少年成長

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我女中三, 小學直升中學, 另加大概1/4外來生
咁大部分同學, 就算唔識都聽過名, 有D外來生, 中學玩下玩下我又會聽過

佢地都幾鐘意黎我屋企玩/做project, 原因:
1. 方便, 去邊區都方便
2. 買咩都方便, 小食舖, 7-11, 文具舖, 圖書館, starbucks, 大公園, 全部行3,4分鐘咩都有
3. 舊樓, 地方算ok大啦
4. 更重要, 我俾好多空間佢地, 基本上我只要求我女事前講聲, 等大家有個準備(例如我仔考試我就唔俾啦, 阻住我鬧仔), 佢地要打機, 玩, 我無所謂, 留食飯隨便, sleep over無問題, 但要事先安排只限女仔, 仲有要求對方媽咪打俾我(到佢地班細路考試季節當然就唔可以掛住玩啦)

我見佢d同學keep住上黎, 我都開心的, 証明我呢個auntie形象算唔錯, 我都有同佢地玩下開下玩笑的, 睇住佢地成班一齊成長都係一件開心事

你地歡迎同學上黎屋企嗎?

男爵府

Charlotte_mom 發表於 15-3-6 19:17
咁大部分同學, 就算唔識都聽過名, 有D外來生, 中學玩下玩下我 ...
呢個其實真係好高招呢, 一來可以避免阿女四圍走, 留起觀察範圍內, 二來可以俾阿女知道你俾面佢, 照顧埋佢D同學, 三來仲可以多D 門路打探阿女平日返學時間的情況。

子爵府

回覆 Charlotte_mom 的帖子

多架,我鼓勵呀帶同學返屋企玩

禁止訪問

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

有一晚, 返到屋企, 幾個同學傾project, 幾個食麵, 然後(暈了)有個男同學一手拎鑊剷, 一手拎筷子, 在我家煮麵俾全人類 (平時工人姐姐o係度, 岩岩出去湊仔, 我老公在家無理佢地)

有時成班留低食飯, 一張大檯十幾人坐到好迫, 但好熱鬧

其實我幾treasure我同個女(同同學)之間呢種關係, 自己細個, 屋企近學校, 日日都有d飯腳上黎睇住電視食飯盒(我媽怕責任大唔肯包飯), 都係開心回憶, 我爸而家都成日有提住果班同學; 如果廿年後我仲見住我女呢班朋友, 都幾有趣

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

都會, 順便睇下佢識d咩同學.

男爵府

歡迎吖~ 一個月有幾次~ 可以睇下囡囡同d同學仔搞乜~ 見到囡囡招呼d同學仔我好開心ga~

禁止訪問

回覆:家有中學生的你, 同學仔多唔多上黎架

王國長老

叫PIZZA咁正
下次唸下先, 通常我地煮飯, 多個人多鬆筷

禁止訪問

引用:叫PIZZA咁正下次唸下先, 通常我地煮飯, 多

禁止訪問

男爵府

熱血勳章

我屋企细,又亂,吾係咁想招待外賓!阿女多數都係去打攪同學

大宅

回覆 Charlotte_mom 的帖子

請問你個女d同學仔係咪成日會外出過夜?我個仔今年中1,佢開始夜返屋企,初初放學就4點令返,攪攪吓今晚7點幾先返屋企,我覺得好不安,係咪個個細路上咗中學都係咁

王國長老

成日過夜? 當然唔會啦, 長假LOR, 一年都係幾次嘅.....
仔仔大左, 有自由, 會去陣街至返黎都正常, 不過日日去都唔係幾好, 無時間做野喇, 同佢傾下啦, 如果係同同學乖乖地溫習, 有何不可呢

洋房

回覆 花草樹 的帖子

男仔可能約打波或打機,女仔就行街。有時,佢地會鍾意成班同學留向學校,唔洗太擔心

公爵府

Charlotte_mom 發表於 15-3-6 19:17
咁大部分同學, 就算唔識都聽過名, 有D外來生, 中學玩下玩下我 ...
我歡迎㗎,但阿仔 d 同學來得唔多,佢地而家做 project 都好 virtual,個個對住個電腦,開個 group chat,一人做一 part,做完就 share 出來,一定要見面做嘅就返學 lunch hour 搞掂

舊年有個 group project 要一起做,我家設備(硬件軟件)最齊備,所以上晒來我家,其中一個同學有輕度自閉,有少少社交障礙,有 “other people’s mom phobia”,講明怕見同學仔媽咪,如果有父母在場,佢就唔肯來,我唯有避出街,流離浪蕩左大半日,叫阿仔散左就 call 我,先有得返屋企,好搞笑

公爵府

Charlotte_mom 發表於 15-3-9 20:14
有一晚, 返到屋企, 幾個同學傾project, 幾個食麵, 然後(暈了)有個男同學一手拎鑊剷, 一手拎筷子, 在我家煮 ...
我有個朋友係獨子,爸爸早逝,得佢同媽媽,讀書時伯母好歡迎同學上佢地屋企,熱情招呼,汽水小食源源供應,大家都鍾意去佢屋企聚會,當正係 club house。後來朋友去左外國讀書,一班同學感激伯母當年嘅招呼,大家自發地輪流上去陪伯母,節日或者伯母生日,大家又請伯母出去食飯一聚,幫朋友盡孝心,伯母好開心,話無端端多左班仔女

男爵府

mugtaitai 發表於 15-4-23 14:58
我有個朋友係獨子,爸爸早逝,得佢同媽媽,讀書時伯母好歡迎同學上佢地屋企,熱情招呼,汽水小食源源供應, ...

So sweet

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

平日唔多,因為我哋住得遠少少。但多數有project做,佢啲同學仔就會上嚟我哋度做,我咪買齊小食零食畀佢哋一路做一路玩一路食。唔知點解聽幾個同學仔講佢哋屋企人都唔中意畀人上佢哋屋企,所以要做project,就嚟我哋度做。

王國長老

mugtaitai 發表於 15-4-23 14:58
我有個朋友係獨子,爸爸早逝,得佢同媽媽,讀書時伯母好歡迎同學上佢地屋企,熱情招呼,汽水小食源源供應, ...
好令人感動呢

我爸到而家都成日問住, 果時我D中學同學, 成日上黎食飯, 佢地而家點架?
其中有2個同我父母住同區, 有時在街坊食肆見到, 會埋埋我父母張單, 好有趣

我都希望將來有人記得我呢個auntie呢

首頁

尾頁

跳至