在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

回覆:mmboboma 的帖子

頭3個月係辛苦,捱過就好好多啦,加油!

子爵府

回覆:我搞唔掂

開頭係咁,特係餵人奶,會辛苦啲,慢慢黎唔洗急,BB呢啲時候大得好快,我仔兩歲幾,我重成日諗反佢啱啱出世果時,望反轉頭好多都好小事,平心靜氣反而重能夠得心應手

複式洋房

加油啊!你一定得架!我一個湊兩個,大仔翻半日n班,細仔得6個月咋。自從細仔出世就由我自己一手一腳湊到而家,人地話坐月,我出院就濕水同佢地沖涼,洗衫喇。之前我都成日話自己唔得,但落左決心就咩都得架喇。之前我大仔係我媽湊既,但結果係佢養成太多壞習慣,且痴我媽多過痴我,所以先導致我落好大決心全職湊兩兄弟。正值大b反叛期,有時都好灰心架,但一定要同自己加油,一定要!

洋房

得閒佢冇喊試下同佢玩,比佢認下你,加油呀

大宅

加油丫,我個人奶b依家四個月大,頭一個月有媽媽陪住,之後一對一都係好緊張同唔習慣,第一次處理poo poo仲要打俾老公求救又試過搞唔掂bb,大家一齊喊
慢慢黎啦,會習慣!

禁止訪問

子爵府

畀面勳章

放鬆d,你做齊哂野(飲奶,換片),而佢係安全位置,你可以由佢喊下,真係好心煩時,記得飲d暖水,深呼吸!最緊要自己放鬆!

我自己一湊二,一日24小時對住2個,冇人幫手,老公返shift,好難幫到我,真係好攰咖,不過見住佢地成長,好有滿足感咖!

加油呀

複式洋房

加油呀!我都係新手ftm, 阿仔兩個半月。
老公要揾食幫唔到,無辦法啦。我有時都好累架,頂唔順為有請鐘點姐姐同我睇兩個鐘,休息下好過無。
同自己講,要照顧好自己,食飽穿暖,先有奶喂阿仔,有力氣抱佢。所以有時阿b食飽無唔舒服,我沖梗涼,或者食梗飯,我會由佢喊,慢慢食完先抱佢。加油!

禁止訪問

別墅

加油丫!我地支持你!
我個仔呢家16個月大,我以前都係餵全人奶到佢10個月大。開頭3—4個月最辛苦,因為bb仲未食奶好叻,佢要時間適應呢個世界,包括食奶佢要時間去學習,你想像下bb冇乜體力,吸吮呢個動作佢地都係要花力去學。
3至4個月左右佢戒左夜奶你就會好d! 你會發現餵人奶越餵會越容易,個b越吮越叻你就會越多奶。我開頭餵要成45mins, 後來20mins左右佢已經飽,佢食飽就唔會吮
唔駛怕佢唔夠飽,換左片餵佢食奶掃埋風抱佢一陣就得,你預佢大約每3-4小時有吸吮30分鐘奶應該ok。有時佢地仲細,餓又食奶未叻係會炆同扭計,要比耐性繼續比佢試下食。挨過呢個階段就好! 當個b越大你就會越覺得佢可愛同埋冇咁辛苦!媽媽同bb都一齊努力!

大宅

多謝各位媽媽!而家阿b就黎三個月,已經好好好多了!人奶路都出奇地順利。不過都未夠膽一個人帶佢周圍去

呢度真係好好,有你地支持實掂既!
另外都想搵啲part time賺少少錢,但冇人back up咩都做唔到

大宅

我湊第一個嗰陣都係咁,慢慢就慣,大下大下你就會知佢想點,捱下捱下好快過,記得最重要要放鬆。

別墅

加油呀!捱過三個月個b會定dd。我都連續一星期通頂,個b勁扭,一日加埋訓得兩三個鐘,搞到奶量勁跌。

禁止訪問

大宅

媽咪要加油,大家都係媽媽新手,唔習慣都正常,我發覺愈陪bb身邊愈多,bb夜晚無咁扭,最重要向佢表達多d你愛佢,佢感覺到會定d無咁扭,要keep住開心家庭氣氛,因為bb會感覺到

首頁

尾頁

跳至