跳至

首頁

尾頁

別墅

我bb係早產一個月出世, 得2.2kg。最初係醫院3個鐘食一次奶, 每次食1-1.5oz。而家佢已經3kg, 食到4oz奶, 但係每3個鐘就食一次, 想知你地d bb 有冇食得咁密?同而家食幾多奶?

子爵府

睛靈勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 #1 MiniP 的文章

我bb同你bb同一情況早一個月出世,2.3kg.宜家食人奶+奶粉.都食3-4安.佢宜家1m1w 大.
爆愛車縫作

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

我呀仔2w大約4kg
食4oz3個鐘一餐,但朝早成日2個鐘就叫,
我比個奶咀佢食到2個半鐘先比佢,
夜晚就訓4個鐘,唔知要唔要加奶比佢呢?

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 #4 Danielng 的文章

大宅

我個仔出世得2.54kg, 依家19日人仔,我依家係人奶+奶粉, 大慨3-4個hrs一餐, 每餐3oz倒, 你地有冇餵人奶呀? 我覺得埋身餵有時唔知佢食得夠唔夠, 有時餵到佢訓左, 又要整醒佢再餵, 總之一餐奶食成粒幾鐘, 仲要好快又喊晒, 所以最近我都bump出黎餵佢, 起碼知佢食左幾多oz丫, 但d人又話bump出黎冇埋身餵上奶上得咁好, 所以都唔知點!

[ 本文章最後由 tigerl 於 08-6-18 19:14 編輯 ]

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

原文章由 小樹怡 於 08-6-16 07:51 發表
我bb係now 19 日大,現在有3.3kg佢食到4oz奶一餐, 每3個鐘就食一次, 我都覺得佢好大食!!

我個B都係,12號出世,6日人仔,每餐食4安,每3個鐘左右就食一次,而且唔洗15分鐘就食晒4安。好猴急!

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 #7 emt1314 的文章

大宅

我呀仔食美素力~
原文章由 小樹怡 於 08-6-18 12:09 發表
我個b都係甘wo!食4oz3個鐘一餐,但朝早成日2個鐘就叫, 夜晚就訓4個鐘,甘你個b食什麼奶架??我個係食beanStalk

別墅

蜜棗,
我呀b而家只係食奶粉, 3-4oz一餐, 有時3個鐘, 有時4個鐘。你呀b而家幾重呀? 我個3.2kg啦, 都算重得幾好, 好開心。由見佢最初食1oz奶都好辛苦到而家食得好左, 真係好開心。

原文章由 蜜棗 於 08-6-15 22:13 發表
我bb同你bb同一情況早一個月出世,2.3kg.宜家食人奶+奶粉.都食3-4安.佢宜家1m1w 大.

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

原文章由 小樹怡 於 08-6-19 09:51 發表
嘩,你個b甘勁,唔洗15分鐘就食晒4安?你係用什麼奶咀架,我個b要9個字食3-4oz,我真係好辛苦~~

因為醫院用嘅奶咀個窿都比較大,我個B 食咗几日,已經習慣咗,返到屋企,要用二歲大嘅奶咀,個窿大啲,佢咪食得快啲。

你有冇用水煮"林"啲新奶咀呀,如果太新,個B啜唔到架。

起碼要煮3-4次至得,每次半個鐘。

大宅

我個B全人奶, 白天就大約兩個鐘就食一次, 冇補奶粉, 因為醫生話佢食完訓到兩個鐘就証明佢夠飽喎, 所以唔知佢食左幾多都唔緊要, 而夜晚就有時三個鐘有時四個鐘一次, 每次俾佢啜大約15分鐘佢就會訓著左, 到時到候又會醒, 好準時架

子爵府

我個b而家19日大.....重4kg....食3-4安....3個半至4個鐘一次....但食完半夜果餐....佢會訓5個幾鐘先喊食....

禁止訪問

子爵府

不如你試下用chu chu咀,
我用chu chu白色矽膠咀,bb都食得幾好,
因為佢係十字型咀,要bb吸先會出奶,我bb食慣人奶,
佢都吸得好快,
十至十五分鐘食完三安奶,
好少濁親。
你可以買一個返去試下,
如果你bb吸力無咁勁,可以買黃色o個隻乳膠咀,
不過好似steam得多會有d黏黏地。

原文章由 小吉梨 於 08-6-20 03:12 發表
我阿b今日第一曰回家, 他好努力吸奶,吸到面紅, 卻好似好辛苦咁都唔得...

我開頭比佢試人奶, 但可能我未夠奶, 佢搏命吸唔放口, 佢已經包晒個乳暈來吸, 吸了成20分鐘, 應該都無乜卻不放口...結果,我流血呀.... (你地 ...

大宅

點解你地個b食到咁多奶既,4oz = around 120ml。我個b都成個月大(先得果3.2kg),全人奶,本來唔知佢食幾多,總知佢埋身食完兩個鐘先喊話要再食就ok。不過我試過搾出黎用樽餵試試bb奶量,發現佢好準,無論分幾多次(連掃風),每餐都係食60ml,又係兩個鐘就喊。我嘗試比多d佢佢都用手推開,點先可以令bb食多d奶呢?

王國長老

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 王國長老 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 Swan12 於 08-6-21 12:44 發表
點解你地個b食到咁多奶既,4oz = around 120ml。我個b都成個月大(先得果3.2kg),全人奶,本來唔知佢食幾多,總知佢埋身食完兩個鐘先喊話要再食就ok。不過我試過搾出黎用樽餵試試bb奶量,發現佢好準,無論分幾多次(連掃風),每餐都 ...

係呀!!!我阿b都係食到60ml咋...我都好想知點解其他b可以食到咁多? 我試過自己加到3oz(90ml)俾佢食...佢食完會嘔返出黎呢!
執仔之手 與仔偕老

大宅

係呀係呀,我個bb如果食多左,都唔晒5mins就嘔返佢食多左個d架。

唉! 真係好想令bb食多d。佢人仔又細,又仲有黃,又細食。

原文章由 叉燒媽 於 08-6-21 12:58 發表

係呀!!!我阿b都係食到60ml咋...我都好想知點解其他b可以食到咁多? 我試過自己加到3oz(90ml)俾佢食...佢食完會嘔返出黎呢!

別墅

你會唔會扭得個樽口太實,如果太實,無對流空氣,bb會出盡力都食唔到幾多,扭到個樽口剛剛唔漏就ok架啦!試下睇下bb會唔會食得好d!

我細仔21日人仔已經食4安半每4個鐘一次,,由出世到而家已經重到由6磅3到8磅3。健康院個醫生話我3個半鐘太密,食到4安應該要4個鐘一次,佢話細仔重得太快喎,但係bb一個鐘頭前就開始喊,仲喊到聲到沙埋,唯有密d畀人奶佢頂住先,而家先叫做好d咋!
原文章由 小吉梨 於 08-6-20 03:12 發表
我阿b今日第一曰回家, 他好努力吸奶,吸到面紅, 卻好似好辛苦咁都唔得...

我開頭比佢試人奶, 但可能我未夠奶, 佢搏命吸唔放口, 佢已經包晒個乳暈來吸, 吸了成20分鐘, 應該都無乜卻不放口...結果,我流血呀.... (你地 ...

大宅

原文章由 叉燒媽 於 08-6-21 12:58 發表

我想出世日子不同及各BB重量不同,所以食量不同。我諗BB有加重及飽便可以,我們唔能夠比較。

首頁

尾頁

跳至