在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

Del

複式洋房

回覆:我搞唔掂

加油啊!我果陣都好似你咁。老公要做嘢唔可以成日陪住。我會同朋友傾又上黎b k度發現好多同路人。心情就好啲,好多媽媽都會咁,加油呀!

大宅

回覆:mmboboma 的帖子

唉!我仲要一湊二,大仔返小一,細仔歲幾,都係無人幫手

大宅

加油呀,朋友同家人的支持好重要,身體有無人可以幫到你睇住阿b一陣,自己出吓街?

子爵府

上嚟BK發洩吓,搵朋友上嚟屋企坐吓,再唔係帶埋BB落街行一圈啦

湊仔的確係好辛苦,但點辛苦都係自己骨肉,都係要頂硬上架嘞。

加油呀!!!

禁止訪問

大宅

我以前都一樣,兩個㖭,而家諗起仲有D恐懼,慢慢嚟!多對手梗好D

大宅

多謝咁多位!
媽咪住得遠,奶奶就唔駛旨意佢會黎幫手..

做ftm既生活都好枯燥好悶!

叫自己加油啦!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

mmboboma 發表於 15-3-4 07:54
BB得兩個月大
一個人湊冇人support,我真係好大壓力
餵完人奶又唔知佢夠唔夠飽,又唔瞓覺

唔好覺自己搞唔掂! 唔掂都要掂.

有人幫係好, 但幫得唔好仲慘個要湊多個b. 所以一個人湊有一個人既自在.
今日你個bb 仲精精靈靈, 仲安全健康丫麻, 一個人都湊到9日, 進度幾好, 好睇少自己!

餵左人奶, 佢唔夠飽自然會你, 留意係咪猛長期. 2個月大佢唔訓係同佢玩下, bb 喊到尖叫咁即係有訴求, 咁你check 下佢尿片, 想搵人肉奶咀等等.

大宅

9日未習慣姐, 習慣左就好好多架喇
悶就上BK, 睇下書, 睇下電視
一邊埋身餵一邊搵娛樂
加油~

大宅

熱血勳章

加油呀,我之前都係好似你咁係新手媽媽慢慢就知BB想點就會易湊,現在湊到阿仔已經三歲喇,回想番佢BB時好懷念雖然辛苦,但值得既

大宅

湊湊下你就會慣架啦,初初我都係咁,覺得自已搞唔掂,但係湊湊下你就會發現越湊越順,雖然係辛苦d,但係到佢識行識走,笑住咁叫你媽媽個陣的心情真係做女的永遠體會唔到架。不過初初有人幫手同可以找人傾下心情點都定少少,得閑找d朋友傾下,咁心情都會好少少。

大宅

引用:BB得兩個月大一個人湊冇人support,我真係

原帖由 mmboboma 於 15-03-04 發表
BB得兩個月大
加油呀,你已做得好好! 嘗試分辦下唔同喊聲。過左3個月會好好多。

水晶宮

2018復活節勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

BB三個月前都好似一舊飯咁, 湊佢真係幾悶ga~

可唔可以搵人睇下幫輕下, 等自己好好休息或行下街?
你肯餵人奶, 真是個超讚媽媽, 加油
          You may say I'm a dreamer but I'm not the only one.

別墅

3個月後就舒服啲架喇
我頭頭三個月都勁抑鬱
e+4個月可以帶b去下街 雖然時間唔可以長住
但起碼去街食個飯唔洗成日同b屈係屋企 心理平衡啲先麻

大宅

試吓聽吓音樂,放鬆心情
對自己,對 bb ,對餵奶都有幫助架

Life is short.  Enjoy your coffee, and...  Remember to smile.

大宅

bb 仲咁細,有時佢都唔知自己想點,咪用喊黎表達lor, bb 會感覺到你心情,所以你要平心靜氣同有耐性,先唔會令佢越扭越勁,過多一兩個月會好好多架喇

大宅

好感動好多正能量!
我會上多啲bk令自己開心啲

最緊要人奶信心返左黎
唔駛驚喇!

再次多謝留過言既你地

大宅

引用:BB得兩個月大一個人湊冇人support,我真係

原帖由 mmboboma 於 15-03-04 發表
BB得兩個月大
我初初都湊到發老公脾氣 湊到頭痛 但越來湊得順 習慣咗就好好多

大宅

我以陪月員角度去講
1/自古以來都未曾出現過用母乳餵哺嘅
BB仔會餓親,到時到候餵B就ok 不過我會建議你盡量唔好用樽.
2/有好多B都好扭計,冇一百日都唔肯乖乖地瞓覺覺。

得閒同BB頃多d計,大個左就會孝順你多d

首頁

尾頁

跳至