自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

公爵府

引用:Quote:原帖由+luppy+於+15-03-10+發表所以

原帖由 肥桔 於 15-03-10 發表
教得好就okay! 同埋都有純品種的! 唔好一竹竿打沈成船狗好啵!
我隻狗好受小朋友歡迎架

已刪除用户

回覆:阿仔2歲半, 岩岩比屋企隻金毛咬到手指

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

引用:一定要帶小朋友去睇急症, 打番破傷風同瘋狗

原帖由 bosch 於 15-03-10 發表
一定要帶小朋友去睇急症, 打番破傷風同瘋狗症針. 瘋狗症一病發係冇得醫.

...

珍珠宮

畀面勳章

引用:無打瘋狗針呀,+咁係咪一定要帶阿仔睇醫生 +

原帖由 巔峰落葉 於 15-03-10 發表
無打瘋狗針呀, 咁係咪一定要帶阿仔睇醫生
咁一定要帶佢睇醫生

仲有帶隻狗打返瘋狗針

男爵府

我屋企隻約瑟都試過輕輕咬到個仔手指,因有定期打針,我幫亞仔消毒咗傷口,再留意佢有冇出現其他問題就算

但如你隻狗冇打針,你就應該即刻帶小朋去去睇醫,小朋友可能要打針

子爵府

有細路真係唔適宜同狗狗相處嘅!一係妳24小時盯實自己嘅小朋友,否則太細嘅小朋友會趁大人唔為意整隻狗時到時傷害到小朋友就後悔莫及!人都有脾氣喇更何況啲狗!呢一刻冇意外唔代表永遠冇事嘅

Welcome to my son's website. Hope I can listen all baby parent's useful question and answer,thanks!

子爵府

引用:Quote:原帖由+luppy+於+15-03-10+發表所以

原帖由 mrs.tan 於 15-03-10 發表
其實你點可以咁講野嫁...只要教好狗狗同小朋友,佢地就可以和平共處...

我本人有3個小朋友同2隻大狗,1路以 ...
因為佢話自己都唔鐘意,咪唔識亂講囉!狗狗好唔好,完全關主人點教,咬人嘅狗,問題不在於狗狗,而係個主人唔識教

子爵府

小朋友快快去急症打針啦

伯爵府

隻狗冇打針,咁小朋友要盡快去醫院打針。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

會去睇下醫生呀

象牙宮

究竟成件事係點?係咪你養開?平時有做好狗狗日常清潔嗎?如果有,有消毒傷口,搽藥,貼膠布(傷口唔大)無謂搞大件事

侯爵府

一定一定要去急症室打狂犬病針,

萬一有狂犬病, 是100%冇藥醫, 100%死亡冇例外架

侯爵府

應唔應該俾bb同貓狗一齊呢個問題講唔埋既

自己仔女自己承擔風險就是了

不過我就唔會養貓狗, 屋企細冇花園個d又冇時間照顧

自己又怕辛苦照顧動物

都係唔養

大宅

引用:Quote:原帖由+mrs.tan+於+15-03-10+發表其

原帖由 mara 於 15-03-10 發表
因為佢話自己都唔鐘意,咪唔識亂講囉!狗狗好唔好,完全關主人點教,咬人嘅狗,問題不在於狗狗,而係個主人 ...
X2 其實係佢自己唔鍾意,所以無心去多加理解動物同小朋友相處既方法同好處。

男爵府

回覆 巔峰落葉 的帖子

俾狗狗咬到,不論傷口大定細都要睇醫生。可能要打破傷風針或瘋狗針。

用戶要求終止服務

引用:隻狗唔要得,好危險

原帖由 ANN222 於 15-03-10 發表
隻狗唔要得,好危險
樓主無講前因後果你就話危險?

可能係小朋友亂拉隻狗啲毛或整到隻狗既眼鼻在先呢?又或係小朋友接危險野,隻狗咬住唔俾佢接呢?

乜都未知就話好危險唔要得。。
咁如果啲人家中兩兄弟,個大啲既阿哥唔識就力整到個弟弟,咁係咪又(好危險,唔要得)?

VORIAAA    發表於 15-3-12 11:23

大宅

如果隻狗係自己養又冇打針
快d帶仔去急症同幫狗狗打針
比人罰錢都要架啦!
跟著搞清楚狗狗咬人既原因,以後小心d
我絕對唔認同貓狗同小朋友相處係危險,你唔鍾意我唔逼你養 但唔好講到有小朋友又有貓狗既父母係拎緊自己骨肉黎較飛既人!勁討厭

公爵府

引用:Quote:原帖由+ANN222+於+15-03-10+發表隻狗

原帖由 steppenwolf 於 15-03-10 發表
樓主無講前因後果你就話危險?

可能係小朋友亂拉隻狗啲毛或整到隻狗既眼鼻在先呢?又或係小朋友接危險野, ...
我細個成口咬我細佬,係堅咬落去,腫晒有牙印,我已經一早唔要得了。

其實瘋狗症已係係香港絕跡左耐。

大宅

好多謝大家既意見, 我問返老公隻狗有打瘋狗針, 而家阿仔情況ok, 但穩陣d, 聽日會去睇醫生, 至於點解會發生呢件事, 阿仔話要餵狗, 老爺就真係"不"狗糧比佢餵, 無事時咪覺得好玩囉, 而家出事喇, 可以點, 鬼叫同6299住咩

大宅

狗狗口腔有好多菌,最好睇睇醫生啦,有機會要打破傷風針架

首頁
23456...8

尾頁

跳至