懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

朋友話好多bb仔都會包皮過長, 有時一出世兒科醫生就會建議佢做埋割包皮, 朋友話都未嘗唔係好事, 好過佢懂事先黎做仲辛苦, 我bb仲未出世, 但我朋友叫我考慮下兩手準備, 我想睇下你地有無聽過呢?

別墅

我係美國,我有聽過,通常醫生都會建議做。不過做唔做要睇mami決定啦~

大宅

原文章由 Corgifans 於 08-6-14 22:59 發表
朋友話好多bb仔都會包皮過長, 有時一出世兒科醫生就會建議佢做埋割包皮, 朋友話都未嘗唔係好事, 好過佢懂事先黎做仲辛苦, 我bb仲未出世, 但我朋友叫我考慮下兩手準備, 我想睇下你地有無聽過呢? ...

我個仔一出世第二日就做左啦!唔係e生建議我架,係我一位美國既朋友都叫我咁做,佢話美國人多數一出世就做架啦!因為好多bb仔都會包皮過長,出左世之後我都問過我個兒科e生,佢就話bb宜家仲細我個bb都有50%會包皮過長,咁我就做埋佢囉!(等大小小果時做又係心痛,不如一次攪掂,比多$2500)做左之後e生仲話冇流血添,我放心晒,出院幾日之後,傷口個圈圈就自己鬆左出黎,仲快過磁帶呀!

別墅

係咪意思bb一出世包皮過長但唔等於大個左都會包皮過長? 聽兩位講好似都係美國先興呢家野咁喎 如果要做, 我都覺得係佢未識得攪個傷口果時做好d囉, 有d人話中小學做d小朋友會好辛苦

大宅

我諗最好問清楚自己的兒科醫生的意見,
最近有bk媽咪post過出嚟,
當中有講過利弊,有時無需要而又做左,
可能對小朋友的日後有壞影響,
甚至影響埋小朋友的心理成長的發展,
我個人覺得,小朋友係有需要的話(醫生建議)當然要做,
但唔好因別人的說話,而影響小朋友的一生.

你可以參考一下:-

http://forum.baby-kingdom.com/redirect.php?tid=1358518&goto=lastpost

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

外國人好興做, 因為易 d 打理

但係有時太早做, 醫生割得唔好, 會導致 jj 陷入變得 jj 過短, 大過左要再做多一次手術

但係我又問過醫生, 佢話 bb 太細過, 暫時不能知道 bb 既 jj 係唔係真係包皮過長的...... 就算而家係長, 唔代表大左都係有問題, 佢話只要反得出來清洗就可以. 另外, 其實包皮係用保護 jj頭既作用, 割走左就無左這個保護

佢教我, 每次同仔仔沖涼得, 整一整佢, 不過唔好強行反出, 久而久之都有少許幫助

別墅

好多謝你地既feedback, 否則做錯決定bb就會怨我一世.

首頁

尾頁

跳至