自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說我同2個同事返工相處得好好,我地係深水埗某藥房做文職,我都唔明返工用手做野,口係唔可以講野,女老闆返黎,電話唔篤得,電話唔講得,食野唔可以咁揚,好似坐監咁,女老闆仲話我地冇禮貌唔同佢打招呼,但我想講,佢自己見到我地都直行直過,完全當我地透明,下午返黎就關房門,同d sales大佬係房嘻嘻哈哈,發現問題同佢講就覺得我地咩都煩佢,大佬,你係老闆唔同你講同邊個講,雙糧都要自己爭取先有,花紅淨係比sales,仲成日話sales行先,係sales搵錢,但冇寫字樓black up你地,你地有糧出有佣出咩?成日覺得寫字樓可有可無,sales做唔掂既野質上比我地食,只要做,唔可以say no,加人工好似乞衣咁加100,你留返黎執藥啦,又偏心隔離大老闆既寫字樓,果邊2個咩都唔駛做,做錯野明明係佢地,改要呢邊幫佢地改,人地返工講貓講狗就冇問題,呢邊傾下計就呢樣個樣,成日覺得我地多投訴,唔妥我地想整走我地,換走晒d人,出花紅玩分化,一個有,其他兩個冇,白痴天真到叫同事唔好講,又唔知我地3個係冇秘密,會計阿頭頂唔順佢咁大細超,即日遞信,個老闆玩逃避,第二日唔返黎,搵d sales大佬同會計阿頭傾,傾唔掂自己返黎傾,點知留都唔留,仲好似可憐佢咁話有花紅比佢,但未比者,d語氣衰到,話係咪食屎食飽左,你再唔抖下應該會痴線,話交低d野比隔離寫字樓既人啦,第時想返黎咪返黎囉,我地心諗求都唔返呀,邊有老闆咁樣講野,d女人做老闆係咪變態d架呢?
仲有更痴線既野,留返下次再講,嬲到我地2個死死下,臨走都玩鬼我地,一個字cheap...兩個字賤精

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

你地係咪集體辭職呀?

大宅

引用:你地係咪集體辭職呀

原帖由 bkteapot 於 15-03-05 發表
你地係咪集體辭職呀?
對,集體辭職,點做落去,佢地當我地唔係人!

大宅

回覆:不吐不快,又遇到賤精老細

多野做都硬係話我地冇野做,未上軌道就係咁諗新野,硬質上寫字樓做,樓下做既派票,對供應商,又質上黎,寧願等我地做唔掂,舉手求救,佢請多個人跟,都唔肯加多少少人工比我地,呢d極品老細邊求搵

禁止訪問

大宅

引用:一條心走咪好如果得你一個走就蝕

原帖由 cheung_h 於 15-03-05 發表
一條心走咪好
我同另外同事1個月通知,佢都有計整走我地,唔補返比我地,叫我地走,我轉頭會講我地2個係度既糟遇

大宅

留毛

大宅

好,繼續我既下半步,話說會計阿頭遞信後,隔左幾日出埋糧,我同我同事都一齊遞埋信,係年廿八遞既,阿頭就一早拎假,所以過完年先返,得我地2個互相扶持,捱埋餘下一個月,佢都係冇留我地,亦開始逃避我地,應該係諗計點樣快d趕走我地,我地就輪住出去見工,希望快d離開呢個鬼地方,到年三十都係我地要求先有得收早一粒鐘,佢當我地透明程度係當我地隱形人咁,過時過節月餅都冇件,過節早走都係輪住放一個,仲要我地出聲先有,我諗佢應該冇咩家庭溫暖,可能含住金鎖匙既人,係唔會理我地d階層民間苦況,亦唔識體諒人,成日都抱住個心態,我出糧比你,叫你做咩都得,亦覺得有錢就係大晒,你地唔做大把人做,連請我地食士多啤梨都係唔記得拎返屋企,擺左係公司雪櫃2日,爛晒先叫我地食,仲晒話屋企個仔食開好野,d士多啤梨唔係幾百蚊既就唔會食,我地收工話開始爛啦掉左啦,佢竟然話食唔爛個d嘛,我心諗咁你唔食,爛既叫我地食,你睇呢d人幾好丫對員工

大宅

水晶宮

祝你有個新開始

大宅

總之自我地遞信後,佢就一返公司繼續當我地透明,關埋房門話之我地,咁之前阿頭遞信時講左扣埋大假返多個幾星期就得,阿公主(我地改既,即女老闆)就好似想佢早走早著咁,叫佢返埋過完年個星期就得啦,照計足比佢,cheap到呢,因為驚第時搞唔掂要求佢,電話求救,有利用價值先計足比佢,我地就計條命,呢個世界真係多得呢d cheap人啦,咁講返過完年後既星期,隔離寫字樓都有人黎跟呢度d野點做,到初六我返工,個同事放假,得我同阿頭2個,公主放左個25仔上黎我地度,坐出面,好似監視我地,想知我地搞乜,我地就關房門,吹水做野,到中午樓下有個sales 成日篤背雙,佢話佢大佬話我地唔可以關門,頂,關門都唔比,冇野呀,我地都算,行得正企得正咪唔關囉,到食完lunch,個大佬返黎捉阿頭入房,好假咁話,公主鬧佢點解唔比我地關門,我地有私隱喎,大佬話公主驚阿頭唔開心叫佢返埋今日得啦,係度扯貓尾,就係咁阿頭咩都交低唔到,咁就走左,邊有人咁做老闆,咩都唔理,就趕人走,完全唔理之後接手既人既生死,總之憎既人,快d整走佢,眼不見為乾淨

大宅

回覆:小肥肥七號 的帖子

幾個老闆公司係咁啦,出面其實好多公司都係咁!

用戶要求終止服務

....咁在工作時間係要專心做公事嘅

伯爵府

想生BB熱投

引用:總之自我地遞信後,佢就一返公司繼續當我地

原帖由 vickiling 於 15-03-05 發表
總之自我地遞信後,佢就一返公司繼續當我地透明,關埋房門話之我地,咁之前阿頭遞信時講左扣埋大假返多個幾 ...
一時間成個department 無晒都得?勁!

I am Agent P

伯爵府

想生BB熱投

引用:....咁在工作時間係要專心做公事嘅

原帖由 mok239 於 15-03-05 發表
我都想話過時過節無早收係正常。

I am Agent P

民房

唉!我個老細都唔好得好多,睇到有同道中人攪到我都忍唔住想呻其中一件事,話說幫公司訂物資如果唔係格價格到最盡佢唔收貨,比上次差一兩蚊就問你點解....試過一次同事幫佢買電子產品,聽完個報價佢話收到風人地可以再平啲點解你唔得?我地都打個突,吓?我地話人地已經折左喇,聽完跟手佢自己打去(內容係類似我地公司不嬲同你地買開野信唔信我地以後都唔幫襯你等等)轉個頭同我地講話有得再平,講完佢自己入返房,我地真係o嘴,你係老闆講得呢番說話姐我地邊敢講呀,之後我地幾個人好無奈繼續做野.....

用戶要求終止服務

hedhed 發表於 15-3-5 23:55
我都想話過時過節無早收係正常

YES ! AGREE!

大宅

到初七得我同同事繼續餘下日子,一返到公司把鬼火,大大個cctv轉向我地房mon實我地做咩,駛唔駛咁呀,做賊咩依家,我地會玩d咩呀,把鬼火之下sd msg去我地寫字樓group問咁樣咩意思,我地想好黎好去,做埋d手尾,可能d含住出世既人特別小腸氣,見我地唔比面話佢,所以嬲嬲豬卦,下午搵個唔關事既人上黎逐個捉我地入房,首先捉我,話點解發生咁既事,問我地點解咁大反應,咁敏感時期cctv mon住其實係要咁,我話我地做咁耐你唔mon,就係我地唔做先黎mon,我地唔係做賊,返黎坐監囉,佢話大家不如好黎好去,一係做埋今日,糧就計到今日,補埋大假,我話我一個月通知左,要做到15號,佢話唔會補冇返工既日子,一係就掉我去其他舖搵個位安置我,即係唔想我係度,想整走我啦,另外同事亦都一樣,佢掉去第2度,唔比我地2個一齊,咁賤既野佢地都諗到,可想而知幾賤格,咁叫好黎好去?走就得10日糧連大假,唔走留係度即係比佢地諗計玩我地,我地原本係鬥長命,調就調啦,佢地急到要我地即刻執野調舖,有冇咁急呢,後來改變主意,我繼續調走,同事留係度,仲話佢仲正唔駛走,但唔可以留係寫字樓,要落舖頭坐,做派票,係人都知派票唔好做,仲要人地收唔到票要比人鬧,直頭比d豬頭骨佢做,我地再相量,算,都係走,好過比你地玩,佢一知我地話走,即刻叫我地去北河街街市間舖簽文件,個時已經4點9,我地過到去好似比人罰企咁,唔比上去寫字樓,企係舖頭等,等左約35分鐘,已經燥燥地,咁叫我地咁早黎做咩,原來好戲在後頭,等咁耐叫返我地返去,返到去個唔關事既大佬係公主房出黎,拎左2份簽好打好既文件比我地,內容係唔可以再追討餘下既糧,雙方協議提早終止合約,頂丫,叫走我地,原來係公主返黎,唔想面對我地調虎離山,賤到臨走都玩我地,要我地罰企,都痴q線,有病睇醫生啦,咁驚唔好做老細啦,白痴就返屋企揍仔啦,我都忍唔住度氣話咁叫好黎好去,一早整份文件,咁做咩叫我地過去?個大佬都唔敢出聲,我仲一路執野一路話有錢大q晒咩,係度玩人,痴x線之類既說話,總之真係勁嬲,含住出世巴屎閉咁,你唔係含住出世,你都係賤命咋,大家見到深水埗德x藥房請人,請都咪做丫,垃圾藥房,睇你好得幾耐,晒老豆老母心血,比你打理,整到成pat屎咁,咁樣對員工唔會有人真心幫你做野,淨係識擦鞋就得,智障都叻過你,好耐都未遇過d衰老闆

大宅

引用:....咁在工作時間係要專心做公事嘅

原帖由 mok239 於 15-03-05 發表
我地有做野,唔通連比人透氣時間都唔得?係計講個電話都要比人話,大佬,係咪有急事都唔聽得先?我未返過一份工,係坐監咁款囉!

大宅

引用:Quote:原帖由 vickiling 於 15-03-05 發表

原帖由 hedhed 於 15-03-05 發表
一時間成個department 無晒都得?勁!
間野係值得做既,點會諗都唔諗要走

首頁

尾頁

跳至