婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆:同住應該俾幾多家用

貼返錢俾我都唔想同6299住,
一家一主,保持距離,相敬如賓。

而且同佢地住,洗費應該會標升,唔會慳左。

8-)

禁止訪問

大宅

引用:老公係自己揀的,+大可揀個養得起你唔洗同62

原帖由 tantanmama 於 15-03-10 發表
老公係自己揀的, 大可揀個養得起你唔洗同6299住都買到樓嘅老公架, 洗乜講到自己咁委屈. ...
我無同6299住,唔委屈,除非第時62賣左咸鴨旦、姑9又唔肯同99住,c6又唔捨得99自己住,咁我就委屈啦

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+tantanmama+於+15-03-10+發表

原帖由 wingwong1102 於 15-03-10 發表
我無同6299住,唔委屈,除非第時62賣左咸鴨旦、姑9又唔肯同99住,c6又唔捨得99自己住,咁我就委屈啦

...
就算係咁,都唔洗一齊住,寧願換樓搬近奶奶屋企,大家有個照應。

<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

大宅

無錯,婚前已知係咪要一齊住,為慳錢或無能力要住入99度的真係無資格呻。

大宅

吓?為左幫c6慳錢咁辛苦都死忍竟然連呻下都無資格?屋主大曬?大到連呻都唔俾?

大宅

呻唔係唔得,但搞唔搞就係搞唔點,都係計過條數一齊住有so或者馬死落地行焗住,咁就唔好講到自己好慘囉。而且住入6299度,又真係屋住話事㗎喎,唔通要人哋就返妳轉頭?

大宅

咁6299住我地間屋我豈不是應該話晒事? 同埋收返佢地家用? 仲要唔淮佢地呻? 咁霸度我做唔出喎

侯爵府

唔好講到同奶奶住,最慘係個新抱,最慘查實係個奶奶。

我以一個新抱身分講,我同奶奶住果時,我執兩件衫就正式入駐人地間屋,我奶奶就要改變好多,做多好多去接受我。

第一,洗衫都洗多幾件,你話洗衫幾辛苦姐,咁浪衫呢?日日浪多幾件就係辛苦,要接受有個本係陌生人既我,係間屋走黎走去,煮食上都可能要考慮下我口味,呢d佢本身唔係欠我嫁,但佢都要做,不論佢為個仔好,定真心為我好,都係佢付出左。

仲有,個個講到同奶奶住係折磨,咁咪搬左,搬左瞓街都覺得心靈舒暢既,就值啦,係咪?但如果你又要有張床瞓,又要慳錢,咁仲咁多聲氣?究竟係邊個做女主人呀?大把人有錢唔儲,使左去玩,去食,返屋企又嫌要對住個奶奶,你估個奶奶唔想快d送走你呢對痴男冤女咩,自己一個空間既快樂,邊個唔享受,只係因為係佢個仔,佢先忍姐。所以同奶奶住果d人,錢又唔x儲,但又話奶奶煩,我只會送佢四個字:累自累人!

大宅

lazywife 發表於 15-3-11 16:39
唔好講到同奶奶住,最慘係個新抱,最慘查實係個奶奶。

我以一個新抱身分講,我同奶奶住果時,我執兩件衫就 ...
完全同意,所以痴去住的新抱真係唔應該咁多怨言。唔想接受人哋一套的就搬,easy.

子爵府

回覆:wingwong1102 的帖子

我同6299住,每個月c6俾$4000家用99,買餸煮飯就我負責,大家相處得都幾好,下年bb返學,我會出黎做嘢,我會俾家用99,一齊住唔係應份架,要懂得感恩

男爵府

ope 發表於 15-3-9 23:11
如果講到咁委屈,直情搬出去。

事實99 比地方新抱住已經係補助的一種。除非你本身有樓住99 跪求你同佢住照 ...
認同

男爵府

wingwong1102 發表於 15-3-11 13:43
咁6299住我地間屋我豈不是應該話晒事? 同埋收返佢地家用? 仲要唔淮佢地呻? 咁霸度我做唔出喎 ...
若果間屋係你買,我估你奶奶未必會以女主人自居,但若果係你老公買,你係住佢個仔處。唔使睇你眉頭眼額做人

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至