自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

侯爵府

係地鐵站,叫佢行多幾步去客務中心"唱"啦

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我都聽過呀~你唔好話佢10蚊廿蚊都呃~
佢每30分鐘呃20蚊~, 一個鐘就呃到40蚊,
8個鐘就呃到500蚊~幾好搵呀!!!!

大宅

珍珠宮

博大霧

大宅

我大住個肚嗰陣都試過,有次喺牛頭角地鐵站月台上有個男人走黎問我有冇散紙,咁我下意識以為佢想唱散紙,咁我咪摷吓散紙包夠唔夠唱俾佢,跟住佢再同我講,因佢買錯飛,佢要過海,身上冇晒錢,問我可唔可以俾多10蚊佢,嗰刻我覺得佢呃錢,所以同佢講話冇咁多散紙,跟住佢用粗口鬧我,話我"咁x孤寒架!10蚊都唔x俾!再用中指對住我,當時我大住個肚,費事同佢嘈,我即刻行去多人嘅地方,點知佢係咪痴線,正乞兒,10蚊8蚊都想呃!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

以前我都遇過....係地鐵我會同佢講...客服站係上一層或落一層..自己去唱錢啦...再唔係去地鐵站入面既恆生都得...

大宅

睇個cheap精幾時折墜,佢睇落去得果廿幾歲,有手有腳唔做野,去呃女人錢,睇個天幾時收番佢d手腳啦。果十幾蚊當預先施捨比個廢柴先啦,折墜後唔好再同我乞啦。

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

原文章由 catdog123 於 08-6-13 23:12 發表
睇個cheap精幾時折墜,佢睇落去得果廿幾歲,有手有腳唔做野,去呃女人錢,睇個天幾時收番佢d手腳啦。果十幾蚊當預先施捨比個廢柴先啦,折墜後唔好再同我乞啦。 ...

係呀,呢d死乞衣,當c捨比佢囉,呢d人老左咪又係乞飯食!

大宅

好媽媽勳章

都唔知係咪同一個...
上年8,9月我響北角地鐵站,又係有個男人傾緊電話(好慌忙咁),又係急步走埋嚟問我有冇廿蚊散子,我都以為佢要唱,因為佢手上揸住張廿蚊,咁我俾咗啲銀仔佢之後先同我講,不如你借俾我啦,我要搭的士返公司攞啲好重要嘅嘢,跟住又係跑開咗...

伯爵府

呢D人呃十幾廿蚊知道唔會比人報警, 好安全, 一日呃都十幾廿單都唔少錢架, 好過你打工呀!

我有次試過係美孚, 有條友仔拎埋張放監紙話無錢返XXX, 問我有無十蚊比佢搭車, 我話無, 佢馬上去搵另一個人, 我估佢係呃人, 咁入左閘後行埋一邊扮等人睇佢點, 佢收左錢後無離開, 等比錢佢果個人走左後, 就又去搵另一個人問, 咁我肯定佢係呃人後, 就去左補票處果度話比職員知, 咁個職員馬上出嚟走向果條友... 咁我覺得自己要做的事己做左, 就無再睇之後係點, 落左月台。

伯爵府

畀面勳章

口甘都得.......D 人唔 C 都無用啦

男爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 siulili 於 08-6-14 01:02 發表
呢D人呃十幾廿蚊知道唔會比人報警, 好安全, 一日呃都十幾廿單都唔少錢架, 好過你打工呀!

我有次試過係美孚, 有條友仔拎埋張放監紙話無錢返XXX, 問我有無十蚊比佢搭車, 我話無, 佢馬上去搵另一個人, 我估佢係呃人, ...

你好勁呀!

大宅

唉e個世界咩人都有.......小心小心

大宅

小心為上, 而家大家用"八達O" 無散子一d都唔出奇

珍珠宮

畀面勳章

係, 8達通咁方便, 而家都好少人袋咁多散銀

我慣左同人唱錢一定收左人地錢先, 你唔比就唔好唱啦

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我都試過兩次,一次係巴士站,一次係地鐵站!!我又衰心軟﹗驚唔知佢係咪真係有需要,唔太過份都會落褡!

男爵府

我讀書嗰陣都試過, 我返學喺油麻地, 有一日放學等地鐵嘅時候, 有個男人走嚟話佢唔見咗個銀包, 張飛又唔係呢一個站, 要補錢, 問我有無散銀俾佢, 我嗰時讀書一日都係得廿蚊, 仲要計埋食飯同車錢, 邊有得俾佢啫, 咁我咪話無囉, 跟住我見佢搵過第二個途人借, 好似係借到架!
點知佢之後入咗同我同一架車箱, (佢明明話要喺油麻地落家嘛) 咁我咪睇住佢, 跟住我見佢喺深水埗落車, 我就跟埋佢落, 見佢又係咁問人攞錢, 我就即刻走上去同客務處講, 佢哋搵唔到佢呀, 不過經我形容之後, 佢哋話嗰個係"常客", 白粉友一名, 成日都去佢哋個站度退飛, 因為佢係同一個站出入, 舊例係要退俾佢, 不過無證據佢係行騙, (可能個個都係趕時間, 無為意俾人呃咗啦!). 所以佢哋都無符.

至於北角我都試過, 又係唔見銀包, 想打俾人又因為電話無電, (但係我見到佢個電話係着住綠燈, 唔似無電). 想問我"借"廿蚊, 我話我無散紙, 佢跟住仲好笑, 一百蚊都得架!, 我話我得張五百蚊紙, 唔係要我俾您呀嘛!!!
過2日後,(無錯, 只係2日) 同一地點, 又係佢, 再問我"借"錢, 我連停都無停低, 不過我就離遠見到有人中咗招....mouth:

要BB沖上雲霄, 努力中!我呢個仔呀玩就最叻!

大宅

我讀書初中時都試過比人揾笨,不過只係$2蚊咁大把,
大家仲要住埋同一屋村,佢問我有無$2,我以為唱散紙,
點知佢拎完即刻走去買野食,我阿媽話佢唔係唱$架咩,
佢仲大大聲話係同我攞唔係同我唱,
唉,幾拾歲$2都呃.

大宅

好媽媽勳章

咁猖狂 趁你未黎得切反應就呃左你 真係要晌警訊提醒下叫人小心呀:-x
我未試過俾人呃錢,但有次差點俾人呃左入局,尖咀有d人會街頭截住你問你著幾多碼衫,叫你去做佢地既試衫model,有次我自己一個俾佢地呃左上去佢地公司,門面好光鮮架,真係好似時裝公司,但佢講講下就唔對路,會叫你俾錢買佢地一間相熟既美容店既化妝品,成幾千蚊,個次我好彩走到
早幾日我同c6前後腳行尖咀,有個女人可能以為我自己一個人,走黎問我著咩野碼,我未黎得切俾反應,c6就行左過黎問咩事,個女人即刻話”冇野喇,唔該晒”又想呃人

首頁

尾頁

跳至