自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

luppy 發表於 15-3-10 18:26
所以我唔明d人可以接受動物同bb一齊。

動物發作上來你估佢唔到
same here.....
不過總會有人覺得動物可以照顧埋BB, 教BB有愛心等等等等......

在我黎睇, 我女既性命重於一切, 所以我唔會比個囡同動物一齊!
(不過都因為我地2公婆都唔多鐘意養貓狗~)

noeyeC    發表於 15-3-12 10:05
jzzz1102    發表於 15-3-11 07:13
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用:所以我唔明d人可以接受動物同bb一齊。動物

原帖由 luppy 於 15-03-10 發表

動物發作上來你估佢唔到
好多家庭都有小動物同bb架啦

大宅

比狗咬去急症室求診,你係必須要在急症室的警崗報䅁,咬到人的狗要坐狗囚14天進行觀察,坐監其間主人仲要比返$漁護處,廿幾年前是140元一天,依加唔知加到幾多。如果隻狗無牌無打針,主人仲要被吿。
樓主如果去急症室講真話好長手尾。我唔係想教你要講大話,但係事實上你已違法,應該儘快帶狗狗打返針領狗牌。
仔仔方面都唔駛太擔心,其實人染到瘋狗症的case已在港絶積幾十年了,小心清潔傷口不發炎好快無事。至於看醫生與否要樓主自行決定了。
另外,咬過人的狗極大可能㑹再咬,你仔咁細要睇實D唔好比仔仔亂搞狗狗。

男爵府

回覆:阿仔2歲半, 岩岩比屋企隻金毛咬到手指

要去打針嫁,我都試過比狗咬傷口好細但有流血,分開打左3支針

子爵府

動物發作上來你估佢唔到
教得好就okay! 同埋都有純品種的! 唔好一竹竿打沈成船狗好啵!

男爵府

巔峰落葉 發表於 15-3-10 18:05
無打瘋狗針呀, 咁係咪一定要帶阿仔睇醫生
咁要去睇醫生~~~

珊瑚宮

2024年龍年勳章

動物發作上來你估佢唔到
咁人癲起上黎都估佢唔到既

KAHOI    發表於 15-3-11 01:23
mara    發表於 15-3-10 20:12

珊瑚宮

2024年龍年勳章

不過樓主點解會冇同隻狗打瘋狗針架

伯爵府

隻狗有冇打瘋狗針?冇打的話一係o係屋企觀察隻狗,隻狗係觀察期內死去就要返急症室打針,一係就直接打預防瘋狗症針。

而且隻狗個口好多菌,易發炎,可能要食抗生素,同埋日日洗傷口

珍珠宮

畀面勳章

急症啦,怕有其他病

珍珠宮

畀面勳章

動物發作上來你估佢唔到
我都唔明......

珍珠宮

畀面勳章

引用:比狗咬去急症室求診,你係必須要在急症室的

原帖由 sasasasa 於 15-03-10 發表
比狗咬去急症室求診,你係必須要在急症室的警崗報䅁,咬到人的狗要坐狗囚14天進行觀察,坐監其間主人仲要比 ...
.......而家隻狗緊要定個囡緊要吖,

再長手尾都要睇醫生架

伯爵府

隻狗唔要得,好危險

珍珠宮

引用:揸左黃藥水, 貼左膠布, 仲有咩要留意

原帖由 巔峰落葉 於 15-03-10 發表
揸左黃藥水, 貼左膠布, 仲有咩要留意
一定要用番梘洗手先再貼啊,睇醫生,可能要打針

輸入搜索內容

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

要睇醫生

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 luppy 於 15-03-10 發表所以

原帖由 李豆豆 於 15-03-10 發表
咁人癲起上黎都估佢唔到既
同意

輸入搜索內容

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

一定要帶小朋友去睇急症, 打番破傷風同瘋狗症針. 瘋狗症一病發係冇得醫.

男爵府

熱血勳章

一陣間d細菌入血就大件事,狗緊要d定人緊要d?

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

我仔都試過比狗咬手指,
流左d血,
去左睇急証,
仲要分幾次打瘋狗針~

郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

侯爵府

動物發作上來你估佢唔到
其實你點可以咁講野嫁...只要教好狗狗同小朋友,佢地就可以和平共處...

我本人有3個小朋友同2隻大狗,1路以黎都冇事,我小朋友係我睇住下可以同狗狗玩,當小朋友整痛狗狗時我會更正我小朋友唔可以咁對狗狗,到宜家我狗狗都冇傷害過我小朋友,仲好錫佢地對佢地好溫柔

有相為證

首頁
12345...8

尾頁

跳至