跳至

首頁

尾頁

別墅

因為我小b手指仔發展得比人慢咗幾個月, 想問吓大家進度, 睇吓要唔要再幫幫阿仔.

我小b而家淨係識自己拎spoon放入咀食, 未識"不"飯. 我成日想教佢"不", 但係佢食飯成日坐唔定(坐櫈仔食), 一餐飯走幾轉, 次次要我請佢番埋位繼續食飯, 真係人都癲呀!

用水杯飲水就要我幫佢拎住個杯. 而家唔肯用飲管杯, 要學我哋用水杯飲.

大宅

感謝主, 我阿b兩樣都做到, 但係飲水唔可以唔漏

不過可能我阿b經常玩阿哥d車仔, 所以訓練到d手指仔囉

martse

男爵府

我個仔懶到出汁, 近排先肯自己放入口食, 食多幾啖就要人餵, 要佢學"不", 有排

禁止訪問

大宅

阿囡都可以自己攞住隻spoon"不"d粥仔食, 不過唔係次次都得, 同埋係玩多過食囉:;pppp: , 佢可以自己攞住隻學習杯飲水, 但係無幾耐就要我攞番, 真一懶鬼一名mouth:

大宅

畀面勳章

唉...我個仔..攞黎玩多過食!!!

講野佢就叻...呢方面真係好差~~不過慢慢黎喇, 總有日識既

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 hiunam116 於 08-6-11 16:10 發表
我個仔成'不'到斜晒呀....

一樣丫,'不'唔到野食就用手mouth: ,識用佢隻碗飲湯,俾小小佢飲,唔係實倒晒

別墅

原文章由 catfy 於 08-6-12 17:50 發表

一樣丫,'不'唔到野食就用手mouth: ,識用佢隻碗飲湯,俾小小佢飲,唔係實倒晒

我小b都試過用手抓d飯, 但係佢好似唔多鍾意d飯"痴"住隻手ge感覺, 次次玩完d飯都鬼叫咁.....唉........

大宅

原文章由 bonniec2000 於 08-6-13 01:55 發表

我小b都試過用手抓d飯, 但係佢好似唔多鍾意d飯"痴"住隻手ge感覺, 次次玩完d飯都鬼叫咁.....唉........

唉... 我都係咁, 無符... 依家咁食法比以前食少好多飯...肥仔變瘦仔

martse

洋房

我個囡由7個月開始就用飲筒杯飲水到宜家, 佢飲第一次就識飲, 見佢可以用飲筒飲, 所以到宜家都未train佢用飲水杯囉

佢用spoon好唔得, "不"完d粥就反轉隻spoon放入口, d野食未倒晒落個身度, 又攞隻spoon係碗粥度"了"來"了"去, 激c我

複式洋房

我驚呀女玩多過食, 加上佢已經比人細粒好多, 所以一直都係叫工人餵, 情願遲d先train佢, 飲水呢, 佢好早已經用有飲筒果只水杯, 兩只手自己揸住啜, 但有時好懶, 要我工人用spoon餵

男爵府

My son like to use the spoon very much! However we need to assist him to prevent the food falling down from the spoon, I am afraid he will make everywhere dirty so I did not let him to finish his lunch or dinner by himself but I think he can do it soon.
http://i92.photobucket.com/albums/l29/chrisyam/Christmas/160711198.gif

公爵府

牛年勳章

"不"野食: 我個囡不嬲都唔會將d野食放入口仔度, 連餅乾仔, 麵包等, 都全部只係張大把口等你餵 , 又或者係咁餵你 ;

所以, 我而家餐餐都會比套飯碗同匙佢自己不(玩), 食到幾多得幾多, 大人照餵!

別墅

原文章由 Carol999 於 08-6-20 23:16 發表
"不"野食: 我個囡不嬲都唔會將d野食放入口仔度, 連餅乾仔, 麵包等, 都全部只係張大把口等你餵 , 又或者係咁餵你 ;

所以, 我而家餐餐都會比套飯碗同匙佢自己不(玩), 食到幾多得幾多, 大人照餵! ...

你個囡會餵你咁叻呀, 我個仔淨係會餵我食積木咋.

公爵府

牛年勳章

我覺得咁樣好d, 比d野佢自己不(玩), 主要大人餵, 咁可以比佢自己練習下手部協調, 又唔怕肥仔變瘦仔.
不過, 我果個呢幾個月都冇乜重磅過...

男爵府

我個仔同你個一樣

原文章由 Carol999 於 08-6-20 23:16 發表

所以, 我而家餐餐都會比套飯碗同匙佢自己不(玩), 食到幾多得幾多, 大人照餵! ...

子爵府

Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我一開始係比餅仔佢"不", 唔怕四圍都係...佢開頭都忍唔住出手, 但我一話"NO" 佢都知~

我見佢好用力, 但好叻叻...而家可以自己"不" PAPAYA 粒食..

但用杯仲唔係好得, 學習杯先得, 我又冇買COMBI 個D 一個個 STAGE 咁升上去學, 由佢LU, 大個D 再教,

SO FAR 佢 飲管杯同奶咀都仲肯飲已經好叻!!

首頁

尾頁

跳至