婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

原文章由 JessBB 於 08-6-14 18:30 發表

我老公嗰邊又係福建呀!!!!!!! 呢度都好多係福建人老公喎!!! 佢地呢男人(C6 62 &所有男親戚), 又大男人, 又自大, D女人(我99&佢地所有女親戚)就好鐘意晒命, 以為自己好叻, 成日著衫著到成個後生女咁, 又 ...

我同家一樣,我同奶奶p.k 大伯一起住,他們都係褔建人,成日講褔建話,曾到佢地死,講野又大聲,好似(吵膠)一樣,講電話都係吟,嘈到死, ,我簡直係一個局外人,我當自己是龍的,(須需雖然我真係唔識聽),但聽了幾年都知佢地有時係講我的,我就當唔知,我真係好曾佢地,其實唔只這些的,還有很多野的,佢d親戚黎香港,我簡直係變咗又龍又啞,我老公直頭當我死咗一樣,佢地唔想比我知的就講褔建話.....

[ 本文章最後由 carrievic 於 08-6-14 20:42 編輯 ]

男爵府

我c6屋企都係講鄉下話,不過c6就唔講,所以6299講廣東話我就知係同我講,其實我一早就識聽,不過要留心d聽,所以我都廢事理佢地,又唔關我事嘢

男爵府

我99最鍾意用客家話黎同我c6講我d野架啦~衰到死....62講電話又嘈...一早就講~6點幾7點講~大佬~我d小朋友訓緊架..搞到佢地喊曬口....

禁止訪問

大宅

hashtag影視迷勳章

我99仲搞野, 成家得佢會講福建話... 我老公同姑奶係識聽, 但係一定唔會講... (可能佢地都叫做外國留學生, 係唔會就範)
但係99係都要講, 我老公話佢時.. 佢會反問:你係咩人呀?!.. 我老公同我講, 咩呀, 海豐人囉, 我跟老豆嫁, 跟你嫁, 傻傻地..當然, 佢梗係唔出聲啦, 話晒係佢老母
我99仲搞野到去到我娘家, 同我媽個印印講國語tim...佢真係扮晒多才多藝...mouth:
願BB身體健康

複式洋房

甘都無計架,而家距地成日同BB講也,D鄉音重到不得了,到時BB講也都好似距地甘就慘,番學時仲會比人笑

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

係呀係呀! 有時佢地用話c6, c6唔采佢地,佢地就用廣東話同我講番叫我話下c6, 我咪又發呆囉!那一刻我連廣東話都唔識聽呀!

佢地自己圍內就講福建話,叫我做野就講廣東話,有無咁著數呀!

原文章由 hunghung215 於 08-6-14 13:08 發表
me too me too ~~~~~~~~~~~~~~

我老公冚家都係講鄉下話--係福建!!佢地都識講廣東話, 不過成家講野會講鄉下話, 我完成唔理佢地, 我同c6 講我唔識聽, 所以我大條道理發呆, 唔回應佢地, 搭枱咪搭枱囉 !!!!!!!!!!!!!!

...

大宅

ME 2!我6299同我C6一家人成曰用佢鄉下話講嘢.我唔知佢講乜亦都唔成知,99同我講鄉下話我當聽唔明同佢講你要我明白請用我的語言. 現在好LA生咗嗰女請了賓賓當然係我家就用英文溝通佢就話你吔同BB講外星話佢唔明喎?話驚BB將來唔明佢講嘢,好彩C6同佢講学英文好過学鄉下話激死佢:;pppp: 而家佢同62日日嚟我家比佢哋凡死我唔理佢吔返房瞓覺,最衰佢吔就BB就嚟瞓着都整醒佢,話BB都未瞓真想

複式洋房

唉.. 我6299..唉
我6299都係講福建話.. 又嘈又大聲~~
我都已經唔鐘意.....
佢地邊係唔識講呀, 唔想同我講啫~~
話我既時候咪識講law! 平時叫我食飯都唔識講嫁~~ 仲大條道理話自己唔識廣東話law! 咁你話我既時候又識, 你都幾叻wow 99!!~
有時佢地講野, 又用隻眼望住我.. 好似想睇下我識唔識聽咁... 都話左唔識, 你地唔洗試我wow!~~

佢地呢d人真係都唔知想點.. 成日想擺個99款.. 蝦我~~ 成日吼個仔唔係度就用廣東話黎話我.... 唉!~~ 係個仔面前就扮野, 扮唔識講... 哼, 咁叻既係個仔面前用廣東話話我啦, 唔好咁鬼鼠!!~~~ :;pppp:

大宅

原文章由 landlandhuimama 於 08-6-18 12:28 發表
唉.. 我6299..唉
我6299都係講福建話.. 又嘈又大聲~~
我都已經唔鐘意.....
佢地邊係唔識講呀, 唔想同我講啫~~
話我既時候咪識講law! 平時叫我食飯都唔識講嫁~~ 仲大條道理話自己唔識廣東話law! 咁你話我既時候又識, ...

BK 這處有好多福建幫6299架 (之前都有topic講過)
我都要加入先,我6299係北角福建幫 (capital of 福建幫)
我只係識聽少少,但佢哋講得快我就聽唔到。
有一次99煮唔夠飯,咁佢就話比大家聽(of course,係講福建話,我就唔識聽)。咁我唔知道想去畢飯,点知無飯,佢哋仲全家係道笑我話我唔識聽!我覺得我99係有心玩我嘅!因睇到佢笑得好開心:;pppp: 我之後駡到我C6死!

複式洋房

乜咁都有架~
我老公個邊就冇鄉下話ga~
反面我屋企呢邊個個都識講客家話~
佢地知我老公唔識聽~
次次係佢面前都講返廣東話啦~
尊重下人地嘛~
唔好比佢教個囡囡講鄉下話呀~
你囡囡唔識聽的話.佢地又想同佢溝通個時~
就會焗住講返廣東話啦~

別墅

原文章由 landlandhuimama 於 08-6-13 14:39 發表
我老公個邊成家都係講鄉下話既!~
唔理你識唔識聽都係咁講!~
我已經講過好多次, 我唔識聽, 佢地都係咁講!~
仲話我同老公咁耐都學唔識... 大老, 你估你D鄉下話易學嫁~~~~

以前我都已經唔鐘意... 我唔識聽... 你地都成 ...

嘩,咁又真係幾討厭,你哋唔係成日見,都咁。
不過,佢哋咁樣仲好啦!起碼你唔洗應佢哋,鐘意講咩就講咩啦,尤佢哋。反正上來食飯,食完咪走咯

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我同你地處境差唔多, 就係99明知我唔識佢地的鄉下話, 佢又唔係唔識講廣東話, 但又時常對我講囉,我已經同佢說我唔識聽, 點知佢的回覆就係你明白我的意思, 個時我真係o曬嘴囉.
我最唔鐘意就係係佢屋企時, 佢地明明講緊廣東話, 但有時又即刻轉台, 係人都知你講我啦.
我真係好怕好怕同佢出街因為佢一定會好大聲地講鄉下話(真係可以說街頭講街尾都聽到), 你話我的感受.

首頁

尾頁

跳至