婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我自聖誕腸胃炎後就成日嘔,通常都係餐後三四個鐘個胃就漲痛,有時我忍唔住會扣喉,一嘔就嘔到黃膽水,就算唔扣,忍多陣都會自動去嘔的。驗查過係會菌無發炎,西醫只開化氣藥同胃藥,咁去睇中醫,因為食左幾次中藥都胃痛到抽筋,所以唯有針灸。針完個日都會餐後嘔,醫師話嘔返d宿物出來,因為消化唔到,最緊要係嘔完會舒服左。
但我呢排因為嘔得勁攪到血蛋白過低導致腳水腫,要飲蛋白粉補充。我想問除左中醫師教食:谷芽粥,蘿蔔⋯你地有無試過咁?點可以快d好返?

大宅

我由初四開始腸胃唔舒服,胃口差,然後腸痛睇醫生食藥,條腸好返,到前日早上食完早餐勁想嘔,但當時公司有野整緊忍咗陣,廿分鐘後再想嘔時入到廁所乜都嘔唔出,全日只係食咗好少好少,昨晚睇咗醫生,直到今日個胃雖然舒服返d 冇再比胃酸“那”到痛,但胃口依然差,間中都仲係作嘔,很煩呢

大宅

回覆:lowrylover 的帖子

係囉,好辛苦呀。

子爵府

早上起來食粒麥芽薑糖,平時要多食一點鹼性食物,如:秋葵、淮山、蒟蒻粉、菠菜、紅蘿蔔、百合、蘋果、草莓、葡萄、梨、地瓜、洋蔥等.......

大宅

回覆:Grateful.N 的帖子

麥芽薑糖!!第一次聽哦,請問邊到痛?我平時食開冬薑

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:chows 的帖子

首頁

尾頁

跳至