在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

每日岀門口返工,囡囡都拖實我,拉住我個手袋,喊曬口話:叫媽咪唔好返工,媽咪唔好返工,帶埋我茵茵一起去,每次聽到都好心痛,好想辭佐份工,多啲時陪下個囡

大宅

囡囡幾大? 如果經濟許可鼓勵辭工.....
但唔許可就.....放假陪佢多D囉......無辦法
我個女未夠3歲返緊全日班, 一齊出門口返學返工所以無呢個問題
不過當然掛住佢啦....但諗下佢O係學校會玩得好開心...咁就無咁心UP

大宅

回覆 yy_yy 的帖子

2Y3M 9月先有的返K1, 其實平時有返PRE-SCHOOL, 距都好開心, 係無啦啦呢两個月開始先咁扭計唔俾我返工, 自已本身好想做FTM, 但得老公一個人做嘢, 壓力好大, 6299又退咗休

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

放工, 放假多D陪佢...小朋友大一點會明白的
加油

公爵府

回覆 wcpcelia 的帖子

會係咁嘅,D小朋友肯定係想自己嘅爸爸媽媽係自己身邊嘅,佢大個D就會理解架喇

wcpcelia    發表於 15-3-5 15:09

大宅

回覆:nelson8 的帖子

佢幾點起身?我返八點,所以好早出門,阿囡仲瞓緊,所以無呢個問題。
你可以考慮早啲出門口。

子爵府

慢慢同佢解釋點解媽咪要番工,2y3m聽得明好多野架嘞,係要D時間消化

放工同WEEKEND盡量陪佢多D,帶佢去公園玩。

子爵府

回覆:好心痛

我兩個仔一直都知道爸媽係要番工既喎!你同佢解釋,唔番工就冇$買野食、買玩具!

男爵府

回覆:好心痛

我囡囡有段時間都係咁~成日同我講:媽咪唔好返工喇!
雖然無喊,但佢嗰個無奈表情~真係睇見自己都眼濕濕,唯有一放工就陪佢多啲,再同佢講媽咪返工搵錢,返工做啲乜,放工就會陪佢,慢慢就會好啲~

侯爵府

小兒2步歲零時都有同樣情況, 做媽媽嘅, 係就係會唔開心, 不過, 做人都係現實d好 (鬼叫我窮呀頂硬上囉), 過一排就會無事存架, 加油, JM

首頁

尾頁

跳至