美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

以前一直都好地地!半年左右先電一次OR染一次
一兩年先焗一次油(因為我髮質一向唔差, 我覺得焗唔焗其實無乜分別)

唉, 都怪自己貪得意..
兩個月前, 想染紫, 個髮型師幫我全個頭漂左兩次, 再上紫色
當時覺得隻色好靚, 但已經好傷, 好似草咁
過兩星期走去電曲髮, 個髮型師已經同我講: 你頭髮太傷, 電出來唔會曲...
我就唔理, 照電, 果然第二日洗完頭把頭髮完全係雜草咁, 唔曲唔直...好似爆炸頭咁
當時我心諗, 唉! 去電番直算! 起碼睇落無咁恐怖..
然後過多兩星期, 我就再去電直...結果相反, 個頭而家似掃把
打哂結, 夜晚訓前唔吹頭既話第二日都未乾哂果種.

唉! 好後悔, 做咩貸得意染紫色呢...
以後唔會再漂頭髮了...

我有諗過剪短, 剪哂D死哂既頭髮, 再去駁髮(因個人接受唔到自己短髮)
但又唔捨得剪, 最近已經日日落勁多護髮素, 髮尾油等等..
但都無用..
所以想問下如果而家開始一星期去焗油一兩次, 有無得救?

男爵府

我試過啲髮質電完好差,點補救都係冇用,棧嘥錢嘥時間,走去剪短,乾手淨腳。

子爵府

回覆:babimini 的帖子

用hair mask代替護髮素
吹頭前搽油,吹完搽多次
應該好d

珍珠宮

回覆:求救! 頭髮超傷, 好似掃把咁, 點補救

你咁對你把頭髮
短時間又漂又染又電曲電直
有咩法子唔傷呀?!!!

你呢家乜都唔好再搞
最好剪短

一係咩都唔做
盡量少用咩化學野啦
最好洗頭後用髮尾油啦
我之前電髮都令髮似堆草
都係慢慢養返佢地

侯爵府

太傷嘞
我髮型師話就咁漂一次已經等如電左1.5次髮
你諗下你由頭到尾傷左頭髮幾多次

伯爵府

2018母親節勳章

大刀闊斧剪咗佢啦,否則你嚟緊至少煩半年!

禁止訪問

男爵府

剪啦!唔剪嘅話會拖累埋新出嘅頭髮。

真係唔捨得嘅,唔好一次剪太短,剪到你接受到嘅程度,隔幾個月剪一次。

首頁

尾頁

跳至