少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

男仔三歳儿在家成日唔肯去v!大便仲要用片!可以點教!

大宅

回覆:三歳儿成日唔肯去v!大便仲要用片!

我個兩歲半都唔肯去v, 都唔識點教,好頭痛

大宅

熱血金章

預備兒童用的便盆,你去popo時,帶埋佢一齊去坐。佢唔popo,都要睇你點popo,教佢:
大個仔喇!要學下大人點去popo,教埋擦popo,冲走popo俾佢按沖水制,順便教埋洗手。

大宅

回覆:MS.KAM 的帖子

已經試過好多次!特別抗拒poo poo! 一定唔入去!

大宅

熱血金章

係咪怕臭,俾個口罩佢戴。
^o^但戴口罩popo好好笑。

大宅

如果佢痾係片度, 你扮笑佢得唔得, 話好醜

大宅

不停的叫佢氹佢去vv poopoo, 但點都唔肯去,再迫就喊,跟本唔可能,已經放video, 講故事教佢,但依然唔可以

大宅

回覆:ballg 的帖子

同你一樣!唔迫好少少!但午睡一定要用片!

回覆 東東公主 的帖子

您好 東東公主每個小朋友戒片時間都有唔同,媽媽要耐心引導BB唔好強迫呀,一般5歲之前就會冇賴尿嘅情況。媽媽留意下小朋友咩時間係大小便,儘量喺同一時間安排佢去廁所/每隔三、四小時,就算BB唔急都俾佢坐下便盆,教BB急尿時拉下褲子、媽媽的手或者講「尿尿」,等大人明白佢地既生理需要,咁就可以事半功倍喇。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

男爵府

畀面勳章

我仔3歲半,小便可以去廁所企係度,唔會瀨,但大便唔肯去廁所,potty換幾個都唔得,試過係學校痾係底褲,我都唔知點教

大宅

引用:男仔三歳儿在家成日唔肯去v!大便仲要用片!

原帖由 東東公主 於 15-03-12 發表
母嬰院有小冊子,限時當故事講佢聽,跟住俾佢試。唔好急,耐心些,因鬧也難成事。

大宅

回覆 Angela@牛欄牌媽咪專線 的帖子

囝已3歲,有冇需要培養小朋友定時坐便盆/大便?

洋房

如果他不肯坐便盆, 有什麼方法?
sandrah 發表於 15-3-17 16:10
回覆 Angela@牛欄牌媽咪專線 的帖子

囝已3歲,有冇需要培養小朋友定時坐便盆/大便?
如果囝囝平時坐便盆/廁所都ok, 可以多留意佢大便嘅時間, 差唔多時間就同佢坐便盆/廁所, 等囝囝慢慢建立定時大便嘅習慣, 媽媽順其自然喇。
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

用戶要求終止服務

小朋友有無啲好鐘意既野食?

我個仔之前成日掛住玩,情願瀨都唔去,佢好鐘意食糖,但我好少俾佢食,我就同佢講,去三次vv可以食一粒糖,佢而家肯去好多

大宅

引用:小朋友有無啲好鐘意既野食?我個仔之前成日

原帖由 steppenwolf 於 15-03-21 發表
小朋友有無啲好鐘意既野食?

我個仔之前成日掛住玩,情願瀨都唔去,佢好鐘意食糖,但我好少俾佢食,我就同佢講 ...
我仔都好鍾意糖,佢為咗糖就去企vv, 但無成功痾過,無次都要糖,好快食到爛牙都唔成功,唔俾,佢就連試都唔肯!

男爵府

3歲應該返學了,有冇試下同老師傾下,有時老師講一句,小朋友都入心入肺,好過媽媽講十句,可否請老師鼓勵下佢嘗試?

用戶要求終止服務

引用:Quote:原帖由 steppenwolf 於 15-03-21 發

原帖由 ballg 於 15-04-15 發表
我仔都好鍾意糖,佢為咗糖就去企vv, 但無成功痾過,無次都要糖,好快食到爛牙都唔成功,唔俾,佢就連試都唔 ...
佢唔成功或痾唔出就唔好俾佢食,試都唔食就完全無糖。

我家因個仔極少機會食糖,佢做唔到要求,佢真係喊到癲我都唔會俾糖佢

別墅

引用:男仔三歳儿在家成日唔肯去v!大便仲要用片!

原帖由 東東公主 於 15-03-12 發表
各位的擔心和煩惱,我完全明白。我仔而家3歲7個月,佢之前仲係好似大家仔仔的情況一模一樣,一定要係條片度先便便到,仲要呢埋係枱底便便。突然間上年11月就成功在廁所便便,後來仲要閂廁所門叫我出去等,等佢自己便完先叫返我入去。

回想返當時k1開學剛3歲,尿尿便便都未ok, 即使以前N班時返全日到k1都仲未戒片。K1時老師唔俾著片,仔差唔多隔一兩日就整條屎底褲返黎。我幫佢手洗手d污糟褲時,真係覺得好擔心好煩惱好臭,也覺得令學校的老師和姨姨加添麻煩,心裡感得好過意唔去。但我想大家講,雖然係有d麻煩,但學校的老師姨姨其實好有經驗面對這個問題,也明白每個小朋友的發展有快慢,佢地一定唔會怪你或怪小朋友,相反佢地好有耐性幫小朋友,所以大家唔使咁介懷。但我覺得最好買戒片褲俾小朋友返學著,因為就算便便左,只好容易洗走d便便,戒片褲有層膠係中間可以隔到d唔會搞到面褲咁污糟,冇咁論盡。

我一直都有個廁所仔在廳俾佢尿尿,係好似張凳咁,佢想便便就鼓勵佢坐,佢一定唔肯,但我會叫佢著埋條片坐,如果佢肯坐就讚佢。佢轉頭踎係枱底在片度便就由得佢,冇鬧佢,冇逼佢坐,只係唔讚。

另外,我由上年7月開始同佢睇左一書,叫\\\"便便先生\\\" , 本書好搞笑架,輕鬆講點樣可以痾出好便便,例如便便唔到要飲水,急便便要點做。圖書館有得借。我由7月睇到11月,再加上佢大個左,佢慢慢肯接受坐廁所。11月時我一家去旅行,坐飛機時我幫佢著片,佢一直冇便便。忍下午去到酒店時佢就係條片度便便。我同佢講:你聽日便便係廁所便,好唔好?點知隔左一日朝早,佢急便便,我話一齊去廁所痾,佢肯。我扶住佢坐廁所,面對面咁,聽到\\\"撲通\\\"一聲。我大讚佢,好似便便先生故事咁呀。在廁所內我地兩個都好開心笑。自此之後,佢就肯坐廁所,急便便會講,不會呢埋。

我覺得大家的仔仔仲要d時間,只要大家唔好俾壓力仔仔,要多d幽默感,俾佢知道便便係好開心好舒服的事。其實冇得逼,到了時候,佢一定做到。

另外,可以買d放大人廁所上面的廁所板,是連埋腳踏的,小朋友上落廁所或者坐廁所時比較有安全感

複式洋房

引用:Quote:原帖由 東東公主 於 15-03-12 發表男

原帖由 yamin 於 15-04-16 發表
各位的擔心和煩惱,我完全明白。我仔而家3歲7個月,佢之前仲係好似大家仔仔的情況一模一樣,一定要係條片度 ...
謝謝分享! 我仔3歲幾, 小便沒問題, 係大便因為慣左著片和靠住梳化谷便便, 所以點都唔肯去廁所疴, 如果在街上急, 佢就點都忍到返屋企著片先疴!點勸點引佢都未得, 我試試你的方法先, 希望佢成功!

首頁

尾頁

跳至