烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

買回來過幾天就發芽,還可以吃嗎?放雪櫃會阻慢它發芽嗎?

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

慢啲, 但都會發芽.........
我習慣買番來就全部做成蒜蓉, 用油浸住放雪櫃保存, 兩個月都冇問題.
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

andyman 發表於 15-3-11 21:31
我習慣買番來就全部做成蒜蓉, 用油浸住放雪櫃保存, 兩個月都冇問題. ...
我而家都係咁,用時方便又唔怕出芽時掉
不要從別人的嘴裡去認識我

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

crystal媽咪 發表於 15-3-11 23:10
我而家都係咁,用時方便又唔怕出芽時掉
我就係之前掉得太多啦, 買一條,用得一個, 跟住果啲都出曬芽

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

大宅

引用:慢啲,+但都會發芽.........我習慣買番來就

原帖由 andyman 於 15-03-11 發表
我習慣買番來就全部做成蒜蓉, 用油浸住放雪櫃保存, 兩個月都冇問題. ...
請問d油要先煮熱嗎?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

用錫紙包好再放雪櫃好D。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

引用:慢啲, 但都會發芽.........我習慣買番來就

原帖由 andyman 於 15-03-11 發表
我試過整完蒜茸入玻璃樽浸生油 放雪櫃唔知點解隔一排蒜茸變深色咗 又試過浸熟油 放雪櫃幾日變咗綠色…
可唔可以教下我點整先啱 Thx

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 andyman 於 15-03-11 發表慢

原帖由 SharonChengSW 於 15-03-12 發表
請問d油要先煮熱嗎?
我用生油.但亦有人用熟油.

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 andyman 於 15-03-11 發表慢

原帖由 choitingting 於 15-03-12 發表
我試過整完蒜茸入玻璃樽浸生油 放雪櫃唔知點解隔一排蒜茸變深色咗 又試過浸熟油 放雪櫃幾日變咗綠色…
可 ...
變深色係因為索左油.變綠色也冇問題.臘八蒜都是綠色的.

大宅

引用:Quote:原帖由 choitingting 於 15-03-12 發

原帖由 andyman 於 15-03-12 發表
變深色係因為索左油.變綠色也冇問題.臘八蒜都是綠色的.
明白晒 Thx

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

照食, 話鬼知佢
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

禁止訪問

珍珠宮

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

發左芽唔係都用得嫁咩 拔走個心

子爵府

chuballball 發表於 15-3-12 16:35
發左芽唔係都用得嫁咩 拔走個心
我都係咁諗,但唔知得唔得

侯爵府

DHA勳章

我會放係通風地方,
以前住間屋好濕,d蒜頭通常放一個月就出芽,
最近搬左,就算濕度95%,d牆磚都無水,
依家買返黎成装掛係牆,放左三個月又無出芽

大宅

蒜頭就咁放系到, 真系好易發芽, 但其實呢類既野吾應該放雪柜, 薑都吾可以入雪柜, 更加易壞, 賣蒜頭既老板教我, 放入米缸, 用米蓋過蒜頭, 果然不會發芽, 我依家買親都買好多, 因通常5蚊有3 筒, 老板仲話, 咁樣做, d米煮出既飯都好食d

男爵府

回覆:蒜頭要放雪櫃嗎?

發左芽仲可唔可以食呢?

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

唔好俾蒜頭見光,會冇咁易出牙。
你今日backup左未?

複式洋房

引用:我會放係通風地方,以前住間屋好濕,d蒜頭

原帖由 heavybb 於 15-03-13 發表
我會放係通風地方,
以前住間屋好濕,d蒜頭通常放一個月就出芽,
最近搬左,就算濕度95%,d牆磚都無水,
放三個月咁耐?
點解唔密d買,即用到差不多先買呢?

侯爵府

DHA勳章

WingYanMa 發表於 15-3-16 08:04
放三個月咁耐?
點解唔密d買,即用到差不多先買呢?

最近唔得閒煮, 成日出街食
同最近搬左屋, 同個廚房唔係好熟

首頁

尾頁

跳至