母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BB 18m, 每日在公司泵2次共15安。基本上bb見到我就唔肯再食樽。我返工有時婆婆會俾一餐奶,有時無俾就咁食固體+早餐/下午茶(多數是包)。晚上我放工8點回家,就算bb食左dinner未都要扭埋身(有時好乖/訓左先無埋身)。但食親都食晒兩邊。
bb食固體唔太好,有時肯食大半碗飯,有時只食幾啖,好多野都唔肯食,多數白飯+煎魚/煎蛋/蒸肉餅(但唔多,一多餸就唔肯食),固體問題一直膠著,迫佢唔到反而怕會有反效果。
8點bb埋完身,10:30再埋身訓覺感覺唔多奶。所以bb訓著左半夜4點又會喊住醒,俾佢再埋身。但老公會投訴嘈醒佢訓得唔好。
上星期開始試泵1轉(1pm),有10安。會夠bb聽日在婆婆度食,甚至有時無食到,希望8點bb食一邊就夠,可以留返一邊訓覺食。
試左一星期,bb依然咪會半夜4點幾半夢半醒咁叫「奶奶,奶奶」,越叫越大聲,直到俾佢埋身先再訓返。試過想拍下佢等佢訓返都無用,第朝仲俾老公過我唔第一時俾佢食等佢收聲,唔好嘈住佢訓。
咁應該每日泵返1次定2次好?

大宅

回覆:18m bb仲要半夜扭奶食

你老公係咪人黎架? 嘈咪自己去廁所訓羅。
我個仔都係11點幾食完,5點幾會「羅羅戀」要奶,雖然佢食固體麻麻,但我肯定佢唔係肚餓,因為試過11點幾食10安,5點幾又醒,食8安,又係咁醒,所以我覺得係心癮。

男爵府

似心癮多過想飲奶奶..
我女今個月都18M...
而家只係早晚埋身...
固體都唔算食得好好..
同你個B 好似...
你個B 每日0既SCHEDUAL 係點?
食固體(LUNCH/DINNER) 前有冇比小食?
我女係...如果佢飽...係死都唔肯食飯...
我女曾經試過一晚醒5次...(人都癲)
你有冇試過佢醒0左比啖水佢飲?
而家我女半夜醒的話...
我會比啖水佢飲...
有時好快瞓得番...當然有時都會想要奶奶...
DINNER 之後有冇比水果?
試0下拖長小小時間...
你8點返到屋企...比水果佢代埋身...
咁你夜晚只需要埋身一次...
加油~~~

伯爵府

好羨慕你仲可以pump到15安,另外再加埋身食
我仔14.5個月,如果我出trip全pump,每日得10安咋
距唔肯用奶樽,唯有額外spoon feed多4安以前既冰奶
食曬我就要補奶粉lu

但你bb 18個月應該以固體為主,其實你返工之後唔俾奶都ok啦
等距固體可以食得好d

男爵府

引用:你老公係咪人黎架?+嘈咪自己去廁所訓羅。我

原帖由 閔大人bb 於 15-03-13 發表
你老公係咪人黎架? 嘈咪自己去廁所訓羅。
我個仔都係11點幾食完,5點幾會「羅羅戀」要奶,雖然佢食固體麻麻 ...
我都知bb唔係肚餓只係心癮,札醒左自己訓唔返。

男爵府

引用:似心癮多過想飲奶奶..我女今個月都18M...而

原帖由 yuenyuen126 於 15-03-13 發表
似心癮多過想飲奶奶..
我女今個月都18M...
而家只係早晚埋身...
就算佢食左飯未,我放工佢都要痴一痴我埋身,唔係就爆喊。
佢食固體唔好,只食白色野同白飯,仲要唔多,迫唔到佢食野。

男爵府

引用:好羨慕你仲可以pump到15安,另外再加埋身食

原帖由 大豬既老婆 於 15-03-13 發表
好羨慕你仲可以pump到15安,另外再加埋身食
我仔14.5個月,如果我出trip全pump,每日得10安咋
距唔肯用奶樽 ...
我返工後婆婆會睇情況而決定俾唔俾奶,都唔係日日俾奶,但有時婆婆有事做整唔到早餐先俾奶。

伯爵府

bubu7123 發表於 15-3-13 10:49
我都知bb唔係肚餓只係心癮,札醒左自己訓唔返。
其實系要train架我仔之前都系甘,9.5個月既時候 sleeptrain 左4晚,但實際痛苦只系頭2晚。
你搵個長假期試下,就算影響大人訓覺,都可以日頭補眠。

伯爵府

bubu7123 發表於 15-3-13 10:51
就算佢食左飯未,我放工佢都要痴一痴我埋身,唔係就爆喊。
佢食固體唔好,只食白色野同白飯,仲要唔多,迫 ...
甘bb重得好唔好

男爵府

你PUMP 到15 安真係好勁...
我前排朝早起身...2邊加埋只PUMP 到3安-4安...
最後都係決定整醒阿女埋身...
你個B 係啜住瞓定自己瞓?
如果啜住瞓...係依賴多過需要...
我個女自己自己瞓之後...
飲少0左奶...冇話要咁多奶奶

男爵府

引用:Quote:bubu7123+發表於+15-3-13+10:51+就算

原帖由 大豬既老婆 於 15-03-13 發表
甘bb重得好唔好
出世25線,而家keep住50線底少少。剛好10kg

男爵府

引用:你PUMP+到15+安真係好勁...我前排朝早起身.

原帖由 yuenyuen126 於 15-03-13 發表
你PUMP 到15 安真係好勁...
我前排朝早起身...2邊加埋只PUMP 到3安-4安...
最後都係決定整醒阿女埋身...
啜住訓

男爵府

10KGS 算唔錯啦..
我女都唔知有冇9KGS

你要試0下唔比你個B 啜住瞓喇...
唔啜住瞓一來瞓得好D...
同埋...會減少對奶奶依賴...
可能開頭2-3日喊得勁D..
但係長遠對成家都好...

子爵府

我無睇哂內容,簡單啲講,一歲大已經可以轉早晚埋身就夠,其餘時間全固體,固體食得唔好就要減奶,仲有半夜起身就比水佢飲,唔準飲奶(唔舒服除外), 最好一覺訓更光,因為大腦要休息 否則影響學習能力,扭係心癮,要同佢講道理,18m佢一定識聽架啦.

男爵府

引用:我無睇哂內容,簡單啲講,一歲大已經可以轉

原帖由 emily_money 於 15-03-13 發表
我無睇哂內容,簡單啲講,一歲大已經可以轉早晚埋身就夠,其餘時間全固體,固體食得唔好就要減奶,仲有半夜 ...
因為朝早帶bb去婆婆度時可能佢未醒,所以早上有時埋唔到身,起身時婆婆就佢俾支奶佢補返數

子爵府

引用:Quote:原帖由 emily_money 於 15-03-13 發

原帖由 bubu7123 於 15-03-13 發表
因為朝早帶bb去婆婆度時可能佢未醒,所以早上有時埋唔到身,起身時婆婆就佢俾支奶佢補返數

...
呢點無問題,其他野先係問題。

子爵府

我女14個月黎全埋身,一直未介夜奶,6個月大開始食2固體,但好輕磅得7.5kg度,但其他發展又正常,醫生話佢唔吸引。呢輪半夜更個幾鐘嘈食,補奶粉又唔肯,我就癲

伯爵府

引用:我女14個月黎全埋身,一直未介夜奶,6個月

原帖由 Dado康 於 15-03-15 發表
我女14個月黎全埋身,一直未介夜奶,6個月大開始食2固體,但好輕磅得7.5kg度,但其他發展又正常,醫生話佢 ...
sleep train距幾晚
你想想,你個幾鐘頭醒一次想癲,你女何嘗唔係個幾鐘頭醒一次。狠心train幾晚,對大家都好。

男爵府

引用:Quote:原帖由+Dado康+於+15-03-15+發表我女

原帖由 大豬既老婆 於 15-03-15 發表
sleep train距幾晚
你想想,你個幾鐘頭醒一次想癲,你女何嘗唔係個幾鐘頭醒一次。狠心train幾晚,對大家都 ...
點樣sleep train?

伯爵府

引用:Quote:原帖由+大豬既老婆+於+15-03-15+發表

原帖由 bubu7123 於 15-03-15 發表
點樣sleep train?
Control Crying

距喊就由距喊,但可以拍下距安撫,不論距有無停止喊,拍1-2分鐘都要離開,每次隔更長時間先再去安撫。除左拍,你都可以嘗試俾水。但當時我仔係唔肯飲水,我淨係係距身邊攬住距。

第一晚喊左3次,每次20-40分鐘。係大喊狂喊果隻。
第二晚喊2次,每次20分鐘
第三晚2次,每次10-15分鐘
第四晚1-2次,每次10分鐘
之後只喊1次,5分鐘內自己訓返。

一天都光曬!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊