原文章由 cyk96 於 08-6-9 12:31 發表
i suffered from depression and have taken 血清素 for ten
days,but i still feel very uncomfortable. I want to give up
my life.Can anyone help me?

我有情緖病經巳三年多,初期除了看精神科醫生和依照醫生指示服藥外,還有全靠丈夫和教友支持,服食藥物由三年前130磅體重到現在已154磅!
早期我服西藥雖然有好轉,但年多後藥物的副作用令我差不多毎晩都發惡夢,心跳、口乾,出汗! 好不容易入睡,後來卻被惡夢驚醒,醒來後幾乎成身都濕了,直至身心俱疲才能再入睡!
那時,有人提議我試試中醫,所以我便上找,終於在香港大學中醫臨床教研中心的資訊網上找到有一位主理針灸治抑鬱症、焦慮症和神經內科病症的張樟進醫師.最初我只懷著試試的心情,醫師對我講:[size=+0][size=+0]「用針疚[size=+0][size=+0]療效来幫助我[size=+0][size=+0]治療.他希望用針疚治療[size=+0][size=+0]能將我的病醫治好)
我被他診治了1年,現時我的情況好了很多,精神科西醫見我情況隱定巳將我的血清素調劑減了1粒半,而鎮靜劑可以完全不用服了!雖然在月經來之前都會有情緒不穩,但比起之前,現時的我巳經好了7成了.
在此,我衷心祝福大家早日康服!無論大家是用任何途徑來醫治, 西醫, 心理輔導或 YOGA, 我們一定要記著不可以放棄!我得, 大家都應該一定得!! God Bless you..

男爵府

原文章由 jennynn 於 08-7-14 23:23 發表
cyk96

Dont give up your life, if emergency, call to some hotline. For my experience, 血清素 need 4-6 week to take good effect.....just wait.

jennynn

Thanks for your reply.

I feel better now and find my true way to seek
happiness. i hope you will be happy in your life.

thanks again for your encouragement.

cheers

cyk96

首頁

尾頁

跳至