論盡家傭

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

各位媽咪,我成日見到有D衰工人玩野博炒可以攞多一個月人工,不知幾爽,我真係好嬲,所以我即炒我之前個工人,唔賠俾佢,我知佢實會告我,我就由佢告,我又唔理佢告我咩,唔出席,拖佢,改期,玩佢,其實佢都好煩,又要不停請假去告我,新僱主實唔鐘意,佢好難搵工,最後佢放棄告,就算告得入,都係俾返我原來要俾嘅錢,我先施施然慢慢俾起碼佢唔使咁得戚,咁容易攞到一個月,咁樣,個個工人都唔會再咁玩野

菩提子    發表於 15-10-23 16:53
poodlema    發表於 15-10-6 17:19
SH125    發表於 15-10-6 11:36
cacy    發表於 15-4-8 23:00
Toffeeyip    發表於 15-3-14 13:42

禁止訪問

大宅

回覆:即炒,唔賠一個月

仲有,我唔會請假上勞工處同佢deal, 我會嗰日打電話去改期,不停改,或唔出席,再約,佢做初一,我做15,爽曬

菩提子    發表於 15-10-23 16:53
AY1113    發表於 15-3-12 22:57
333s    發表於 15-3-12 18:39

大宅

引用:回覆+Katemommy+的帖子咁你到最後有無比返1

原帖由 fionaleung43 於 15-03-12 發表
回覆 Katemommy 的帖子

咁你到最後有無比返1個月佢?
梗係無啦,佢放棄告我,為媽咪們去返啖氣,用D錢去食返餐勁,好過益佢

man_325    發表於 15-9-23 14:49
AY1113    發表於 15-3-12 22:57

男爵府

Katemommy 發表於 15-3-12 16:35
梗係無啦,佢放棄告我,為媽咪們去返啖氣,用D錢去食返餐勁,好過益佢

...
勁!!!!!!!!!!!

男爵府

引用:Quote:原帖由 fionaleung43 於 15-03-12 發

原帖由 Katemommy 於 15-03-12 發表

...
又好噃! 如果工人玩野搏炒,又真係同佢鬥玩野!不過有無手尾跟架?例如勞處black list果啲

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

Katemommy 發表於 15-3-12 16:34
仲有,我唔會請假上勞工處同佢deal, 我會嗰日打電話去改期,不停改,或唔出席,再約,佢做初一,我做15,爽 ...
勞工處又肯俾你一路改期唔出席?
係咪僱主一路唔出席, 勞工處就一路都唔可以裁決呢?

大宅

Katemommy 發表於 15-3-12 16:31
各位媽咪,我成日見到有D衰工人玩野博炒可以攞多一個月人工,不知幾爽,我真係好嬲,所以我即炒我之前個工 ...

我都想炒屋企隻衰野, 請問唔經AGENT 有咩手續, 我比左機票佢唔上機咁點算?

大宅

引用:Quote:原帖由 fionaleung43 於 15-03-12 發

...
多謝!

大宅

多謝分享.....下次有機會用.....
仲有, 如果工人冇搵新僱主, 佢都要比$160去續VISA 一個月, 睇佢續得幾耐, 同埋等佢係hk食貴住貴...

大宅

引用:Quote:原帖由+fionaleung43+於+15-03-12+發

...
不過若她們/工會向領使館投訢,有可能backlist個僱主,除非已打算不用工人就另作別論。

象牙宮

Katemommy 發表於 15-3-12 16:31
各位媽咪,我成日見到有D衰工人玩野博炒可以攞多一個月人工,不知幾爽,我真係好嬲,所以我即炒我之前個工 ...

我知有位男士... 學仿 立法局譏員, "拉布"
他是根據 勞工法例 ... 即炒合法. 並做足工夫, 通知入境處. etc.

工人労工處告他, 佢和工人拉布式. 策略, 不理它. 拖拖拖... 不了了之.
其中之一, 不出面, 個案會一路pending ... 另安排. 再安排.
工人不搵工, 食,住, 樣樣係錢, 工會不提供 everythings free, 世上真無 free lunch.

他是否成功? ... 但是也是一个方法之一. end up, 雇主最多也只陪一个月.

工人巫告, 雇主反巫告.

hope you success.

不知网上可否 searching out
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

引用:各位媽咪,我成日見到有D衰工人玩野博炒可

真心覺得你好勁、好勇
一定要俾個like你

象牙宮

DearDaniel 發表於 15-3-12 17:46
不過若她們/工會向領使館投訢,有可能backlist個僱主,除非已打算不用工人就另作別論。 ...

black list 要理據. 打人, 傷人, 不出糧? 連續多次.
你不是雇主, 你老公可以是雇主, etc 對不????

即炒是合法"... 根據 労工處法例. 合付條件那几條, 就是. 网上揾.

労工處叫二方和解 make a deal.
deal 是金錢, 錢可以 bargaining, 雙方同意之下. 工人claim 無限, 有多高就多高. 作都作大少少.
炒員工, 最多 一个月糧, 最少.. negotiate.

that why 有的雇主懶叻, 做好人 5k, 6k, 不幸被告... 自己承旦..

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

gg0202 發表於 15-3-12 17:16
多謝分享.....下次有機會用.....
仲有, 如果工人冇搵新僱主, 佢都要比$160去續VISA 一個月, 睇佢續得幾耐, ...

宿舍 min 40-100/days.
工人, 各式各樣不利自己.

人不會做對自己不利的事. .... 除非無腦.

理性討論交流者。

象牙宮

Katemommy 發表於 15-3-12 16:35
...

叻. 聰明.
少了4K, 多了4K, 傷不了你生活. 喜樂的心, 最重要.

不幸, 有日我遇到.. 我也會仿傚.
成功並不重要, 要的是過程..

let all of us add oil, be smart be strong.

man_325    發表於 15-9-23 14:53
AY1113    發表於 15-3-12 22:59

理性討論交流者。

大宅

引用:各位媽咪,我成日見到有D衰工人玩野博炒可

咁樣,如果你想請新工人,入境處會因為你有 case 係身,而唔批嗎?

大宅

引用:Quote:原帖由+Katemommy+於+15-03-12+發表

原帖由 MCEsc 於 15-03-12 發表
又好噃! 如果工人玩野搏炒,又真係同佢鬥玩野!不過有無手尾跟架?例如勞處black list果啲

...
勞工處係唔會black list 你,你又無被裁定有罪,勞工處係調解角色

333s    發表於 15-3-13 10:03

大宅

引用:Quote:原帖由+Katemommy+於+15-03-12+發表

原帖由 DevilPig 於 15-03-12 發表
咁樣,如果你想請新工人,入境處會因為你有 case 係身,而唔批嗎?
唔會

大宅

原帖由 DearDaniel 於 15-03-12 發表
不過若她們/工會向領使館投訢,有可能backlist個僱主,除非已打算不用工人就另作別論。

...
唔會black list 因為一日未有裁決,一日都係工人片面之詞,就好似你報警話佢偷野,佢一日個官未判,一日都無罪,領使管都唔會彩佢,叫佢揾勞工處

333s    發表於 15-3-13 10:03

首頁
12345...8

尾頁

跳至