婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

EstrellaDamm 發表於 15-11-15 12:25
咁都算用得唔錯!隻杯啱size啱形真係幾重要。

少少滲較難避免,因為量多日子keep住有血流出,喺除戴杯期 ...
係呀~ 尾個幾日都熟手左D~下個月再嘗試! :D

不過我想問下你用邊隻牌子?
會唔會用完都係有少少黃漬呀?
有冇辦法可以洗得甩?
因為我係買左個隻杯可以放入微波爐.
將個CUP放入杯再入微波爐度叮!
但係好似去唔到D漬咁 :(

水晶宮

o0hiroko0o 發表於 15-11-16 12:25
係呀~ 尾個幾日都熟手左D~下個月再嘗試! :D

不過我想問下你用邊隻牌子?
我用Lunette同Fleurcup,兩隻都有色唔係透明,所以用咗咁耐都唔覺有漬喎。你有冇用任何清潔劑洗?另外我有聽過曬太陽會有助去漬。

複式洋房

EstrellaDamm 發表於 15-11-16 22:33
我用Lunette同Fleurcup,兩隻都有色唔係透明,所以用咗咁耐都唔覺有漬喎。你有冇用任何清潔劑洗?另外我有 ...
我用個款係白色嘅, 我前幾日再叮耐D好似有退D~
我無用清潔劑洗呀,
淨係用微波爐加水叮熱佢!
再叮多幾次先. 哈哈~~

水晶宮

o0hiroko0o 發表於 15-11-18 16:40
我用個款係白色嘅, 我前幾日再叮耐D好似有退D~
我無用清潔劑洗呀,
淨係用微波爐加水叮熱佢!
上外國forum見過人講用雙氧水浸,但我就冇試過。有需要的話你可以研究下。Google "hydrogen peroxide menstrual cup".

伯爵府

我今日第一次用。
放左入去之後點都有異物感好唔自在。
好似我用ob 推唔入咁,無論點都有野頂住咁。
(有時用棉條推得唔入都係咁,推入哂係無感覺架嘛)

我feel到係漲漲地,亦試過幾個鐘後係裝到經血、無測漏(即杯已打開)

係嗰種異物感好唔舒服,究竟係咪我放得唔岩?
我買既係可以排液款式,所以唔吾以剪短。

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 熱血勳章 BK Milk勳章

1bear1dream 發表於 16-3-12 21:13
我今日第一次用。
放左入去之後點都有異物感好唔自在。
好似我用ob 推唔入咁,無論點都有野頂住咁。

我同你用綿條既情況一樣
我都係用唔到OB
所以都十五十六買唔買杯用…
留毛先

伯爵府

Amei0223 發表於 16-9-12 13:28
我同你用綿條既情況一樣
我都係用唔到OB
所以都十五十六買唔買杯用…

我最後係淘左一個用。
Ok後再買meluna..

宜家覺得好正!
真係早買早享受

大宅

回覆樓主:

買左咁耐,終於用左第一次。結論係:好好用。
但當然,有優有缺。
優:比用巾舒服十萬倍。唔會漏。訓覺唔會因為流出黎而責醒。用巾要成日洗紅pat,杯基本無需要。環保。慳錢。
缺:放入要適應,第一次真唔易,我出晒汗。拎出黎手會有血,要有水源,但我估熟左好啲。要消毒,當然無即棄巾咁方便。

擔心,亦係最最重要的:安全嗎?對健康有否威脅?

不適合人士:如棉條都用唔到,唔好買,我覺得比棉條更難放入。

我會繼續使用。但亦會做多啲resesrch,有問題即停。

大宅

我試左 Lxxx cup compact, 入落去 ok 冇漏但個問題系非常難拎返出唻,啜得超實,個位又入
我想問系牌子問題定點?

水晶宮

irenelulu 發表於 16-10-13 17:27
我試左 Lxxx cup compact, 入落去 ok 冇漏但個問題系非常難拎返出唻,啜得超實,個位又入
我想問系牌子問題 ...
唔熟呢隻牌子。不過,你拎出嚟前有冇嘗試所謂 break the suction? 如果覺得隻杯太入,可以坐喺馬桶上,上身微微倚向後,再伸手捉杯尾,向左右搖,隻杯應該會落咗啲。當你兩三隻手指捉到杯底時就摙一摙摺一摺,你應該會聽到一聲漏氣聲,即係 suction 已破,咁你keep住摙住隻杯就可以搖佢出嚟。

講好複雜,但其實好快,熟咗就慣。

首頁

尾頁

跳至