嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

阿b已5.5mth,但係次次瞓覺都要人抱住氹住先瞓. 有時仲會喊同樓計. 試過放bb係床到聽住音樂望住個轉轉公仔,放係搖搖床,同佢一切瞓都唔work, 仲會喊到尖叫矢聲,最後我地都要屈服;因為怕佢喊得耐個nose會塞影響飲奶(佢有nose敏感). 唔知佢係咪記得我地唔抱佢,無咗安全感,所以最近樓得犀利咗,而且夜晚仲會喊醒,要抱一下先再瞓.

有無媽媽曾有經驗可以分享幫忙吓? thanks.

別墅

開d賴係有文化既classical 音樂比佢聽住嚟瞓睇下可唔可以好d!

複式洋房

如果你話你個b5個幾月.又冇咩唔舒服.但又咁呢.可能真係依賴咗大人抱.同埋佢已習慣咗抱住瞓.佢覺得抱住瞓舒服同安全過佢自己瞓......其實冇既啦...你一定要狠心,,,,由佢喊...喊到咁上下.佢就好累...但都係唔收聲..你咪埋去拍吓囉...如此反覆去做...佢都係仲唔收聲你先抱吓佢.果時佢累到咁應該會好瞓點....我諗你預1.2個禮拜比佢喊啦
最緊要你要狠心.如果唔係就一世都要抱住瞓...我個仔果時都搞咗我好耐...因為我都係唔忍心....不過佢宜家10個月...都係食完最後一餐奶就瞓...

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我細囡就快四個月,佢同哥哥一樣,鍾意斜斜地咁訓係大人枕頭度,好似酒店果種,好軟,囡囡有時仲唔鍾意人抱添,放係床度,食住個奶嘴,自己轉下轉下咁就訓左,等佢訓諗d跟住就放返自己個枕頭仔度.

複式洋房

啱啱先氹掂阿b瞓,今次就睇住music dvd, 等佢有睡意便放佢係大cushion,我隻手枕住bb條頸氹佢瞓. 好辛苦!!
想俾奶咀佢食但可能佢無食開,俾佢食都唔要,重用條脷頂返出去.

原文章由 sharon26788 於 08-6-12 20:38 發表
我細囡就快四個月,佢同哥哥一樣,鍾意斜斜地咁訓係大人枕頭度,好似酒店果種,好軟,囡囡有時仲唔鍾意人抱添,放係床度,食住個奶嘴,自己轉下轉下咁就訓左,等佢訓諗d跟住就放返自己個枕頭仔度. ...

大宅

咁高難度??我都係試過一次,嗰次個女係好攰,放咗佢喺張床,放D音樂佢就聽聽吓就瞓著咗...真係可遇不可求...

伯爵府

我個囝都係, 仲有幾日就2個月, 之前都唔會扭抱既, 但係唔知幾時開始就有呢個習慣啦, 一定要人抱佢先訓, 唔係就訓到拍拍聲, 而家唯有try try當佢喊時由得佢喊, 等佢喊耐少少回氣收佐聲時抱佢一陣等佢收晒聲, 咁佢就好快隻眼瞇瞇想訓想訓咁, 就抱返佢上床, 如果又喊的話再重覆以上動作, 唔知可唔可行呢??

大宅

我個仔個時都系咁,但現在九個月,到佢就快訓著一放落床就自己訓,所以,我唸,遲點會好架啦

別墅

其實bb頭3個月,可能仲未習慣離開母體,
所以想要多d安全感,
姑娘話bb o甘細個,仲未識扭大人抱,
佢只係缺乏安全感.想大人抱住,好似係mama肚o甘,

再大d至train bb自己瞓, 1個字 -- 狠
我朋友大約試1星期,有成績,
響bb瞓時間,放落床,佢1定狂喊,由得佢,但頭1日,2分鐘入房安撫o下bb,但唔準抱起,然後出房
bb1定繼續喊,然後5分鐘再入去安撫.....7分鐘.....
頭1日喊o左1個鐘,然後太累自己瞓,半夜無醒過,
第2日,同樣做法,不過入去安撫bb時間推遲, 5, 7, 10 分鐘....
喊o左大半個鐘至自己瞓.....
如是者試o左1星期,我朋友個bb真係可以自己瞓....

男爵府

我個女都係要一歲先唔駛抱住訓, 但係而家都要陪訓, 訓係佢隔離, 佢先會慢慢訓著, 我d同事教我要狠心, 看你狠唔狠得落手啦!

原文章由 nancytnf 於 08-6-12 17:35 發表
阿b已5.5mth,但係次次瞓覺都要人抱住氹住先瞓. 有時仲會喊同樓計. 試過放bb係床到聽住音樂望住個轉轉公仔,放係搖搖床,同佢一切瞓都唔work, 仲會喊到尖叫矢聲,最後我地都要屈服;因為怕佢喊得耐個nose會塞影響飲奶(佢 ...

大宅

原文章由 nancytnf 於 08-6-12 17:35 發表
阿b已5.5mth,但係次次瞓覺都要人抱住氹住先瞓. 有時仲會喊同樓計. 試過放bb係床到聽住音樂望住個轉轉公仔,放係搖搖床,同佢一切瞓都唔work, 仲會喊到尖叫矢聲,最後我地都要屈服;因為怕佢喊得耐個nose會塞影響飲奶(佢 ...

唔使甘擔心,我仔仔之前一路都系要抱住訓,到依家日頭午睡都系要抱10分鐘度先訓,但晚黑就唔使,系床到玩玩下就自己訓,呢個習慣系由佢大概6個月度開始,但每個bb既成長同適應到會有點差別,不過我諗你bb好快就可以自己訓!
仲有有研究顯示,bb比人抱多點(當佢喊或摟偈)到佢大個時會有自信心d架,到遲點佢會行會走,你捉佢唔住而佢又唔比你抱,你想抱下佢都幾難,不如好好enjoy!!我仔仔依家9個月大,已經企得好穩,爬得好快,除左眼訓,就都唔使成日抱,我都好懷念成日抱住佢訓既日子!

別墅

我慣左比寶寶訓時比佢聽 天賴之音-->connie 可能佢習慣左 佢而家一開就立刻訓著 我個b得三個月大咋

洋房

原文章由 bonbon16 於 08-6-15 02:47 發表

唔使甘擔心,我仔仔之前一路都系要抱住訓,到依家日頭午睡都系要抱10分鐘度先訓,但晚黑就唔使,系床到玩玩下就自己訓,呢個習慣系由佢大概6個月度開始,但每個bb既成長同適應到會有點差別,不過我諗你bb好快就可以自己訓 ...

hi.我見幅相bb附近有隻小狗,因我都養左2隻小狗,都成10年,剛生完bb,開始擔心bb學爬時小狗點算,想問小狗同bb是否需要分開,仲有咩心得可以幫忙

複式洋房

Thank you for your encouragement. My baby can sleep herself occassionally, if I sing and sit beside her. Hope she will do better when time goes by.

原文章由 bonbon16 於 08-6-15 02:47 發表

唔使甘擔心,我仔仔之前一路都系要抱住訓,到依家日頭午睡都系要抱10分鐘度先訓,但晚黑就唔使,系床到玩玩下就自己訓,呢個習慣系由佢大概6個月度開始,但每個bb既成長同適應到會有點差別,不過我諗你bb好快就可以自己訓 ...

水晶宮

贈你一個字

你忍心d, 由得bb喊...... 佢喊時你就旁邊拍下佢心口, 等佢知道你在身邊啦. 你唔抱慣佢訓, 佢就唔會扭你抱佢先至訓.

水晶宮

還有, 免得過都唔係比安撫奶咀bb食....
1) 好難戒
2) 食開奶咀的bb, 有部份的咀仔會變得 'kiu' 起...唔靚仔/女.

大宅

但係我都試過想狠d, 我由得佢喊, 佢就由扭計的喊, 變成好嬲的喊, 佢知無人理佢跟住細聲左, 但佢既情緒仲係未平穩, 係好嬲的, 跟住又再喊得好勁, 喊到聲沙, 同埋扯氣, 而家佢仲好似見到我都唔係好so 我, 唔知佢係咪知我想痕心對佢, 佢對住個工人就會笑囉, 但係見到我都唔係幾笑...

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

我個BB由六個幾月大我就叫個工人唔好抱住佢訓,我尤得佢扭,總之訓覺必備嘅只有奶咀一個或者俾其他嘢佢攬住囉(我個BB就鐘意攬住個細枕頭),咁佢就覺得有嘢攬住有安全感,自己慢慢就會訓架喇。呢啲係要啲時間俾佢去適應一下,同埋真係要狠心啲囉,冇計。

大宅

我個bb又係咁~呢幾日日日扭~食飽訓飽都要扭 大喊大叫 但一抱出門口就收晒聲~成日要人抱住佢周圍行...成日要同佢玩 停下都唔得 扭訓最辛苦~要抱成半個鐘先肯訓..行來行去~搖來搖去先訓得 每日下午都要抱住來訓晏覺..抱2-3個鐘...真係全日都俾晒個仔喇~

大宅

二個字..................忍心

首頁

尾頁

跳至