跳至

首頁

尾頁

別墅

上兩個星期開始, 就俾阿囝返將會就讀o既nursury o既playgroup, 點知佢勁唔合作, 其中一part係入音樂室玩唱遊, 外籍老師會彈琴, 跟住全部小朋友就會跟住一齊做動作, 未開始, 阿囝已經開始扭計, 一開始就喊, 唔肯跟住其他人一齊做, 我見其他o的小朋友都好投入o甘玩, 有o的仲細個佢添, 唉, 你話點算好呢, 我好擔心

大宅

可能係一個個小朋友性格, 我亞仔返PG都係成個月先投入倒, 依家佢都返得好開心
其他小朋友可能返得耐D, 又或者本身性格冇咁慢熱呢, 唔洗擔心

大宅

Don’t worry,個個 bb 都係咁架。您比D時間佢慢慢適應,多D encourage 佢去參與,同埋,你自己都要多D參與D activities 玩埋一份唱埋一份,佢見你 enjoy 佢又會有多D興趣架,返屋企同佢「溫書」(一齊唱下上堂唱過D歌,所以你要記住D歌詞),比一個月時間佢,你會發現佢會進步得好快!

大宅

唔好同其他bb比較, 人地可能上左好多堂, 又或者某d性格會好動d, 呢層bb真係需要時間適應, 如果上左一排都仍然係咁, 先考慮試下第2間, 柔柔之前試堂個d都唔鍾意, 我等到佢18個月先開始上呢間, 佢依家都好鍾意返學, 但係佢都鍾意上英文堂多過中文堂!

水晶宮

好媽媽勳章

曉敏早幾星期開始返主日學,第一日完全唔喊,唔搵我地,仲好投入,我地接佢時d姐姐仲話佢叻.....,因為我地唔係同佢一齊上架.
第二次喊到"湯"豬咁,
第三次初初入去時都唔想入,一去到學校門口即刻扮訓,最後陪左佢一陣,我地走左佢都冇野.
今日第四次,又喊,最終要我地返轉頭接佢.又係一到附近就開始扮訓....

我同老公都研究過,點解佢會咁,但佢去阿哥依家間學校又冇野喎....
發現左原來主日學入面有d野令到佢驚,
就係因為人太多,小朋友連家長有成40人
d義工姐姐全部都戴眼鏡,曉敏一向都怕呢樣野,令到佢好不安.

bb唔投入你會唔會覺得有咩其他原因?定係佢仲未適應.

我仔到依家返學都仲有好多時間係唔投入,佢會自己做自己野唔理老師,唔聽老師話.

比多d時間小朋友,我見有d家長,佢地d小朋友返學可以喊足半個學期o架.
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

別墅

多謝大家o既意見, 依家等佢返多幾堂, 留意一下佢o既情況, 希望今個星期會好o的

首頁

尾頁

跳至