嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個仔已經13個月大啦!平時我媽媽大約9點半左右比支奶佢飲完訓教, 但佢平時都要大約4個鐘飲1次左右,1點1次,之後就到5點, 上次去健康院姑娘話最好咁大過唔好比佢飲夜奶, 對牙齒唔係咁好, 但我試過佢喊時唔比佢飲, 比水佢都唔得, 有咩辦法呢?

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我想問下... 你有沒有在晚餐比粥仔 或 爛飯佢食, 佢食得好唔好呀?

會唔會唔夠飽才要食夜奶呀!! 仲要食得咁密 (你真辛苦, 我仔未夠2個月就自己介左啦), 或者你臨訓前開多少少奶奶比佢啦!!!

原文章由 ungela_l 於 08-6-11 16:44 發表
我個仔已經13個月大啦!平時我媽媽大約9點半左右比支奶佢飲完訓教, 但佢平時都要大約4個鐘飲1次左右,1點1次,之後就到5點, 上次去健康院姑娘話最好咁大過唔好比佢飲夜奶, 對牙齒唔係咁好, 但我試過佢喊時唔比佢飲, 比 ...

大宅

13個月大應該食好他其他主食,好似粥仔咁,好似晚飯時做粥仔,臨瞓前補樽奶,咁就唔駛食夜奶......

大宅

唔係三個月就要介夜奶嘅咩?佢咁大個都仲食緊全奶?
如果而家先介會好辛苦,因為佢已經唔係BB,
嗰支奶已經唔係食物咁簡單,而係一種安慰同習慣,你唔俾佢,
佢真係會好扭架噃?

你一定要預咗好辛苦同要好忍受到佢扭你,要有妳大嘅決心先得,同埋其他餐食,一定要俾飽啲嘅嘢佢食,佢而咁樣,唔好話對牙唔好,對BB本身嘅精神同發育都唔好,晚晚都冇優質嘅睡眠,對佢嘅腦部發育有啲唔係咁好咁,所以你一定要忍心啲,唔好俾佢扭到支奶,嗰餐之前俾多啲嘢佢食,再慢慢減少開奶嘅份量,一步一步咁減落去,希望慢慢減到佢唔駛食同依賴支夜奶都訓得着為止啦!

你一定要預咗初頭係會幾辛苦吓,因為BB實會扭得犀利架!
努力!!

男爵府

我個女未夠三個月已經介左夜奶,你要狠心,千祈唔好俾佢扭到,初頭係好辛苦,等慢慢會戒到。

你試下俾佢食飽d先訓,我個女21個月佢訓前俾支奶佢飲,通常都飲到六七安,跟住就一覺訓到大天光!

同埋佢大個要一日俾五餐佢食好啦,佢應該開始食粥仔,如果佢粥仔食得多,你可以等佢訓前俾8-9安奶佢飲,等佢夠飽就唔會再扭,飲夜奶都係bb一種習慣,習慣可以慢慢改!

洋房

我仔仔個半月,其實係唔係要開始介夜奶,佢最夜果餐係1點,但佢準時五點要食,我係新手媽媽,請指教怎樣介夜奶

大宅

原文章由 ungela_l 於 08-6-11 16:44 發表
我個仔已經13個月大啦!平時我媽媽大約9點半左右比支奶佢飲完訓教, 但佢平時都要大約4個鐘飲1次左右,1點1次,之後就到5點, 上次去健康院姑娘話最好咁大過唔好比佢飲夜奶, 對牙齒唔係咁好, 但我試過佢喊時唔比佢飲, 比 ...

我個仔16個月, 都係早2個月先介到! 之前5:30pm食粥, 9:30pm食7oz, 4-5am又食4oz, 而家10:00pm食8oz(不過要分2次,食哂大概11pm), cut 左4:00am個餐

你試下夜少少同埋比多d佢食, 我個仔而家4-5am都會轉黎轉去, 不過佢冇奶食又冇野喎, 拍下佢又訓番
稀仔係一個為食b, 乜都要試下, 而家24磅!!

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你 b 仲細, 或者你慢慢加奶量比佢啦!! 果時, 我仔出院食4oz./次, 3小時1次, 共8次

到仔仔滿月後, 加至5oz./次, 3小時1次, 共6次半 (因為我仔訓前要飲多3oz. 先肯訓, 就算訓前1小時飲左奶都食再飲)... 後期佢自行介左奶奶了

其實, 我問過湊我仔仔既褓姆 (佢好有湊仔經驗及心得), 佢話 bb 每餐飲多左奶奶, 飽左肚....咁就可以一覺訓天光

原文章由 mcmk01 於 08-6-12 22:27 發表
我仔仔個半月,其實係唔係要開始介夜奶,佢最夜果餐係1點,但佢準時五點要食,我係新手媽媽,請指教怎樣介夜奶

首頁

尾頁

跳至