自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

DE

版主

版主 好媽媽勳章 BK Milk勳章

Please check PM

原文章由 燕尾蝶 於 08-6-15 09:52 PM 發表

可否講0下那個幼稚園叫什麼名字??
我和老公今天都有去看了一下周圍的環境.又覺的ok.
只是沒有看到內裡的情況.不過隔離好像不是很好相處的樣子呢.希望是錯覺啦.
只是返工交通方面比較麻煩.
我們也是在考慮中. ...
「到我這裏來的,我總不丟棄他。」(約6:37)"

禁止訪問

大宅

原文章由 家寶媽咪 於 08-6-16 09:50 發表
我派第1次就要了,28年樓,市區,這地區係我dream區,收左信未睇樓都知我會要,3人申請比400尺,校網一流,超級開心到我流眼淚,舊樓都有好野咖,住新樓300尺都無呀,你諗吓出面租私人樓都係租舊樓,唔好未睇就介意左先 ...

因為我和老公2 家人咁耐以來一直都係住係港島區.
而且我2個小朋友還是很小.經常都要我媽媽&奶奶幫忙.
所以一心都只是想可以派到港島俾我咁就係最好了.
不過昨去睇過周圍環境.都OK.只是未能入室內看一看是一遺憾.
或者會要.不過都是要等到看了屋內再決定.

另.請問房署派樓給我們.我們應該要留意看些什麼呢.另簽約時.入息應該要怎樣填寫呢?
不好意思.因沒有這方面的經驗.所以有咁多問題.謝謝!

禁止訪問

大宅

我都在樂華北住緊, 住左10幾年啦, 都ok架, 不用擔心

侯爵府

原文章由 ^曾小姐^ 於 08-6-14 17:15 發表
好雜,成日有人跳樓
真係好舊

跳樓呢d野就條條村都會有發生啦,就算幾千萬豪宅都會有
咪鬼嚇人啦~

大宅

原文章由 貓大姐 於 08-6-15 16:35 發表
我個女, 同我妹個仔 都晌樂華村商場4樓果間 幼兒園讀, 幾好架, d老師好有愛心, 有這條村, 就有這間幼稚園, 有好多老師都做左好多年架啦

我亞女依家讀 小三, 有時間都會返去幼稚園探老師

...

可否講0下那個幼稚園叫什麼名字??
我和老公今天都有去看了一下周圍的環境.又覺的ok.
只是沒有看到內裡的情況.不過隔離好像不是很好相處的樣子呢.希望是錯覺啦.
只是返工交通方面比較麻煩.
我們也是在考慮中.

版主

版主 好媽媽勳章 BK Milk勳章

我個女, 同我妹個仔 都晌樂華村商場4樓果間 幼兒園讀, 幾好架, d老師好有愛心, 有這條村, 就有這間幼稚園, 有好多老師都做左好多年架啦

我亞女依家讀 小三, 有時間都會返去幼稚園探老師

原文章由 燕尾蝶 於 08-6-14 03:59 PM 發表

幼稚園各方面好嗎?
因為我有2個小朋友.所以要看這方面的問題.
「到我這裏來的,我總不丟棄他。」(約6:37)"

大宅

有冇人知道第一次派樓唔要相隔幾耐先到第二次揀樓.唔該

大宅

樂華村好住呀, 以下資料可供參考

買野 - 商場有萬寧(新開架), 屈臣氏, 百佳, 文具, 雜
貨, 藥房樣樣都有, 仲有個街市

交通 - 有小巴直落淘大, 官塘, 都唔使10分鐘, 車又密, 行路落都好快, 又有小巴出旺角, 巴士有去旺角(2A), 尖沙咀(28), 中環(619), 秀mau坪 (13X)...

小學 - 樂善堂楊仲明, 聖公會基樂小學, 樂華天主教小學

中學 - 福建中學

值得一提, 樂華有個社區中心, 裝修好新淨, 仲有好多course 上, 珠心算, 畫班, 英文班....

子爵府

畀面勳章 親子達人勳章

好雜,成日有人跳樓
真係好舊

跳樓條條邨都有架啦,我住葵涌邨入伙差不多三年,
已有八人自殺,其中三份二係跳樓...

男爵府

我識人第一次比天水圍佢,第二次比梨木樹最舊個座佢,第三次比葵盛東十幾年樓齡個座佢,佢就同房置講同期人地第三次都派新樓唔係葵涌村就係石離村點解佢無,不過當時佢都係心想試下博一博,如果講唔點數咁第三次派物佢都要架啦;點知最後房置就改派葵盛高盛台比佢,都唔知幾正-高盛台原本係居屋因停售關係先轉為公屋。如果妳真係唔想要房置第二次配屋,妳即管等第三次配屋,不過就唔係人人咁好彩,到時真係睇妳有無運啦。

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

原文章由 BOBO128 於 08-6-14 01:16 發表
樂華南村 - 是否差很多, 交通方便嗎 ? 2 人得 230呎, 是否好細 ?

其實唔係,我細個係果度住,就係奐華隔離既敏華樓,空氣真係好好,又靜,我成日都話果度係平民半山區黎。
入面四四方方,容易擺傢私,仲有個騎樓,放晒洗衣機同雪櫃都唔覺得逼,我以前仲係4個人住添啊

我而家都好懷念果度,可以搬返去我就開心lu,雖然機會非常渺茫。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

好雜,成日有人跳樓
真係好舊

跳樓真係公屋特色

水晶宮

燕尾蝶 :

你想要邊 如果你去睇咗樓,真係唔鍾意..........

那裡至係你想住,你現在想清楚先..........

到睇樓當天,向樂華村見你的主任,講清你的要求,希望佢幫你返影上去,佢會有表格比你填..........

當然,你提出的理由一定要合理:

不防講出你想要的區分,.......例如:港島東區 或者 香港仔等...., (見你話住開香港)

你要知,係多人選擇的地區,就分配比你的機會越少......

你可以同時要求新屋,這是一個合理的要求,得唔得,同樣係睇你彩數,(因為港島的新樓量真係好低)

填寫表格,旨不過係一個比你反映你的個人意願地方,不代表係跟你所想,最後可能會.......出人意表

[ 本文章最後由 caryfox 於 08-6-14 18:17 編輯 ]

水晶宮

原文章由 kumara 於 08-6-14 17:12 發表
我想知道而家輪候公屋唔係多數都會派新樓,
而揀嗰啲特快編配先派舊樓咩.

你估吓房署手上的係,新樓多,定係舊樓多,
聰明的姊妹們一定估計得到

水晶宮

原文章由 BELLFOK0318 於 08-6-14 16:17 發表
幼稚園都OK~~ 唔錯既~~~ 其實你可以去睇左先啦~~~ 如果唔岩心水可以唔要~~~

又或者住落唔夠地方可以申請調千~~~

調遷~~~~~好唔容易批比你,除非你有好大理由.

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

好雜,成日有人跳樓
真係好舊

大宅

我想知道而家輪候公屋唔係多數都會派新樓,
而揀嗰啲特快編配先派舊樓咩.

首頁

尾頁

跳至