在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

40頭,舊年年頭好唔容易轉到工,大公司,人工比舊公司多8千,但又要見客又要答客問題,工作上好多野唔識,下下要問人,如果唔問真係唔識,成team人個個都係fit馬,除左我。我又唔識做人,冇個同事傾得埋。總好大壓力,成日返到屋企哭。
好後悔轉左呢份,之前係少d人工,無職升,但自己做自己野,完全係我控制之內,細分司得幾個同事,相處冇問題,本來應該安安穩穩做到退休,但就唔咁心冇職升,驚再唔走就冇機會,所以才決定一試。
年多過去,點知仍然適應唔到,無論工作上或人事上。
40頭,好想生仔,但努力多年都唔成功。但咁大壓力下就更難有。想辭職專心等有B,但又冇積蓄又唔知等幾耐,老公又搵得唔多,都唔知點。
唉…老公都知我做得唔開心,但都係唔想我轉,佢覺得
年紀大難搵工,實搵唔番呢個人工,
下一份可能都係咁大壓力,
佢份糧唔夠養我
又唔知等幾耐先有

我都唔知應該點。

男爵府

趁過完年, 揾工吧~ 最緊要做得開心.

加油, 支持你

大宅

引用:40頭,舊年年頭好唔容易轉到工,大公司,人

原帖由 lung74 於 15-03-06 發表
40頭,舊年年頭好唔容易轉到工,大公司,人工比舊公司多8千,但又要見客又要答客問題,工作上好多野唔識, ...
我同妳相反,我依家份工好穩定,大公司,人工ok, 但唔會有得再加,冇職升,可做到退休。阿仔又長大了,冇乜記託,好想轉下環境,唔想賴死。

我係妳會繼續做,8千差好遠喎,加油!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 陪月勳章

lung74 發表於 15-3-6 13:55
40頭,舊年年頭好唔容易轉到工,大公司,人工比舊公司多8千,但又要見客又要答客問題,工作上好多野唔識, ...
差8K, 真係好多喎!

大宅

回覆:應唔應該辭職

唔識咪學到識囉,最重要你有心學啫,你去到新公司,咪又係要學,都走唔甩架
人事方面,你笑多啲,待人接物有禮貌,經常將「笑容」同「唔該」掛喺口邊,人緣自然好啦
得閒買啲零食返公司,請下同事食啦

伯爵府

lung74 發表於 15-3-6 13:55

8K真係差好遠, 介唔介意講你轉咩POST可以升到8K ?? 之前有冇呢方面嘅經驗?? 如果有經驗應該唔難HANDLE, 同事打好關係盡量融入佢地, 間唔中買D野返去分享下收賣人心
我都係4字了, 又係為咗多幾K想轉工, 呢2日要覆所以我仲1516驚轉咗返唔到轉頭

男爵府

人工同付出是相對的, 你應該做了一年, 如果用了一年時間仍未能適應, 太大壓力的話, 我會轉工, 雖然收入會少左, 但受壓力好辛苦.

男爵府

回覆 lung74 的帖子

其實搵過份工,話雖下一份工可能都係咁大壓力,但,都有可能係無咁大壓力呢! 而人工,多有多洗,小有小洗既啫。祝你過檔成功。

大宅

唔好咁啦, 反而你諗下是否想生bb 而轉工啦.
因為你都40 , 如果真係想生, 就要把握時間. $ 唔係最重要.
如果搵到$$, 但 要受咁大壓力, 又唔開心, 值得嗎?

你可否講下你經濟情況, 等各位jm 睇睇.
如: 你同c6 都40頭, c6 份工安定嗎?
住: 同家人住, 供緊樓 定點 ?
2人月入: 有6 萬 ?
有無50 萬積蓄 ?
每月洗費 ?

定大家幫你睇下?

禁止訪問

複式洋房

回覆:happybabys 的帖子

5萬積蓄都冇,樓已供完。c6得果萬幾蚊個月。緊夠去台灣做一次ivf,做完清袋

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

樓主, 請恕我直言
樓主老公搵得唔多, 你變成經濟主力, 你又40幾, 若果再多個B, 好肯定你壓力爆煲

若果無呀B, 得你兩條冷, 仲可以有條件去搵吓工, 最多洗小D, 若果有呀B, 你咪仲唔夠膽去轉工?!

若果做得辛苦, 感覺力不從心, 轉工係無可口非, 無人會怪你, 比心機啦
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

男爵府

畀面勳章

唔明喎

若果樓已供完,萬幾蚊都唔夠2人日常開支?
你又未有小朋友,去揾份輕鬆d的工,都有1萬啦,兩個大人共揾2萬又唔洗供樓,點會唔夠用?

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 lung74 的帖子

如果返工咁唔開心, 放工返屋企喊, 我會唔做~
<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

侯爵府

搵到岩就轉, 日日唔開心喊好慘, 趁未有B, 越遲越難轉, 剛40仲有機會, 最多慳D使

子爵府

我想講, 就算你RESIGN左, 都未必咁好彩會有B. 我就係之前份工好大壓力, 以為RESIGNED左好快有, 但成年都未有. 唯有搵返工做.

男爵府

如果你好多年都係自己做自己野係個comfortzone 太耐,一時跳出黎,成年唔適應好正常

有無試其他方法排壓,運動,朋友同事吹水,對客對人一定有壓力,其實每個人面對壓力反應對唔同,de 客要求過份總有原因,一係佢都俾人逼,其實客好多時驚個vendor 做唔到要孭鑊,只要俾個客睇到你從佢角度出發,老老實實報告原因同建議,好多客都受

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

lung74 發表於 15-3-12 13:14
5萬積蓄都冇,樓已供完。c6得果萬幾蚊個月。緊夠去台灣做一次ivf,做完清袋

...
5萬都冇.....
咁你人工高過佢好多?

民房

做每份新工都一定要一些時間去適應, 如果你唔識問人, 而其他人肯答, 或者你上網搵資料都能夠應付, 我覺得可以繼續做多排先!
萬事起頭難, 慢慢摸下一定會摸到有咩"方法"可以面對你d難題

大宅

你層樓已供完,咁放心去轉下新工啦.
要轉就快d 轉. 怕咩. 大不鳥到時賣左層樓, 大把 $$$
如果新工唔啱, 都可以hea 下先.
去taiwan 都ivf 都唔怕啦.

首頁

尾頁

跳至