自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我公司有個鬼佬客想去大陸玩, 今早過關先知大陸關現在唔比鬼去, 佢話因奧運就到, 所以唔比鬼佬去, 但佢去深圳不是北京 而且香港關已過大陸關過唔到, 激到佢生蝦咁, 轉頭就走去嘈香港關明知過唔到大陸為何要比佢過香港關, 而且仲無任何通告

大宅

佢係唔係冇做visa? 我知道宜家鬼佬申請VISA 好麻煩,好多限制。

大宅

可能係Visa啦, 但佢話之前去都無問題

原文章由 美維 於 08-6-11 19:06 發表
佢係唔係冇做visa? 我知道宜家鬼佬申請VISA 好麻煩,好多限制。

禁止訪問

別墅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

點解無公佈??可能黎緊都會有好多外國人黎喎!

公爵府

好媽媽勳章

唔係幾合理喎
你個客揸multi-entry visa架?
商務定旅遊簽証?
因為我老闆都申咗visa, 唔見有問題喎.....

子爵府

我公司D 泰國客以前去大陸可以攪即日落地簽證~
而家都唔得~一個人要俾$930攪簽證~又要酒店住宿證明~又要機票證明~仲要攪2日~

大宅

佢今次應該係旅遊簽証

原文章由 ellawyc 於 08-6-11 19:21 發表
唔係幾合理喎
你個客揸multi-entry visa架?
商務定旅遊簽証?
因為我老闆都申咗visa, 唔見有問題喎.....

大宅

所以佢好興點解無通告囉

原文章由 BabyHippo 於 08-6-11 19:15 發表
點解無公佈??可能黎緊都會有好多外國人黎喎!

大宅

佢以前去都係即日落地簽證, 仲係即日來回, 點知今次去唔到

原文章由 jlmaz 於 08-6-11 19:36 發表
而家都唔得~一個人要俾$930攪簽證~又要酒店住宿證明~又要機票證明~仲要攪2日~

男爵府

As far as I know, that was effective months ago !!! There was no announcement as usual. Only those has multiple-entry visa can still go to China lately without trouble.
Even if anyone can get a single entry visa successfully this time, don't expect you can get visa next time. They have record of tracking if anyone entries China frequently.

That affect the maids who go there for 落地簽證 are bounded as well.

原文章由 myrali 於 08-6-11 19:46 發表
佢以前去都係即日落地簽證, 仲係即日來回, 點知今次去唔到

珍珠宮

我識好多鬼佬 (from uk) 都做到 visa 喎, 仲要係7月去北京. no problem喎 ...

有個 friend 下個星期去廣州 ..

大宅

我同事個哥哥在大陸住, 咁佢都有請印印, 好似連印印都唔比入境

伯爵府

比齊好多証明, 例如會住邊度, 同當地屋主關係, 或者訂埋酒店, 買埋來回票, 搞好耐, 都會批的.

其實, 係97回歸時, 警察學堂都唔亂放人入去宿舍探朋友.

兩樣都是親身經歷, 不過, 好似有D攪笑!

珍珠宮

畀面勳章

唔係播,我老公今朝先同2個美國鬼上左大陸廠做野,聽日先返喎....

洋房

男爵府

我成日一放假就帶埋賓賓&囝囡上大陸玩, two weeks ago我都去中旅問過, 條件就係咁麻煩又貴, 我問係迷因為奥運, 個staff都不置可否~~仲見到好多鬼佬好失望添~~咁做實在另人唔方便~~又唔公告~~

公爵府

嘩......咁如果奧運之後會唔會咁煩......

因為我囡囡係拎外國passport,過關的會唔會好煩呀??

申請旅遊visa要幾$$??

伯爵府

驚D鬼佬系恐怖份子吖嗎! 我老公今次去工幹都搞咗好耐先搞到個visa!

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

首頁

尾頁

跳至